Quantcast
Τσακαλώτος: Το πρόγραμμα δεν βγαίνει αν δεν τελειώσει γρήγορα η αξιολόγηση - enikonomia.gr
share

Τσακαλώτος: Το πρόγραμμα δεν βγαίνει αν δεν τελειώσει γρήγορα η αξιολόγηση

δημοσιεύτηκε:

Του Τάσου  Δασόπουλου

 

«Η τελειώνουμε σύντομα την αξιολόγηση ή το πρόγραμμα δεν βγαίνει» είπε πριν από λίγο ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, αναφερόμενος στην επερχόμενη πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος.

Εξηγώντας, είπε ότι αν η αξιολόγηση διαρκέσει μεγάλο χρονικό διάστημα, θα αρχίσουν και πάλι οι δημοσιονομικές αποκλίσεις που είχαμε συνηθίσει στα προηγούμενα δύο μνημόνια και θα επιστρέψει το σύννεφο της αβεβαιότητας που θα κρατήσει μακριά τις επενδύσεις.

«Είναι στο συμφέρον όλων και εντός και εκτός Ελλάδας να υπάρξει λύση. Η παγκόσμια οικονομία δεν αντέχει σήμερα πολλές κρίσεις» είπε ο υπουργός Οικονομικών.

Στην τοποθέτησή του, έχοντας δίπλα του την κυβερνητική εκπρόσωπο  Όλγα Γεροβασίλη, ζήτησε δημόσια από τους εκπροσώπους του ΔΝΤ να ξεκαθαρίσουν την θέση του ταμείου σχετικά με τις φερόμενες ως διαρροές από στελέχη του ταμείου σχετικά με την πορεία του ελληνικού προγράμματος.

Στάθηκε ιδιαίτερα σε δημοσιεύματα τα οποία θέλουν το ΔΝΤ να έχει απορρίψει ή τουλάχιστον να έχει ενστάσεις με το ελληνικό σχέδιο για το ασφαλιστικό. «Εγώ δεν έχω σε γνώση μου μια τέτοια εκτίμηση από το Ταμείο» είπε ο υπουργός.

Σχετικά με το θέμα της ελληνικής πρότασης, τόνισε ότι και το ΔΝΤ θέλει «να βγαίνει ο λογαριασμός»  για να προσθέσει ότι γνωρίζει  πως το Ταμείο δεν συμμερίζεται την ανάγκη για γρήγορη ολοκλήρωση της αξιολόγησης, αλλά εξέφρασε την ελπίδα του αν υπάρχει καλή θέληση θα υπάρξουν και λύσεις.

Σε ερώτηση αν αυτό αφορά και υποχωρήσεις από την ελληνική πλευρά τόνισε ότι από την πλευρά μας υπάρχουν σαφείς «κόκκινες γραμμές» μετά και τις 12 -13 περικοπές που έχουν γίνει μέχρι τώρα στις συντάξεις. Εξηγώντας, τόνισε ότι η ελληνική πλευρά δεν επιθυμεί περικοπές στις συντάξεις, αφού σε αυτό το χρονικό σημείο, σε πολλές περιπτώσεις είναι το μοναδικό εισόδημα που στηρίζει ολόκληρα νοικοκυριά. «Για μας πρωτεύον είναι να αποδειχθεί η βιωσιμότητα του συστήματος και αυτό εξασφαλίζεται με την δική μας πρόταση» υπογράμμισε.

Σε ό.τι αφορά την πορεία της διαπραγμάτευσης είπε ότι, σε αυτή τη φάση η κυβέρνηση συνεχίζει να στέλνει στοιχεία στους θεσμούς τα οποία διευκρινίζουν τα δύο βασικά θέματα της αξιολόγησης, το δημοσιονομικό και το ασφαλιστικό.

Στο δημοσιονομικό είπε ότι οι δανειστές έχουν ζητήσει διευκρινήσεις για τις αλλαγές που σχεδιάζει η Κυβέρνηση στην φορολογία εισοδήματος για το οποίο όπως είπε «Επιχειρούμε να παντρέψουμε την καλύτερη απόδοση στο σκέλος των εσόδων και παράλληλα να έχουμε μεγαλύτερη κοινωνική δικαιοσύνη».

Πηγές του υπουργείου Οικονομικών τόνιζαν ότι οποιαδήποτε αλλαγή γίνει στην φορολογία εισοδήματος δεν θα έχει αναδρομική ισχύ, δηλαδή δεν θα αφορά τα εισοδήματα του 2015.

Τόνισε ακόμη ότι στα επιχειρήματα της ελληνικής πλευράς περιλαμβάνεται και το δημοσιονομικό κόστος που θα έχει το προσφυγικό πρόβλημα, θέμα που όπως είπε ο υπουργός, βρήκε θετική ανταπόκριση από τους ομολόγους του υπουργούς τους οποίους επισκέφθηκε την προηγούμενη εβδομάδα.

Τόνισε επίσης ότι στα θέματα που θα πρέπει να διευκρινιστούν είναι το θέμα των αμυντικών δαπανών και του ταμείου αποκρατικοποιήσεων.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.