Quantcast
Τσίπρας: Καλύψαμε μεγάλο μέρος της διαφοράς με την Ευρωζώνη - enikonomia.gr
share

Τσίπρας: Καλύψαμε μεγάλο μέρος της διαφοράς με την Ευρωζώνη

δημοσιεύτηκε:

Η Ελλάδα και η Ευρωζώνη έχουν κάνει σημαντικά βήματα προσέγγισης για την επίτευξη μίας συμφωνίας που θα οδηγήσει από το μνημόνιο σε ένα νέο συμβόλαιο το επόμενο 6μηνο, δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στη συνέντευξη τύπου που έδωσε μετά την ολοκλήρωση των εργασιών του Ευρωπαικού Συμβουλίου.

“Έχουμε κάνει σημαντικά βήματα, Δεν καλύψαμε όλη την απόσταση, αλλά ένα σημαντικό μέρος”, δήλωσε, προσθέτοντας ότι η συνέχεια της διαπραγμάτευσης με τις τεχνικές συζητήσεις που θα γίνουν από αύριο θα βοηθήσει τη συζήτηση που θα γίνει στο τακτικό Eurogroup της ερχόμενης Δευτέρας, 

Αυτό που καταδείχθηκε, συνέχισε ο κ. Τσίπρας, είναι ότι κανείς στην Ε.Ε. δεν θέλει να δημιουργήσει συνθήκες ρήξης για μικροπολιτικές σκοπιμότητες. Κράτησε, όμως, μία επιφύλαξη, σημειώνοντας ότι οι ουσιαστικές αποφάσεις θα ληφθούν τη Δευτέρα και ότι θα πρέπει να περιμένουμε την κατάληξη των διαβουλεύσεων.

Ο κ. Τσίπρας τόνισε και πάλι ότι “η Ελλάδα δεν εκβιάζει αλλά ούτε εκβιάζεται”.

Ο ίδιος, είπε, εξήγησε στους άλλους ηγέτες της ΕΕ ότι η κυβέρνηση έχει σχέδιο για την υπέρβαση της κρίσης με σαρωτικές μεταρρυθμίσεις στη δημόσια διοίκηση και την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου, με παράλληλη διασφάλιση της δημοσιονομικής ισορροπίας.

“Δεν αισθάνθηκα μόνος” στη σύνοδο είπε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι είναι ψευδές ότι η Ελλάδα είναι απομονωμένη, όπως φάνηκε και από τις δηλώσεις ξένων ηγετών. Άφησε, όμως, αιχμές ιδιαίτερα κατά του Ισπανού πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι, τον οποίο κατηγόρησε ότι πήρε θέση κατά της Ελλάδας για να εξυπηρετήσει εσωτερικές σκοπιμότητες, υπονοώντας το πρόβλημα που έχει από τη μεγάλη άνοδο του κόμματος Podemos που τάσσεται κατά των πολιτικών λιτότητας.

 

Η δήλωση της Μέρκελ για την επέκταση του προγράμματος

Ο πρωθυπουργός απέφυγε, πάντως, να απαντήσει αν επιμένει να μη συνεχισθεί το σημερινό πρόγραμμα.

Σημειώνεται ότι στο σχέδιο κοινής δήλωσης που είχε ετοιμασθεί για το Eurogroup της περασμένης Τετάρτης γινόταν αναφορά στην επέκταση του σημερινού προγράμματος, λαμβάνοντας υπόψη το πρόγραμμα της νέας κυβέρνησης.

Η γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ δήλωσε, επίσης, χθες ότι το ελληνικό πρόγραμμα ισχύει και πρέπει να επεκταθεί, ενώ πρόσθεσε ότι περιμένει να δει τις συγκεκριμένες προτάσεις από την πλευρά της Ελλάδας.

Ο κ. Τσίπρας δήλωσε ότι  “το μνημόνιο, όπως το γνωρίζαμε, τελείωσε” , πρόσθέτοντας ότι και η τρόικα, που είναι ένα μη δημοκρατικά νομιμοποιημένο όργανο, τελείωσε.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, είπε ότι οι συζητήσεις της κυβέρνησης θα γίνονται με τους θεσμικούς εταίρους, κυρίως με την Ευρωπαική Επιτροπή, αλλα και με την ΕΚΤ και το ΔΝΤ καθώς υπάρχουν δανειακές υποχρεώσεις. 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.