Quantcast
Τριαντόπουλος για Θεσσαλία: Περνάμε διάταξη για αποζημίωση οικοσυσκευής χωρίς αίτηση - enikonomia.gr
share

Τριαντόπουλος για Θεσσαλία: Περνάμε διάταξη για αποζημίωση οικοσυσκευής χωρίς αίτηση

δημοσιεύτηκε:

Έρχεται διάταξη  για αυτοματοποιημένη διαδικασία καταβολής αποζημιώσεων αναφορικά με χαλασμένες οικοσκευές σε πολίτες συγκεκριμένων πλημμυροπαθών περιοχών της Θεσσαλίας. Όπως είπε ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, αρμόδιος για την Αποκατάσταση από Φυσικές Καταστροφές και την Κρατική Αρωγή, Χρήστος Τριαντόπουλος στην ΕΡΤ, οι κάτοικοι που έχουν χαλασμένες οικοσκευές όπως πλυντήριο δεν χρειάζεται να τις κρατήσουν και μπορούν να τις βγάλουν από την κατοικία τους.

«Αλλά θα κρατήσουν φωτογραφικό υλικό αυτών. Τα κλιμάκια της ΔΑΕΦΚ έχουν ξεκινήσει εδώ και 2 με 3 μέρες αυτοψίες … έχουν πραγματοποιήσει σε 3 ημέρες περισσότερες από 3.200 αυτοψίες σε όλες αυτές τις περιοχές και συνεχίζουν με εντατικούς ρυθμούς. Περισσότερα από  80 κλιμάκια μηχανικών που ενισχύονται, είναι αυτή τη στιγμή στο πεδίο .Άρα 40 επιτροπές κρατικής αρωγής  είναι για τις επιχειρήσεις  καθώς και εκεί έχουμε ζητήματα. Έχει ξεκινήσει η διαδικασία. Σε 45 χωριά  έχουμε προχωρήσει σε μια αυτοματοποιημένη διαδικασία. Χωριά δηλαδή που αυτά είναι ολικώς πλημμυρισμένα δυστυχώς. Έχουμε ξεκινήσει και έχουμε τάξει μια αυτοματοποιημένη διαδικασία με την οποία δεν θα προχωρήσουμε σε αυτοψίες.  Οι πολίτες θα υποβάλουν αίτηση χωρίς αυτοψία. Αλλά τώρα περνάμε και μια διάταξη όπου επί της ουσίας ο στόχος μας  είναι να τους χορηγήσουμε την αποζημίωση για την οικοσκευή αυτοματοποιημένα και να μην χρειαστεί να κάνουν αίτηση. Αναφέρουμε στα χωριά που έχουν πλημμυριστεί ολικώς και δεν θα χρειαστεί πολίτες να  υποβάλουν σχετικό  αίτημα στην πλατφόρμα .Έχει γίνει σχετική διάταξη και έχει πάρει τον δρόμο της θεσμοθέτησης».

«Αναφέρομαι και πάλι ότι στα 45 χωριά  που έχουν χαρακτηριστεί ως πλημμυρισμένα. Η διάταξη  που θα περάσει, θα επιτρέπει να μην γίνεται καν αίτηση και θα δοθούν αυτοματοποιημένα οι πόροι » συμπλήρωσε.  Και συνέχισε λέγοντας πως η πλατφόρμα για τους πλημμυροπαθείς «  θα είναι  ανοιχτή για αρκετές εβδομάδες. Δεν υπάρχει άγχος τόσο πολύ».

Πάντα υπάρχει στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων τα τελευταία χρόνια καταχωρημένο ένα ποσό. Ένα πρόγραμμα που ανταποκρίνεται στα 300 εκατομμύρια, το οποίο όμως  φυσικά αυξάνεται ανάλογα με τις ανάγκες. Εδώ μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το αποθεματικό του προϋπολογισμού. Υπάρχει στενότατη συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομικών σε αυτό το θέμα, οπότε δεν θα πρέπει να υπάρχει σε κανένα πολίτη άγχος. Αλλά φυσικά κινούμαστε και προς την κατεύθυνση της αξιοποίησης των ευρωπαϊκών πόρων αλλά και της βοήθειας από την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Θεσσαλία: Αποζημιώνεται και η δεύτερη κατοικία

Επίσης διευκρίνισε πως αποζημιώνεται και η δεύτερη κατοικία των πολιτών της Θεσσαλίας.  «Άνοιξε από χθες η πλατφόρμα της αρωγής. Είναι η πλατφόρμα της πρώτης αρωγής όπου εκεί εντάξαμε την οικοσκευή .Είναι η πλατφόρμα arogi.gov .gr .Αφορά τις περιοχές Μαγνησίας ,Τρικάλων και Καρδίτσας .Είναι μια πλατφόρμα που βασίζεται  στο Πληροφοριακό Σύστημα της ΑΑΔΕ .Αρα φορτώνονται όλα τα πληροφοριακά δεδομένα των πολιτών των περιοχών αυτών. Οπότε άνοιξε για τους τρεις αυτούς νομούς. Την Τετάρτη θα ανoίξει για την Λάρισα και την Φθιώτιδα .Και μέχρι τέλος της εβδομάδας  θα ανοίξει και για τις υπόλοιπες περιοχές .Εκεί οι πολίτες μπορούν να υποβάλουν αίτηση για την στεγαστική συνδρομή .Είναι και πρώτη και η δεύτερη κατοικία .Όπως είναι και δεύτερη κατοικία για την οικοσκευή».

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.