Quantcast
Τσίπρας: Θα επιτύχουμε πλεόνασμα 1% έως 1,5% του ΑΕΠ χωρίς νέα υφεσιακά μέτρα - enikonomia.gr
share

Τσίπρας: Θα επιτύχουμε πλεόνασμα 1% έως 1,5% του ΑΕΠ χωρίς νέα υφεσιακά μέτρα

δημοσιεύτηκε:

Η κυβέρνηση δεν θα λάβει μέτρα ύφεσης, αλλά θα καταφέρει να έχει φέτος πρωτογενές πλεόνασμα 1% έως 1,5% του ΑΕΠ, δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στη συνέντευξη που έδωσε μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της συνόδου κορυφής της ΕΕ.

Στην επίτευξη πλεονάσματος, είπε ο πρωθυπουργός, θα συμβάλουν τα μέτρα που επτοιμάζει η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς και η ανάπτυξη της οικονομίας μετά την εξάλειψη της τρέχουσας αβεβαιότητας. Στην ανάπτυξη, πρόσθεσε, θα συμβάλει και το πακέτο των 2 δισ. ευρώ που θα δοθούν φέτος στην Ελλάδα με πρωτοβουλία του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης. 

Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι στην 7μερή συνάντηση, που ολοκληρώθηκε τις πρωινές ώρες σήμερα, αποσαφηνίστηκε ότι η Ελλάδα δεν πρέπει να υλοποιήσει το πρόγραμμα της προηγούμενης κυβέρνησης και δεν θα υπάρξει η πέμπτη αξιολόγηση. Αυτό που πρέπει να κάνει η κυβέρνηση, πρόσθεσε, είναι να υποβάλει τις δικές της προτάσεις για μεταρρυθμίσεις που θα οδηγούν, όμως, σε ένα πλεόνασμα. 

Όσον αφορά το ύψος του πλεονάσματος, ο πρωθυπουργός είπε ότι δεν θα ισχύσει ο στόχος του προγράμματος για 3% του ΑΕΠ, αλλά θα είναι, όπως ανέφερε η απόφαση της 20ης Φεβρουαρίου το κατάλληλο για τις συνθήκες της οικονομίας. 

                             

                                            Επιμονή στον προληπτικό φόρο 26%

 

Όσον αφορά στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, ο πρωθυπουργός επέμεινε στην επιβολή του προληπτικού φόρου 26% στις εισαγωγές από φορολογικούς παραδείσους, παρά τις μεγάλες αντιδράσεις από τον επιχειρηματικό κόσμο, καθώς είπε ότι αυτή θα κτυπήσει το φαινόμενο των τριγωνικών συναλλαγών, που οδηγεί σε μεγάλες απώλειες εσόδων για το δημόσιο. 

                                 

                                    Επιδίωξη συμφωνίας με την Ελβετία

 

Την επόμενη εβδομάδα, είπε ο κ. Τσίπρας, θα έρθει στην Αθήνα ο υπουργός Επικρατείας της Ελβετίας για να υπάρξει μία συμφωνία όσον αφορά τη φορολογία των καταθέσεων Ελλήνων στις ελβετικές τράπεζες. Αναφέρθηκε ακόμη στα στοιχεία που έχει συγκεντρώσει ο υπουργός Επικράτειας Παναγιώτης Νικολούδης, με βάση τα εμβάσματα που έχουν γίνει από Έλληνες στο εξωτερικό ή από διάφορες λίστες με καταθέσεις στο εξωτερικό, από τα οποία προσδοκάται σε πρώτη φάση η είσπραξη εσόδων 2 δισ. ευρώ. 

Σε ερώτηση, αν τέθηκε στην 7μερή θέμα για τον υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι δεν τέθηκε και ούτε μπορούσε να τεθεί, γιατί η Ελλάδα είναι ανεξάρτητο κράτος. Πρόσθεσε ότι ο κ. Βαρουφάκης υλοποιεί κυβερνητική πολιτική και ότι έχει στοχοποιηθεί από ευρωπαικά μέσα ενημέρωσης.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.