Quantcast
Τριετίες: Ποιοι εργαζόμενοι θα έχουν το μεγαλύτερο όφελος μετά το "ξεπάγωμα" - enikonomia.gr
share

Τριετίες: Ποιοι εργαζόμενοι θα έχουν το μεγαλύτερο όφελος μετά το “ξεπάγωμα”

δημοσιεύτηκε:

Το “ξεπάγωμα” των τριετιών φέρνει από την 1η Ιανουαρίου του 2024 αυξήσεις από 10% έως και 30% στους μισθούς των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα, όπως αναφέρεται σε σχετική εγκύκλιο που εξέδωσε το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης. Σημειώνεται όμως πως το ποσοστό αύξησης του 10% για κάθε τριετία προϋπηρεσίας και έως τρεις τριετίες θα πάρουν υπάλληλοι, με εξαρτημένη σχέση εργασίας, όπως αναφέρεται σε σχετική εγκύκλιο του υπουργείου.

Ουσιαστικά επανέρχονται οι νομικές διατάξεις και οι συλλογικές συμβάσεις μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνονται και  οι διατάξεις περί υπηρεσιακών ωριμάνσεων. Βασική προϋπόθεση όμως για να δοθούν αυτές οι αυξήσεις είναι να έχει συμπληρωθεί ο απαιτούμενος χρόνος προϋπηρεσίας. Πρόκειται για το επίδομα πολυετίας, το επίδομα χρόνου εργασίας, το επίδομα τριετίας και το επίδομα πενταετίας τα οποία «πάγωσαν» το 2012 για τους πολίτες που δεν είχαν την απαραίτητη προϋπηρεσία.

Όσον αφορά όμως στους εργαζόμενους που αμείβονται  με τον κατώτατο νομοθετημένο μισθό ή ημερομίσθιο, στην εγκύκλιο επισημαίνεται πως «ως χρόνος προϋπηρεσίας αναγνωρίζεται ο χρόνος εξαρτημένης σύμβασης ή σχέσης εργασίας, που έχει διανυθεί σε οποιονδήποτε εργοδότη και σε οποιαδήποτε ειδικότητα πριν από τις 14 Φεβρουαρίου  2012 και μετά από την 1η Ιανουαρίου 2024. Η κατά τα ανωτέρω προσαύξηση λόγω προϋπηρεσίας καθορίζεται ως εξής:

α) Για τους υπαλλήλους με εξαρτημένη σχέση εργασίας, σε ποσοστό 10% για κάθε τριετία προϋπηρεσίας και έως 3 τριετίες και συνολικά σε ποσοστό 30% για προϋπηρεσία 9 ετών και άνω.

β) Για τους εργατοτεχνίτες, με εξαρτημένη σχέση εργασίας σε ποσοστό 5% για κάθε τριετία προϋπηρεσίας και έως 6 τριετίες και συνολικά 30% για προϋπηρεσία 18 ετών και άνω».

Τι ισχύει για τη μερική απασχόληση

«Ο χρόνος εργασίας που έχει διανυθεί έως την 14η Φεβρουαρίου 2012 (ή θα διανυθεί από 1.1.2024 και μετά) με καθεστώς μερικής απασχόλησης, λαμβάνεται υπόψη ως χρόνος προϋπηρεσίας για τους σκοπούς του άρθρου 33 του ν.5053/2023, με τον ίδιο τρόπο που λαμβάνεται υπόψη και για τον συγκρίσιμο εργαζόμενο, δηλαδή τον αντίστοιχο εργαζόμενο πλήρους απασχόλησης της παρ. 2/β΄ του άρθρου 2 του ν.3846/2010 (Α΄ 66) όπως ισχύει. Για τον υπολογισμό της προϋπηρεσίας αυτής, μερική απασχόληση που αντιστοιχεί στον κανονικό (νόμιμο ή συμβατικό) ημερήσιο χρόνο τού ως άνω αναφερόμενου συγκρίσιμου εργαζόμενου, αντιστοιχεί σε μία ημέρα προϋπηρεσίας» σημειώνεται μεταξύ άλλων στην εγκύκλιο.

