Quantcast
Τράπεζες αποκρατικοποιήσεις και ύφεση στην πρώτη επίσημη συνάντηση με τους θεσμούς - enikonomia.gr
share

Τράπεζες αποκρατικοποιήσεις και ύφεση στην πρώτη επίσημη συνάντηση με τους θεσμούς

δημοσιεύτηκε:

Του Τάσου Δασόπουλου

 

Τα θέματα που προέκυψαν μετά την πολυήμερη τραπεζική αργία και την επιβολή των capital controls συζητήθηκαν πρώτα κατά την πρώτη ημέρα της διαπραγμάτευσης της Guadriga, με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και το υπουργό Οικονομίας Γιώργο Σταθάκη.

Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης 5,5 ωρών με τους θεσμούς ανώτερο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών τόνιζε ότι δόθηκε έμφαση σε θέματα που οξύνθηκαν λόγω της κρίσης. Συγκεκριμένα, το μεγαλύτερο μέρος της συνάντησης αναλώθηκε στη συζήτηση

των δημοσιονομικών δεδομένων και την επιδείνωση των προβλέψεων για την επαναφορά της οικονομίας σε τροχιά ύφεσης. Αναλόγως συζητήθηκαν και οι μεταβολές που θα πρέπει να γίνουν στους στόχους για πρωτογενές πλεόνασμα, για τους οποίους, το μόνο σταθερό είναι ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα στο 3,5% του ΑΕΠ το 2018.

Τέθηκε προς συζήτηση η ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών μετά την πολυήμερη αργία και την επιβολή κεφαλαιακών ελέγχων. Συγκεκριμένα συζητήθηκε το πότε και το πώς θα πρέπει να γίνει η πρώτη κεφαλαιακή ενίσχυση από τα συνολικά 25 δις ευρώ που πρόκειται να διαθέσει ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας.

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε επίσης και στην δημιουργία του νέου ταμείου αποκρατικοποιήσεων, το οποίο θα πρέπει να πετύχει έσοδα συνολικού ύψους 50 δις ευρώ, από την αξιοποίηση κινητής και ακίνητης δημόσιας περιουσίας μέχρι και το 2023. Βασικές αρχές του νέου ταμείου, το οποίο θα είναι πλήρως ανεξάρτητο από πολιτικές και άλλες παρεμβάσεις και η αυτονομία του σε ό,τι αφορά την επιλογή του περιουσιακού στοιχείου του δημοσίου και τον τρόπο των αποκρατικοποιήσεων.

Μετά την πρώτη επίσημη συνάντηση θα ακολουθήσουν και άλλες, με στόχο την επίτευξη συμφωνίας το ταχύτερο δυνατό .

 

Τσακαλώτος: Σε καλό κλίμα η συζήτηση

 

 Σχετικά με τα όσα συζητήθηκαν, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος μετά τη συνάντηση, δήλωσε:  «Ήταν η πρώτη συνάντηση, οπότε λογικό ήταν να συζητήσουμε τα οργανωτικά ζητήματα, πώς θα γίνουν οι συναντήσεις, πώς θα λύνουμε έγκαιρα προβλήματα που προκύπτουν για να μην υπάρχουν παρεξηγήσεις ή διαφορές.

Δώσαμε μεγαλύτερη έμφαση σε θέματα που δεν είχαν ήδη συζητηθεί, που είναι κάπως καινούργια, γιατί έχουν αλλάξει οι οικονομικές συνθήκες. Τα δημοσιονομικά για παράδειγμα και πώς θα αντιμετωπιστεί η δέσμευσή μας να φτάσουμε σε πλεόνασμα 3,5% το 2018.

Συζητήθηκε το θέμα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών,  που και αυτό είναι κάπως καινούργιο με τις εξελίξεις στο τραπεζικό σύστημα.

Συζητήσαμε με μεγαλύτερες λεπτομέρειες το καινούργιο ταμείο ιδιωτικοποιήσεων. Κάναμε τις πρώτες προτάσεις μας, πώς πρέπει να λειτουργεί ώστε συγχρόνως να δημιουργήσει ένα ταμείο που θα βοηθήσει και το κομμάτι της αποπληρωμής του χρέους αλλά και τις αναπτυξιακές ανάγκες της χώρας.

 Όπως καταλαβαίνετε υπήρξε σύγκλιση σε κάποια σημεία, λιγότερη σύγκλιση σε κάποια άλλα. Η συζήτηση ήταν σε πολύ καλό κλίμα και θα συνεχιστεί.»

 

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.