Quantcast
«Τορπίλη» σε ενοικιάσεις και πωλήσεις ακινήτων – Αντιδράσεις των ιδιοκτητών για τη νέα Κοινοτική Οδηγία - enikonomia.gr
share

«Τορπίλη» σε ενοικιάσεις και πωλήσεις ακινήτων – Αντιδράσεις των ιδιοκτητών για τη νέα Κοινοτική Οδηγία

δημοσιεύτηκε:

«Τορπίλη» στην αγορά ακινήτων βάζει το σχέδιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις ελάχιστες προϋποθέσεις ενεργειακής απόδοσης των κτιρίων.

Τη Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα, όπως έγινε γνωστό από το Γραφείο των Βρυξελλών της Διεθνούς Ένωσης Ιδιοκτητών Ακινήτων και αν εφαρμοστεί επακριβώς τότε κινδυνεύουν με «μπλόκο» αγορές και ενοικιάσεις ακινήτων, ενώ συνολικά θα επηρεαστούν και θα τεθούν εκτός αγοράς 3 εκατ. ακίνητα.

Η νέα Κοινοτική Οδηγία σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά έως τώρα, προβλέπει ότι τα κτίρια που βρίσκονται σε χαμηλές ενεργειακές κλάσεις θα πρέπει να… περάσουν σε ανώτερες, οι οποίες θα εξασφαλίζουν εξοικονόμηση ενέργειας και μικρότερες εκπομπές άνθρακα.

Όπως υποστήριξε στον RealFm 97,8 και την εκπομπή των Γιώργου Ντουδεσκέα και Στεφανίας Κασίμη, ο Στράτος Παραδιάς «κανείς δεν είναι απέναντι σε αυτές τις παρεμβάσεις. Ζητούμενο όμως, είναι τι θα γίνει με όσους δεν έχουν χρήματα να υλοποιήσουν τις εργασίες».

Όπως εξήγησε ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ, «συγκεκριμένα θα πρέπει έως το τέλος του 2026 για τα μεμονωμένα κτίρια και έως το τέλος του 2029 για τα διαμερίσματα πολυκατοικιών, όλα τα κτίσματα και κτίρια που είναι σε κατηγορίες πιο χαμηλές από την κατηγορία Ε, να πάνε στην Ε διαφορετικά εάν ξενοικιαστούν και αναζητηθεί νέος ενοικιαστής, δεν θα μπορούν να νοικιαστούν εάν δεν είναι σε αυτή την κατηγορία.

Και αν πουληθούν και βρεθεί αγοραστής θα πουληθούν μόνο υπό τον όρο ότι ο αγοραστής μέσα σε 3 χρόνια θα το αναβαθμίσει με δική του δαπάνη σε αυτές τις κατηγορίες».

Όπως είπε ο κ. Παραδιάς, «τα τελευταία 10 χρόνια στις συναλλαγές αγοράς ή ενοικίασης είναι υποχρεωτικό και το ενεργειακό πιστοποιητικό. Όσοι θα πρέπει να «ανέβουν» ενεργειακή κλάση θα πρέπει να απευθυνθούν σε έναν μηχανολόγο, τεχνικό ή πολιτικό μηχανικό για να τους πει τι ακριβώς πρέπει να κάνουν. Αφορά σε εργασίες όπως η θερμομόνωση εξωτερική, αλλαγή του τρόπου θέρμανσης, στις μονώσεις, στα κουφώματα, στην προσθήκη ηλιακού θερμοσίφωνα κ.α».

Σύμφωνα με τον ίδιο, «η νέα οδηγία αφορά σε τεράστιο αριθμό ακινήτων. Και αυτό γιατί τα κτίσματα προ του 80 είναι παλιά. Το πρόβλημα που θα προκύψει είναι ότι πρόκειται για πολλά σπίτια και είναι πολλά και τα χρήματα που απαιτούνται. Τα σπίτια που θα χρειαστούν τη μεγαλύτερη δαπάνη γι’ αυτές τις εργασίες είναι αυτά που ανήκουν στους πιο φτωχούς.

Αυτό που μας προβληματίζει, είναι ότι άνθρωποι μιας γενιάς, που είναι στη σύνταξη θα κληθούν να προχωρήσουν σε επεμβάσεις και εργασίες ενώ δεν έχουν τα χρήματα να το πράξουν ούτε φυσικά θα πάρουν δάνεια για να χρωστούν μετά τα παιδιά τους.

Οι δε μισθωτές ακινήτων θα κληθούν να δαπανήσουν τεράστια ποσά για να έχουν οι ενοικιαστές τους εξοικονόμηση ενέργειας. Πρακτικά όλα αυτά είναι ανέφικτα».

Ο ίδιος κρούει καμπανάκι κινδύνου για απαξίωση της περιουσίας πολλών ιδιοκτητών. Και αυτό επειδή κάποιοι θα ξεπουλήσουν όσο – όσο τα ακίνητά τους, ενώ άλλοι δεν θα μπορούν να τα μισθώσουν».


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.