Quantcast
Τσακλόγλου στον Realfm: Γιατί είναι αναγκαία η ασφαλιστική μεταρρύθμιση - Πώς θα επηρεαστούν οι συντάξεις - enikonomia.gr
share

Τσακλόγλου στον Realfm: Γιατί είναι αναγκαία η ασφαλιστική μεταρρύθμιση – Πώς θα επηρεαστούν οι συντάξεις

δημοσιεύτηκε:

Για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση και τις ενστάσεις που έχουν διατυπωθεί από την Αντιπολίτευση μίλησε μεταξύ άλλων ο υφυπουργός Εργασίας, υπεύθυνος για την Κοινωνική Ασφάλιση, Πάνος Τσακλόγλου στον RealFm 97,8 και τον Νίκο Χατζηνικολάου.
Όπως είπε ο κ. Τσακλόγλου τα “όσα ακούγονται περί ιδιωτικοποίησης δε ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα”, ενώ εξήγησε τους λόγους για τους οποίους πρέπει να προχωρήσει η συγκεκριμένη μεταρρύθμιση. “Το ασφαλιστικό σύστημα είναι απόλυτα εκτεθειμένο στον δημογραφικό κίνδυνο. Η ασφάλιση που έχουμε σε όλα τα κομμάτια είναι βασισμένη στο διανεμητικό σύστημα. Αυτό το σύστημα μπορεί να δουλέψει καλά όταν έχουμε πολλούς εργαζόμενους και λίγους συνταξιούχους, περίπου 4 εργαζόμενους για έναν συνταξιούχο. Στην Ελλάδα τώρα η αναλογία αυτή έχει αλλάξει προ πολλού και είναι 1 προς 1,6 και με αισιόδοξες προοπτικές. Δεν ανεβαίνει παραπάνω από το 1 προς 2 αυτός ο δείκτης. Στόχος μας είναι να πάρουμε αυτόν τον κίνδυνο και να τον διαφοροποιήσουμε” τόνισε ο κ. Τσακλόγλου και πρόσθεσε:
“Οι εισφορές των νέων ασφαλισμένων θα μπαίνουν σε ατομικούς λογαριασμούς, θα επενδύονται και όταν φτάσει η στιγμή της συνταξιοδότησης η σύνταξη θα είναι ανάλογη με τις εισφορές που έχουν καταβληθεί και ανάλογα με τις αποδόσεις των επενδύσεων. Αυτό έχει ακόμη δύο σημαντικά αποτελέσματα. Το πρώτο είναι ότι έχει πολλές θετικές εξωτερικότητες για την ίδια την οικονομία. Δηλ. μέρος των αποταμιεύσεων θα επενδύονται στην ελληνική οικονομία και αυτό σημαίνει περισσότερες δουλειές, μεγαλύτερους μισθούς, μεγαλύτερη παραγωγικότητα. Το δεύτερο είναι ότι η εμπειρία από χώρες με κεφαλαιοποιητικά συστήματα έχει δείξει ότι οι αποδόσεις των κεφαλαιοποιητικών συστημάτων είναι πολύ καλύτερες από των διανεμητικών και ειδικά σε γερασμένες κοινωνίες, όπως η ελληνική. Αυτό σημαίνει ότι κατά πάσα πιθανότητα οι συντάξεις που θα δώσουμε μελλοντικά σε συνταξιούχους θα είναι υψηλότερες από αυτές που θα ελάμβαναν με το τωρινό σύστημα”.
Σε ερώτηση για το εάν θα μειωθούν οι επικουρικές συντάξεις, ο υφυπουργός Εργασίας απάντησε ότι “οι επικουρικές συντάξεις είναι εξασφαλισμένες”.
Σχετικά με τη βιωσιμότητα του υφιστάμενους ασφαλιστικού συστήματος και τα όσα ισχυρίζεται η αντιπολίτευση, ο κ. Τσακλόγλου υποστήριξε ότι “πρόβλημα βιωσιμότητας δεν έχει το σύστημα. Όμως το σύστημα επικουρικών συντάξεων επηρεάζεται από τρεις παράγοντες: τον αριθμό των συνταξιούχων που το επηρεάζει αρνητικά, τον αριθμό εργαζομένων και πώς μεταβάλλεται η παραγωγικότητα. Είναι βιώσιμο αλλά με έναν τρόπο που η μέση επικουρική σύνταξη θα μειώνεται διαρκώς σε σχέση με τον μέσο μισθό. Το δεύτερο σχετικά με τη βιωσιμότητα είναι ότι μπορεί το σύστημα να είναι βιώσιμο αλλά να μην βοηθά στην ανάπτυξη και αυτό είναι που συμβαίνει σήμερα. Το νέο σύστημα δημιουργεί πόρους που θα επενδύονται στην ελληνική οικονομία. Το κόστος μετάβασης είναι το κόστος το ακαθάριστο. Δεν πρόκειται να γίνει καμία περικοπή στις συντάξεις του υφιστάμενου συστήματος”.

Ακούστε το ηχητικό:



Πηγή: enikos.gr

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.