Quantcast
Επισιτισμός και τουρισμός: Στο ΦΕΚ η κήρυξη ως υποχρεωτικής της Συλλογικής Σύμβασης - Τι ισχύει για τους κατώτατους μισθούς - enikonomia.gr
share

Επισιτισμός και τουρισμός: Στο ΦΕΚ η κήρυξη ως υποχρεωτικής της Συλλογικής Σύμβασης – Τι ισχύει για τους κατώτατους μισθούς

δημοσιεύτηκε:

Νέοι κατώτατοι μισθοί εφαρμόζονται και επισήμως στους εργαζομένους των τουριστικών και επισιτιστικών καταστημάτων ολόκληρης της χώρας καθώς δημοσιεύθηκε η απόφαση του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστή Χατζηδάκη στο ΦΕΚ για την κήρυξη ως υποχρεωτικής της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΣΣΕ)  για τον κλάδο. 

Όπως αναφέρεται στο σχετικό ΦΕΚ, κηρύσσεται γενικώς υποχρεωτική την από 24.05.2021  η Σ.Σ.Ε. «Για τους όρους αμοιβής και εργασίας του προσωπικού των πάσης φύσεως Τουριστικών και Επισιτιστικών καταστημάτων όλης της χώρας για το 2021-2023» με Π.Κ. 14/09.06.2021, για όλους τους εργοδότες και εργαζομένους του κλάδου, που αυτή αφορά.

Διαβάστε ολόκληρο το ΦΕΚ  εδώ

Η πρόσφατη δήλωση Χατζηδάκη για τη νέα ΣΣΕ

Κωστής Χατζηδάκης

Υπενθυμίζεται ότι ο  υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης  υπέγραψε πρόσφατα την υπουργική απόφαση για την κήρυξη ως υποχρεωτικής της Κλαδικής Σύμβασης Εργασίας στον επισιτισμό.

«Αυτό σημαίνει ότι οι μισθοί και οι λοιπές ρυθμίσεις που προβλέπει η Συλλογική Σύμβαση ισχύουν πλέον υποχρεωτικά για το σύνολο των εργαζομένων και των επιχειρήσεων του κλάδου, ακόμη και αυτών που δεν είχαν υπογράψει τη σχετική Σύμβαση» διευκρίνισε το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Σύμφωνα με τις ρυθμίσεις της Σύμβασης, η οποία έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Οργανισμού Μεσολάβησης και Διαιτησίας (https://www.omed.gr/el/taxonomy/term/56), οι κατώτατες αποδοχές σε εστιατόρια, ζυθεστιατόρια, ταβέρνες, μπαρ, νυχτερινά κέντρα, catering, οβελιστήρια και ψητοπωλεία, αυξάνονται και διαμορφώνονται, (χωρίς τα επιδόματα προϋπηρεσίας, γάμου, κλπ), ανάλογα με την ειδικότητα του εργαζομένου ως εξής:

Αρχιμάγειρας: 964,42 ευρώ.

Μάγειρας Α’: 756,29 ευρώ.

Μπάρμαν: 761,64 ευρώ.

Για τις ειδικότητες (π.χ. μάγειρας Β΄ και Γ΄, μπουφετζής, λατζέρης, ψήστης, βοηθός μπάρμαν, αποθηκάριος, ταμίας), για τις οποίες οι αποδοχές ορίζονταν με τη ΣΣΕ σε επίπεδα χαμηλότερα από τον κατώτατο μισθό, όπως αυτός διαμορφώνεται από 1ης Μαΐου 2022, δηλαδή τα 713 ευρώ, οι μισθοί προσαρμόζονται αυτόματα στο επίπεδο αυτό. Το ίδιο ισχύει για όλους τους κλάδους που καλύπτονται από τη Συλλογική Σύμβαση (π.χ. καφετέριες, μπυραρίες, κυλικεία, αναψυκτήρια, φαστ-φουντ, κ.ά.).

ΣΣΕ: Οι ειδικότητες και οι νέοι μισθοί

Με την νέα ΣΣΕ οι κατώτατοι μισθοί διαμορφώνονται από  671 ,85  ευρώ έως 964,42  ευρώ. Δηλαδή οι μισθοί των εργαζομένων σε αυτό τον  κλάδο ξεκινούν κάτω από τα 713 ευρώ  που είναι ο κατώτατος μισθός.  Αναλυτικά αυτό αφορά τις παρακάτω ειδικότητες:

εργαζόμενοι

εργαζόμενοι

Δείτε την κλαδική σύμβαση εργασίας  εδώ

 

 

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.