Oι υψηλότερες αποδοχές

Αν οι καταβαλλόμενες τακτικές αποδοχές είναι υπέρτερες των νόμιμων αποδοχών, οι αυξήσεις, οι προσαυξήσεις και τα ποσά εν γένει που προκύπτουν από την εφαρμογή των ανωτέρω, συμψηφίζονται με τη διαφορά που προκύπτει μεταξύ καταβαλλόμενων και νόμιμων αποδοχών, με την καταβολή της οποίας εξοφλούνται ολοσχερώς ή μερικώς. Για το δε χρονικό διάστημα από τη 14ηΦεβρουαρίου 2012 έως και την 31ηΔεκεμβρίου 2023 καμία αξίωση δεν γεννάται, ούτε οφείλονται αυξήσεις μισθών ή ημερομισθίων, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων περί υπηρεσιακών ωριμάνσεων, με μόνη προϋπόθεση την πάροδο συγκεκριμένου χρόνου εργασίας, ούτε επιτρέπεται να υπολογιστεί προϋπηρεσία που έχει διανυθεί από τη 14η Φεβρουαρίου 2012 έως και την 31η Δεκεμβρίου 2023.

Οι κερδισμένοι και οι χαμένοι

Περισσότερο κερδισμένοι από την επαναφορά των τριετιών θα είναι οι  μισθωτοί που είχαν προϋπηρεσία ως το 2012, η οποία μετά το πάγωμά της στα μνημονιακά χρόνια θα αρχίσει να προσμετράται εκ νέου στην προϋπηρεσία που θα διανύουν οι εργαζόμενοι από 1ης/1/2024 . Οι εργαζόμενοι αυτοί δουν μια προσαύξηση της τάξεως του10% ως 30%  στο μισθό τους με την προϋπόθεση όμως  εντός του 2024  να «φτιάξουν» την πρώτη, δεύτερη ή τρίτη τριετία τους με την προϋπηρεσία μέχρι το 2012.

Ωστόσο δεν θα επωφεληθούν ιδιαίτερα από το μέτρο αυτό  οι μισθωτοί που προσλήφθηκαν  μετά τις 14 Φεβρουαρίου 2012, καθώς θα αρχίσουν να μετρούν την προϋπηρεσία τους για την προσαύξηση μισθού από την  1η Ιανουαρίου 2024 ώστε την 1 η Ιανουαρίου 2027 να πάρουν την πρώτη κλίμακα της προσαύξησης με 10% επάνω στο μισθό.

Πάντως δεν θα προσαυξηθεί καθόλου ο μισθό τους με το ξεπάγωμα των τριετιών όσοι είχαν προϋπηρεσία από το 2012 μέχρι και το 2023 διότι  το διάστημα αυτό εμπίπτει στις απαγορεύσεις του Μνημονίου που προέβλεπαν το πάγωμα των προσαυξήσεων λόγω προϋπηρεσίας για όσο διάστημα η ανεργία είναι πάνω από 10%.

Το όφελος 

Αξιοσημείωτο είναι δε πως οι εργαζόμενοι αναμένεται να έχουν από το ξεπάγωμα των τριετιών ένα ετήσιο όφελος της τάξεως μεταξύ 1092 ευρώ και 3.276 ευρώ.  Επίσης επισημαίνεται πως με μια  τριετία  οι εργαζόμενοι αναμένεται να έχουν μια μηνιαία αύξηση 78 ευρώ, με δύο τριετίες η αύξηση εκτιμάται πως θα είναι 156 ευρώ  σε μηνιαία βάση και με τρεις τριετίες προκύπτει μηνιαία αύξηση 234 ευρώ.

 

 

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.