Quantcast
Τσακαλώτος: Ανοικτό ακόμη το θέμα του ΦΠΑ, ενστάσεις από τους πιστωτές - enikonomia.gr
share

Τσακαλώτος: Ανοικτό ακόμη το θέμα του ΦΠΑ, ενστάσεις από τους πιστωτές

δημοσιεύτηκε:

Υπάρχουν ενστάσεις των δανειστών σε διάφορα μέτρα των ελληνικών προτάσεων, στις συζητήσεις που γίνονται στο Brussels Group, δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών και επικεφαλής της ελληνικής ομάδας διαπραγμάτευσης, Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Μιλώντας στην τηλεόραση της ΕΡΤ, ο κ. Τσακαλώτος απέφυγε να απαντήσει στην ερώτηση, αν το ΔΝΤ τηρεί την πιο σκληρή στάση στη διαπραγμάτευση, αλλά τόνισε ότι “είμαστε πιο κοντά από ποτέ σε συμφωνία”. 

Ερωτηθείς, αν υπάρχουν διαφωνίες για τις ελληνικές προτάσεις αναφορικά με τον ΦΠΑ, ο υπουργός απάντησε καταφατικά, καθώς , όπως είπε, οι δανειστές θέλουν επιπλέον έσοδα 1% του ΑΕΠ από τον ΦΠΑ για το 2016, αλλά η κυβέρνηση δεν το δέχεται και διαπραγματεύεται. 

Σημείωσε, μάλιστα, ότι δεν μπορεί να πει πόσος θα είναι ο ΦΠΑ για τα νησιά και τις μεταφορές, καθώς συνεχίζεται η διαπραγμάτευση και η κυβέρνηση είναι ευαίσθητη σε αυτό το ζήτημα. 

Ο κ. Τσακαλώτος σημείωσε ότι και η πλευρά των δανειστών επικαλείται το επιχείρημα πως η αύξηση της φορολογίας των επιχειρήσεων θα δημιουργήσει προβλήματα στην οικονομία. Παραδέχθηκε, επίσης, ότι η αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ είναι υφεσιακό μέτρο που δημιουργεί προβλήματα, αλλά σημείωσε ότι θα πρέπει να περιμένει κανείς να δει το σύνολο της συμφωνίας για να κρίνει, αν αυτή είναι υφεσιακή ή όχι. Διότι, πρόσθεσε, θα πρέπει να ληφθεί υπόψη, αν η οικονομία θα γυρίσει σελίδα με τη συμφωνία, αν θα εκλείψει ο φόβος του Grexit και αν κινηθούν για τον λόγο αυτό οι ξένες επενδύσεις (αφού δεν γίνεται Grexit με τον ΣΥΡΙΖΑ, δεν θα γίνει ποτέ, μπορεί να σκεφθούν οι επενδυτές, είπε ο υπουργός). 

Είναι χαρακτηριστικό, πάντως, ότι ο κ. Τσακαλώτος δήλωσε ότι και ο ίδιος δεν μπορεί να πει σήμερα αν η συμφωνία θα είναι καλή, γιατι δεν ξέρει αν θα περιληφθεί σε αυτήν κάτι στο τέλος για το χρέος. Για το θέμα του χρέους είπε, η κυβέρνηση συνεχίζει να πιέζει, ώστε να μπορέσει να δώσει στον ελληνικό λαό μία διαφορετική συμφωνία από τις προηγούμενες που δεν θα συνεπάγεται συνεχή πίεση για την εξεύρεση χρηματοδότησης. 

Για την πληρωμή της δόσης των 1,56 δισ. ευρώ στο ΔΝΤ στο τέλος Ιουνίου, ο υπουργός είπε ότι εφόσον υπάρξει συμφωνία έως τότε, θα προβλέπεται και τουλάχιστον η μερική χρηματοδότηση της υποχρέωσης αυτής. 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.