Quantcast
Τρόικα: Η διαπραγμάτευση θα ολοκληρωθεί χωρίς χάρες - enikonomia.gr
share

Τρόικα: Η διαπραγμάτευση θα ολοκληρωθεί χωρίς χάρες

δημοσιεύτηκε:

Του Τάσου Δασόπουλου

«Στο ίδιο έργο θεατής» θα βρεθεί η όποια ελληνική Κυβέρνηση θα συνεχίσει και θα ολοκληρώσει την διαπραγμάτευση για την ελληνική αξιολόγηση του προγράμματος αφού όπως φαίνεται οι απαιτήσεις της τρόικας θα παραμείνουν οι ίδιες .
¨Όπως φάνηκε από την έκθεση «πεπραγμένων» που παρέδωσαν τα μέλη της τρόικας στους ομάδα τεχνοκρατών της Ευρωομάδας (Eurowokring group ) μετά το διάλειμμα της Προεδρικής Εκλογής το παιχνίδι θα συνεχιστεί από το σημείο που σταμάτησε με μια μικρή αλλά σημαντική διαφορά. Οι συζητήσεις θα ολοκληρωθούν χωρίς χάρες από τους δανειστές και αλλά και χωρίς το άλλοθι της «πολιτικής αβεβαιότητας» από την ελληνική πλευρά..

 

Απαραίτητη η παράταση

Το κείμενο ανέφερε -όπως συνήθως – ότι υπήρξε χρήσιμος και εποικοδομητικός διάλογος με την ελληνική πλευρά αλλά η παράταση είναι απαραίτητη προκειμένου να οριστικοποιηθούν τα μέτρα με τα οποία θα κλείνει το δημοσιονομικό κενό του 2015 που η τρόικα συνεχίζει να υπολογίζει στα 2,5 δις ευρώ .
Στην ίδια έκθεση αναφέρονταν ότι υπάρχουν ακόμη θέματα που θα πρέπει να διευθετηθούν σε ότι αφορά το ασφαλιστικό σύστημα τις αλλαγές στο δημόσιο και μια σειρά από μεταρρυθμίσεις στις αγορές εργασίας προϊόντων και υπηρεσιών.

 

Επιτυχή ολοκλήρωση
Οι προθέσεις της ηγέτιδας δύναμης της Ευρωζώνης, της Γερμανίας, άρχισαν να γίνονται φανερές από χθες. Η δήλωση του Γερμανού υπουργού οικονομικών κ. Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, μετά την χθεσινή συνάντηση του με το αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης και υπουργό Εξωτερικών κ. Ευάγγελο Βενιζέλο ήταν χαρακτηριστική :«Η Ελλάδα θα έχει την πιστωτική γραμμή – είπε – μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης του προγράμματος».

Τι σημαίνει όμως … «επιτυχής ολοκλήρωση» ; Με βάση το κείμενο της τρόικας με το οποίο τεκμηριώνονταν η ανάγκη της δίμηνης παράτασης του ελληνικού προγράμματος τα δύο μέρη βρίσκονται σχεδόν στην ίδια απόσταση που είχαν από το Παρίσι Ι στις αρχές Σεπτεμβρίου. Με την επανέναρξη των ουσιαστικών διαπραγματεύσεων στις αρχές Ιανουαρίου τα πράγματα θα ξεκινήσουν από το σημείο από το οποίο σταμάτησαν.

 

Καθυστέρηση μεταρρυθμίσεων

Χαρακτηριστική των διαθέσεων των δανειστών είναι και η στάση του ΔΝΤ στο απαντητικό e- mail του υπουργού οικονομικών την περασμένη Παρασκευή. Οι δανειστές από την απέναντι πλευρά του Ατλαντικού δεν είχαν τοποθετηθεί μέχρι χθες στις επισημάνσεις του έλληνα υπουργού οικονομικών.
Ακόμη και η πιο συναινετική Ευρωπαϊκή Επιτροπή άφησε τις αιχμές της κατά την συνεδρίαση του τελευταίου Eurogroup μιλώντας για την καθυστέρηση συγκεκριμένων μεταρρυθμίσεων στο ελληνικό πρόγραμμα.

 

Υλοποίηση των μέτρων πάση θυσία
Ακόμη και τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας που ήρθαν στην Αθήνα για να καλύψουν το «κενό» μεταξύ της ανταλλαγής των e-mail και της επανεκκίνησης των διαπραγματεύσεων ξεκίνησαν να αναλύουν τα στοιχεία των προϋπολογισμών του 2014 και 2015 από την αρχή .
Η άνεση που νομίζουν ότι θα έχουν οι ελληνικές αρχές για την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης δεν θα είναι ούτε τόσο μεγάλη ούτε και τόσο δεδομένη. Τα μέτρα θα ξαναέρθουν στο τραπέζι από το ΔΝΤ πίσω από το οποίο βρίσκεται ως γνωστό το Βερολίνο. Αυτήν την φορά όμως θα πρέπει να υλοποιηθούν…

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.