Quantcast
Τσακαλώτος: Πρόταση για να προστατεύσουμε την πρώτη κατοικία και όχι τους κακοπληρωτές - Τι είπε για το επίδομα θέρμανσης - enikonomia.gr
share

Τσακαλώτος: Πρόταση για να προστατεύσουμε την πρώτη κατοικία και όχι τους κακοπληρωτές – Τι είπε για το επίδομα θέρμανσης

δημοσιεύτηκε:

Nέα Υόρκη, Του Θανάση Κ. Τσίτσα

Εξασφαλίστηκε το επιπλέον ποσό για να χρηματοδοτηθεί το επίδομα θέρμανσης το 2018 δήλωσε στο real.gr ο υπουργός Οικονομίας Ευκλείδης Τσακαλώτος ο οποίος προανήγγειλε την πρόθεση για μείωση της φορολογίας εισοδήματος και του ΦΠΑ στο πλαίσιο του τετραετούς σχεδιασμού της κυβέρνησης. Ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ προανήγγειλε επίσης στο real.gr ότι θα δώσει σύντομα στην δημοσιότητα το πλαίσιο προστασίας που θα προστατεύει τη πρώτη κατοικία από τους πλειστηριασμούς από τα κόκκινα δάνεια.

Ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ έκανε τις παραπάνω δηλώσεις στο περιθώριο του 20ου επενδυτικού φόρουμ Captal Link και χρονικά μετά τις προειδοποιήσεις του εκπροσώπου της Κομισιόν Ντέκλαν Κοστέλο, που από το βήμα του συνεδρίου νωρίτερα επανάλαβε πολλές φορές την ανάγκη να ολοκληρωθούν οι μεταρρυθμίσεις που έχουν μείνει στη μέση ώστε να αποδείξει η κυβέρνηση , κυρίως στις αγορές στις οποίες θέλει να επιστρέψει, την βούλησή της να μείνει σταθερή στις δεσμεύσεις της. Ο κ. Κοστέλο μάλιστα παρουσίασε 4 άξονες μεταρρυθμίσεων που θα κρίνουν χρέος και αγορές, αλλά και την 2η έκθεση αξιολόγησης των θεσμών.

Αρχικά ο κ.Τσακαλώτος στη συνέντευξη τύπου σημείωσε οτι βασική αποστολή του ως ΥΠΟΙΚ ήταν τα προηγούμενα 3 χρόνια, όταν βγει η Ελλάδα από το πρόγραμμα να μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τις βασικές προκλήσεις. ”Τα επόμενα 3-4 χρόνια αν ήμουν ΥΠΟΙΚ θα έβαζα επιπλέον ένα χρόνο, ένα καινούριο φορολογικό σύστημα πολύ πιο απλό, πολύ πιο σταθερό και πολύ πιο δίκαιο. Έτσι και αλλιώς ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε μείωση φορολογίας στις επιχειρήσεις. Εγώ πιο πολύ σκεφτόμουν τον φόρο εισοδήματος.. Νομίζω ότι ο αγώνας κατά της φοροδιαφυγής και της φοροαποφυγής ποτέ δεν τελειώνει, όπως και σε πολλές άλλες χώρες. Είναι μία μάχη άνιση γιατί οι εταιρείες και οι τράπεζες έχουν πολλά όπλα και πολλούς λογιστές για να μπορούν να αντιμετωπίσουν οποιαδήποτε ρυθμιστική πρωτοβουλία μίας κυβέρνησης. Δεν υπάρχει καμία αμφισβήτηση ότι όταν μία χώρα αναγκάστηκε να κάνει μία τόσο μεγάλη δημοσιονομική προσαρμογή οι φόροι που μπήκαν δεν ήταν όλοι δίκαιοι και σωστοί. Γι αυτό και πρέπει σιγά σιγά με τον δημοσιονομικό χώρο που υπάρχει να αντιμετωπιστεί”, κατέληξε.

Σε ερώτηση του real.gr αν υπάρχει δημοσιονομικός χώρος για το επίδομα θέρμανσης για το 2018 απάντησε ότι “θα βρεθεί επιπλέον ποσό για να χρηματοδοτηθεί το επίδομα θέρμανσης το 2018. Υπάρχει ο δημοσιονομικός χώρος από το υπερπλεόνασμα και από το αποθεματικό αν χρειαστεί εκεί δεν ανησυχώ» .τόνισε χαρακτηριστικά.

