Quantcast
Τράπεζες: Εν αναμονή των αποφάσεων για τη διανομή μερίσματος - Οι συναντήσεις με τα κλιμάκια του SSM - enikonomia.gr
share

Τράπεζες: Εν αναμονή των αποφάσεων για τη διανομή μερίσματος – Οι συναντήσεις με τα κλιμάκια του SSM

δημοσιεύτηκε:

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για τη λήψη οριστικών αποφάσεων αναφορικά με τη διανομή μερίσματος από τις ελληνικές τράπεζες για πρώτη φορά ύστερα από 13 χρόνια.

Σημειώνεται δε πως τα κλιμάκια του SSM θα πραγματοποιήσουν τον έλεγχο των ελληνικών τραπεζών από τις 27 έως τις 29 Μαρτίου, στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης της οικονομίας  της χώρας από τους θεσμούς. Επίσης επισημαίνεται πως ο έλεγχος αυτός θα γίνει εξ αποστάσεως και σε συνεργασία με τις ελληνικές Αρχές και τα πιστωτικά ιδρύματα.

Η διανομή μερίσματος από τις τράπεζες, ο δείκτης NPE, η ενίσχυση των κεφαλαιακών δεικτών αλλά και η σύσταση του Φορέα Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων αναμένεται να είναι μερικά από τα θέματα που θα τεθούν επί τάπητος στη συνάντηση των τραπεζών και του SSM.

Υπενθυμίζεται πως στην τελευταία επίσκεψη που είχε πραγματοποιήσει ο πρόεδρος του Εποπτικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, Αντρέ Ενρία στην Αθήνα είχε πει στις τράπεζες πως για να  δοθεί το πράσινος φως για τη διανομή μερίσματος θα πρέπει να αποδειχθεί πως ο κλάδος αντέχει τα επόμενα 3 χρόνια τους ενδεχόμενους μακροοικονομικούς κραδασμούς.

Στο πλαίσιο αυτό, είχε ζητηθεί να αποσταλούν στην Φρανκφούρτη οι προβλέψεις και προβολές για τα κεφάλαια αναφορικά με την πορεία της οικονομίας και των επιτοκίων μέχρι το 2025, σύμφωνα με ένα αρνητικό σενάριο. Το ζητούμενο για τον SSM είναι οι τράπεζες να διατηρούν  δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας πάνω από το ελάχιστο όριο, ακόμη κι αν επαληθευτούν οι δυσμενείς εκτιμήσεις.

 

 

 

 

 

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.