Quantcast
Τσακαλώτος: Η ΝΔ ταυτίζεται με τις θέσεις του Βέμπερ για τη λιτότητα - enikonomia.gr
share

Τσακαλώτος: Η ΝΔ ταυτίζεται με τις θέσεις του Βέμπερ για τη λιτότητα

δημοσιεύτηκε:

«Η Νέα Δημοκρατία θέλει τον Μάνφρεντ Βέμπερ στο πάνθεον των φιλελλήνων», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, κάνοντας αναφορά στα σχόλια που διατυπώθηκαν για τις πρόσφατες εξαγγελίες της κυβέρνησης από τον κορυφαίο υποψήφιο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και τον πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη.

«Καθώς φτάνουμε στο 2021, καταλαβαίνω ότι η ΝΔ θέλει να βάλει στο πάνθεον των φιλελλήνων ένα νέο όνομα. Τον Μάνφρεντ Βέμπερ, για να τον τιμούμε. Πριν καλά – καλά τελειώσουμε τη συνέντευξη Τύπου, την περασμένη Τρίτη, ο Μάνφρεντ Βέμπερ είπε ότι το πρόγραμμα που ανακοινώσαμε ήταν ανεύθυνο. Ο κ. Μητσοτάκης ήθελε να πει κάτι παραπάνω και είπε ‘οι σαχλαμάρες του κ. Τσακαλώτου’», είπε ο υπουργός Οικονομικών και πρόσθεσε: «Η ειδική αγωγή και οι νέοι, δάσκαλοι και καθηγητές που θα εργαστούν, είναι σαχλαμάρες κύριε Μητσοτάκη; Αυτό θα πείτε στα παιδιά κύριε Μητσοτάκη; Η μείωση του ΦΠΑ είναι σαχλαμάρες; Το ότι θα πληρώσει το κράτος εισφορές για εργαζόμενους και εργοδότες, ένα μέτρο αναπτυξιακό και κοινωνικό διότι θα επιδοτεί μόνιμες θέσεις εργασίες, είναι σαχλαμάρες;».

Ο υπουργός είπε ότι το ΕΛΚ υποστηρίζει τη λιτότητα. “Την υποστηρίζει με συνέπεια τα τελευταία δέκα χρόνια, ακόμα και μετά από την κρίση. Τι ακριβώς θα πείτε στον ελληνικό λαό στις ευρωεκλογές; Υποστηρίξτε μας για να υποστηρίξουμε τη λιτότητα στην Ευρώπη; Υποστηρίξτε μας για να υποστηρίξουμε το ΕΛΚ παρόλο που διαφωνούμε με τη λιτότητα; Πρέπει να πείτε τη θέση σας. Να πείτε πώς φαντάζεστε εσείς πως θα μειωθούν οι ανισότητες», είπε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και ζήτησε από τη ΝΔ να κάνει την ανάλυσή της για τη μείωση που βλέπει στα ποσοστά του το ΕΛΚ και τα συγγενή του κόμματα στα κράτη μέλη.

«Η απάντηση είναι ο νεοφιλελευθερισμός και η λιτότητα», είπε ο υπουργός Οικονομικών, σημειώνοντας ότι η ΝΔ ταυτίζεται με τις θέσεις του κ. Βέμπερ, την ίδια ώρα που κυρίαρχο πρόβλημα στην Ευρώπη είναι η ανισότητα – ένα πρόβλημα οικονομικό αλλά και πολιτικό.

Με δεδομένο το τοπίο που έχει διαμορφωθεί στην Ευρώπη, ο υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε και στις συμμαχίες στις οποίες προχωρά και προσβλέπει ο ΣΥΡΙΖΑ. «Ο Πέδρο Σάντσεθ έκανε κεντρικό ζήτημα την ανισότητα. Και ήρθε σε κόντρα με εκείνους από το κόμμα του που ήθελαν να συμμαχήσουν με τη Δεξιά, για να κατέβει με την Αριστερά. Ενώ εσείς κύριε Κουτσούκο», είπε απευθυνόμενος στον βουλευτή του ΚΙΝΑΛ, «διώξατε το Ποτάμι, διώξατε τη ΔΗΜΑΡ για να κάνετε συμμαχία με τους συντρόφους σας στη Δεξιά».