Αναφορικά με το τι θα αντικαταστήσει το νόμο Κατσέλη, σε σχετική ερώτηση του real.gr αποκάλυψε ότι “επεξεργαζόμαστε διάφορες πολιτικές και θα είμαστε έτοιμοι να το ανακοινώσουμε. Θέλουμε μία ισορροπία ανάμεσα στο να προστατεύεται η κύρια λαϊκή κατοικία χωρίς να προστατεύονται οι κακοπληρωτές. Αυτή η ισορροπία είναι δύσκολη εξίσωση και θέλει λίγο ακόμη δουλειά”.

Σε άλλη ερώτηση του real.gr σχετικά την εξαγορά του δανείου του ΔΝΤ και της ΕΚΤ αποκάλυψε ότι στο άμεσο μέλλον, θα γίνει και η εξαγορά μέρους των δανείων με το ΔΝΤ και την ΕΚΤ. “Θα γίνει αρκετά σύντομα νομίζω Θα υπάρχει και σχέδιο το 2019 για την ταχύτερη αποπληρωμή ακριβών δανείων γενικότερα ως μέρος του σχεδιασμού του ΟΔΔΗΧ”,τόνισε.

Ερωτηθείς για το γεγονός ότι η κυβέρνηση κατηγορείται για παροχολογία είπε “Δεν καταλαβαίνω τι λένε για την παροχολογία. Γιατί πρέπει να συμφωνήσουμε σε έναν ορισμό τι είναι η παροχολογία. Να υπόσχεσαι κάτι και να μην το κάνεις; Να υπόσχεσαι πράγματα με δανεικά; Να δημιουργήσεις ένα κοινωνικό κράτος; Εάν το να δημιουργήσεις ένα κοινωνικό κράτος που δεν είχαμε είναι παροχολογία να το συζητήσουμε”.

Σε άλλη ερώτηση για την επένδυση στο Ελληνικό ο κ. Τσακαλώτος είπε ότι προχωρά και ότι το τελευταίο εμπόδιο ήταν η άδεια για το Καζίνο. “Τα τελευταία νομοθετικά εμπόδια έχουν τελειώσει. Μέσα στον μήνα περιμένω να έχει βγει η προκήρυξη” είπε χαρακτηριστικά.

Χθες, ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ στο περιθώριο του επενδυτικού συνεδρίου της Capital link είχε σειρά επαφών με ξένους επενδυτές.

Nτέκλαν Κοστέλο: «Προσοχή στη μείωση του κατώτατου μισθού»

Ο Ντέκλαν Κοστέλο, που εκπροσώπησε την Κομισιόν στο 20ο οικονομικό επενδυτικό φόρουμ της Capital link την Κομισιόν στη Νέα Υόρκη, επισήμανε ότι οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα συνεχίζονται σε μία σειρά από κρίσιμα πεδία και έκανε συστάσεις για την επιτάχυνση των αποκρατικοποιήσεων, αλλά και για πολύ προσεκτικά βήματα αναφορικά με τις αποφάσεις που θα λάβει η Ελλάδα σε σχέση με τον κατώτατο μισθό και με τις παρεμβάσεις στα κόκκινα δάνεια και την προστασία της πρώτης κατοικίας μέσω του “διαδόχου” του Ν. Κατσέλη.

Ο κ. Κοστέλο είπε ότι είναι γενικά ικανοποιητική υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων, αλλά θα μπορούσαν να ήταν καλύτερα είπε αναφορικά με την πρώτη έκθεση ενισχυμένης εποπτείας.

