Quantcast
Τράπεζες: Απόθεμα ρευστότητας 1 δισ. ευρώ έως την Δευτέρα - enikonomia.gr
share

Τράπεζες: Απόθεμα ρευστότητας 1 δισ. ευρώ έως την Δευτέρα

δημοσιεύτηκε:

Απόθεμα ρευστότητας ύψους 1 δισ. ευρώ έως το πρωί της Δευτέρας 6 Ιουλίου διαθέτουν οι τράπεζες, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε η πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, Λούκα Κατσέλη, μετά την ολοκλήρωση της ευρείας σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Οικονομικών με τις διοικήσεις των τραπεζών για την κατάσταση του τραπεζικού συστήματος.

Συγκεκριμένα με βάση τις μετρήσεις που έκαναν οι εμπορικές τράπεζες:

– Για τις αναλήψεις από τα ΑΤΜ, υπολογίζονταν αρχικά ότι αυτές θα ανέρχονταν σε 600 εκατ. ευρώ και τελικά βγήκαν 390 εκατ. ευρώ.

– Για τις συντάξεις, ότι οι εκροές θα ανέρχονταν σε 350 εκατ. ευρώ και έχουν «φύγει» 80 εκατ. ευρώ.

– Για τις ειδικές εγκρίσεις (εξαγωγή κεφαλαίων για π.χ. ιατρικές δαπάνες), προβλέπονταν εκροή 650 εκατ. που περιορίστηκε στα 400 εκατ. ευρώ.

 Με αυτά τα δεδομένα, δεν υπάρχει κανένα ενδεχόμενο για να πέσει το ποσό του ορίου αναλήψεων κάτω από τα 60 ευρώ.

Στο μεταξύ έχει συσταθεί επιτροπή της ΤτΕ και της ΕΕΤ, για να δουν το πλαίσιο των υπηρεσιών διευκόλυνσης συναλλαγών όσο θα συνεχίζονται τα capital controls. Η επιτροπή θα συνεδριάσει την Κυριακή, για να αποφασίσει ποιες υπηρεσίες θα ανοίξουν από την Τρίτη, οπότε λήγει η πολυήμερη αργία των τραπεζών που επιβλήθηκε με την ΠΝΠ, η οποία επέβαλε τα capital controls

 Ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης διαβεβαίωσε ότι η τροφοδοασία των αυτόματων μηχανημάτων ανάληψης θα συνεχιστεί απρόσκοπτα όλο το Σαββατοκύριακο.

Στη σύσκεψη, εκτός των στελεχών της Κυβέρνησης, παρόντες ήταν:  Ο υποδιοικητής της ΤτΕ κ Θ. Μητράκος, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Πειραιώς κ. Α. Θωμόπουλος, ο Προέδρος και ο Διευθύνων σύμβουλος της ALPHA bank κ.κ. Βασίλης Ράπανος και Δημήτρης Μαντζούνης, ο Πρόεδρος και ο διευθύνων σύμβουλος της Eurorbank κ.κ. Νίκος Καραμούζης και Φώτης Καραβίας, ο πρόεδρος και ο διευθύνων σύμβουλος της Αττιca Bank κ.κ. Iωάννης Γαμβρίλης και Α. Αντωνόπουλος, η διοικητής της Εθνικής Τράπεζας κ. Λούκα Κατσέλη, ο διευθύνων σύμβουλος κ Λεωνίδας Φραγκαδιάκης και ο Γενικός Γραμματέας της ΕΕΤ κ. Χρήστος Γκόρτσος.

Η Λούκα Κατσέλη εξήγησε πως οι τραπεζίτες αναμένουν την απόφαση της ΕΚΤ για το ELA των τραπεζών. Οι αποφάσεις του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ, που θα συνεδριάσει την Δευτέρα, θα κρίνει ποιες από τις υπηρεσίες των τραπεζών θα ανοίξουν από την Τρίτη, με τα capital controls να συνεχίζονται.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.