«Εμείς στο θέμα της ανισότητας τοποθετούμαστε με σχέδιο, με τεκμηρίωση, με συμμαχίες», είπε ο υπουργός Οικονομικών και πρόσθεσε: «Πρώτα βγήκαμε στις αγορές. Στη συνέχεια κλείσαμε την τελευταία αξιολόγηση και βγήκαμε από το Πρόγραμμα, δεν μειώσαμε τις συντάξεις, προχωρήσαμε στον πρώτο επεκτατικό προϋπολογισμό, επαναφέραμε τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, αυξήσαμε τον κατώτατο μισθό. Τώρα στο 2019, όπως υποσχεθήκαμε, αντί να περιμένουμε το τέλος της χρονικά για το κοινωνικό μέρισμα, το ξοδεύουμε εκ των προτέρων, γιατί έχουμε τη δύναμη να το κάνουμε με μόνιμα μέτρα, που θα τα ψηφίσετε όλοι απ’ ό,τι κατάλαβα. Γι’ αυτό τώρα είμαστε έτοιμοι από τώρα για το 2020, να μειώσουμε τη λιτότητα. Δεν περιμέναμε να χτίσουμε την αξιοπιστία μας για το πλεόνασμα με τον ειδικό λογαριασμό. Την έχουμε χτίσει την αξιοπιστία μας και γι’ αυτό το πετυχαίνουμε». Ο κ. Τσακαλώτος επισήμανε στο σημείο αυτό, ότι η μείωση αυτή (σ.σ. για το πλεόνασμα) δεν γίνεται με ανταλλαγή νεοφιλελεύθερα μέτρα και γι’ αυτό έχει και ποιοτικά χαρακτηριστικά το μέτρο.

Για μια ακόμα φορά, ο υπουργός Οικονομικών κάλεσε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης «να πει κάποτε πώς θα χρηματοδοτηθεί το πρόγραμμα της ΝΔ», γιατί η αναπτυξιακή πολιτική που έχει σχεδιάσει αυτή η κυβέρνηση είναι γνωστή σε αντίθεση με τη ΝΔ.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος σχολίασε τη δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι «ο Πολάκης είναι Τσίπρας και ο Τσίπρας είναι Πολάκης»:

«Δεν έχετε καταλάβει – και αυτό είναι μεγάλη σας αδυναμία – ότι ούτε ο Τσίπρας, ούτε ο Πολάκης, είναι ΣΥΡΙΖΑ, ούτε ο Τσακαλώτος, ούτε ο Δραγασάκης. Ούτε ο Παπαδημούλης, ούτε ο Πάνος Λάμπρου. Ούτε ο Μουσταφά, ούτε ο Ξανθός, ούτε η Αχτσιόγλου, ούτε η Ξενογιαννακοπούλου. Είμαστε συλλογικότητα. Αυτό δεν μπορείτε να το καταλάβετε. Η διαπραγματευτική ομάδα τίποτε δεν θα μπορούσε να πετύχει χωρίς την υποστήριξη του Αλέξη Τσίπρα, τίποτε δεν θα μπορούσε να πετύχει ο Αλέξης Τσίπρας και η διαπραγματευτική μας ομάδα, χωρίς την κοινοβουλευτική μας ομάδα, τίποτα δεν θα μπορούσαν να κάνουν ο Τσίπρας και η διαπραγματευτική ομάδα και η κοινοβουλευτική μας ομάδα χωρίς δεκάδες χιλιάδες Συριζαίους που μας υποστήριξαν και στις πέτρινες μέρες, όταν ήμασταν στο 3%, και το 2015, και το 2016 και το 2017. Γι’ αυτό είστε αδύνατοι. Γιατί δεν καταλαβαίνετε από συλλογικότητα με κοινωνικές αναφορές, που πρωί-βράδυ ανησυχεί για την κοινωνία, τους ανθρώπους του μόχθου, τα μεσαία στρώματα. Είστε αδύνατοι γιατί ποτέ δεν θα το καταλάβετε», ανέφερε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.