Quantcast
Τράπεζες: Ποιες είναι οι προτάσεις της κυβέρνησης στους πιστωτές - enikonomia.gr
share

Τράπεζες: Ποιες είναι οι προτάσεις της κυβέρνησης στους πιστωτές

δημοσιεύτηκε:

Τη σύσταση μίας νέας εταιρείας (κακής τράπεζας) που θα χρηματοδοτηθεί με τα κεφάλαια του ΤΧΣ (που έχουν πλέον μεταφερθεί στο Ευρωπαικό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας) και θα διαχειρίζεται τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια (NPLs) των τραπεζών, προτείνει η κυβέρνηση με τη 26σέλιδη λίστα που έδωσε στους δανειστές της χώρας. 

Η κυβέρνηση αναφέρει επίσης ότι σχεδιάζειτην ίδρυση μίας αναπτυξιακής τράπεζας που θα χρηματοδοτεί τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και αναπτυξιακά προγράμματα. 

Εισαγωγικά στο κεφάλαιο για τις τράπεζες, το κυβερνητικό κείμενο αναφέρει ότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα έχει στιγματισθεί από πελατειακές σχέσεις και πολύ στενές σχέσεις με τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και το πολιτικό σύστημα. 

Πιο αναλυτικά, τα μέτρα που προβλέπονται με προοπτική να υιοθετηθούν από τον Ιούνιο έως το τέλος του έτους είναι τα εξής:

– Η διασφάλιση της σταθερότητας και της ρευστότητας του τραπεζικού συστήματος σε συνεργασία με το ΤΧΣ, την Τράπεζα της Ελλάδος, τον Ενιαίο Μηχανισμό Εποπτείας (SSM) και την Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).

– Η ενίσχυση της ανεξαρτησίας και του δυνητικού ρόλου του ΤΧΣ.  Ειδικότερα, η κυβέρνηση θα συζητήσει τη δημιουργία μίας νέας εταιρείας για τη διαχείριση των NPLs των τραπεζών με κεφάλαια του ΤΧΣ και τη χρησιμοποίηση των συμμετοχών του Ταμείου στις τράπεζες για τη σταθεροποίηση της αξίας των μετοχών του

– Η ενίσχυση του ρόλου της ΤτΕ με την ανάληψη από αυτήν και του εξωδικαστικού διακανονισμού διαφορών με τη δημιουργία μίας κατάλληλης εσωτερικής δομής

– Την καθιέρωση, σε συνεργασία με την τεχνική βοήθεια των θεσμών και τη συνεργασία των εγχώριων τραπεζών , νέων κριτηρίων για τη ρύθμιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων που θα διασφαλίζουν την κοινωνική δικαιοσύνη (όπως το διαθέσιμο εισόδημα, τον προσωπικό πλούτο κ.λ.π.) και την προστασία της πρώτης (μόνο) κατοικίας των νοικοκυριών υπό συγκεκριμένους όρους, ενώ θα προωθείται η ενίσχυση των τραπεζικών ισολογισμών.

– Δημιουργία μίας νέας αναπτυξιακής τράπεζες που θα έχει ουσιαστικό ρόλο όσον αφορά το επενδυτικό σχέδιο Γιούνκερ. 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.