Επίσης ότι είναι διασφαλισμένος ο δημοσιονομικός στόχος του 3,5% του ΑΕΠ και αυτό είναι πραγματικά εντυπωσιακό. Παράλληλα εστίασε σε 4 βασικές δράσεις στις οποίες θα δοθεί ιδιαίτερη προσοχή τους επόμενους μήνες:

1. Το πρώτο είναι οι 16 μεταρρυθμίσεις που πρέπει να ολοκληρωθούν έως το τέλος του έτους. Αφορούν στο δημόσιο τομέα, στο επιχειρηματικό περιβάλλον, στην στελέχωση της ΑΑΔΕ, στην αναμόρφωση της πρωτοβάθμιας περίθαλψης υγείας κλπ. Βλέπουμε καθυστερήσεις σε κάποια πεδία και είναι πάρα πολύ σημαντικό η κυβέρνηση να τις ολοκληρώσει έως το Φεβρουάριο που θα ανακοινώσουμε τη δεύτερη έκθεση Ενισχυμένης ΅Εποπτείας. Η έκθεση θα συνδέεται με τα 700 εκατομμύρια ευρώ των παρεμβάσεων στο χρέος. Πέρα από τα χρήματα θα είναι και ένα πάρα πολύ ισχυρό σήμα για τις αγορές και τους επενδυτές ότι η Ελλάδα συνεχίζει στη ρότα των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

2. Το δεύτερο πάρα πολύ σημαντικό ζήτημα είναι η αναθεώρηση του κατώτατου μισθούκάτι που αναμένεται πιθανότατα το Φεβρουάριο. Είναι μία πολιτική απόφαση της κυβέρνησης και της συστήνουμε να προχωρήσει με προσοχή για να προφυλάξει την ανταγωνιστικότητα και να μην διακυβεύσει την πρόοδο που έχει γίνει.

3. Το τρίτο πεδίο αφορά στο τραπεζικό σύστημα. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι έχει υπάρξει πρόοδος. Βλέπουμε μείωση των κόκκινων δανείων και ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς αλλά θέλουμε να δούμε δύο ακόμα πράγματα τους επόμενους μήνες. Το ένα είναι η προστασία πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς, το πλαίσιο του Νόμου Κατσέλη λήγει στο τέλος του χρόνου. Από την πλευρά της Επιτροπής είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε ένα είδος προστασίας αρκεί να είναι στοχευμένο και να μην εμποδίσει την μείωση των κόκκινων δανείων. Ένα τέτοιο πλαίσιο θα είναι και μία απόδειξη της υπευθυνότητας που πρέπει να δείξει η κυβέρνηση. Το δεύτερο είναι μία ενδιαφέρουσα πρόταση για τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα. Υπάρχουν θέματα από πλευράς Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναφορικά με το νομικό πλαίσιο περί κρατικών ενισχύσεων (σ.σ. σχετικά με την παροχή εγγυήσεων για την μαζική εκκαθάριση κόκκινων δανείων που προβλέπει το σχέδιο) αλλά είναι σημαντικό για την κυβέρνηση να προχωρήσει και να δούμε αν μπορούμε να καταλήξουμε σε ένα πακέτο μέτρων σε αυτό το πεδίο.

4. Το τέταρτο είναι ότι θα είναι πάρα πολύ σημαντικό για την κυβέρνηση να ολοκληρώσει κάποιες από τις βασικές ιδιωτικοποιήσσεις που είναι κοντά στον ορίζοντα ολοκλήρωσης.

Στο πάνελ όπου μίλησε ο Ντέκλαν Κοστέλο έλαβε μέρος και ο πρώην εκπρόσωπος του ΔΝΤ στην Ελλάδα Μπόμπ Τράα ο οποίος τόνισε ότι το πολιτικό σύστημα δεν έχει κανένα σχέδιο. «Τόσο η Δεξιά όσο και η Αριστερά υπόσχονται φορολογικές ελαφρύνσεις και αυξήσεις στις δαπάνες με πόρους που η Ελλάδα δεν έχει», τόνισε και πρόσθεσε πως απότοκο της εξέλιξης αυτής είναι η Ελλάδα να αντιδρά σε γεγονότα, αντί να διαμορφώνει το δικό της μέλλον. Αναφερόμενος στη στάση του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα τόνισε πως το μεγαλύτερο λάθος ήταν ότι η επικοινωνία με τον ελληνικό λαό ήταν φτωχή. «Τα προγράμματα προσαρμογής είναι σκληρά. Έπρεπε να κάνουμε περισσότερα για να συζητήσουμε και να εξηγήσουμε το τι συνέβαινε με την οικονομία», κατέληξε.


Πηγή: Real.gr

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.