Quantcast
«Τσουνάμι» ύψους 18 δισ. ευρώ έρχεται στην αγορά - Πότε ανοίγουν τα νέα προγράμματα και ποιους αφορούν - enikonomia.gr
share

«Τσουνάμι» ύψους 18 δισ. ευρώ έρχεται στην αγορά – Πότε ανοίγουν τα νέα προγράμματα και ποιους αφορούν

δημοσιεύτηκε:

Έρχεται «τσουνάμι» επιδοτήσεων από το Ταμείο Ανάκαμψης στην αγορά. Μέσα από μια «δεξαμενή» σχεδόν 18 δισ. ευρώ υπολογίζεται πως θα χρηματοδοτηθούν χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις, με το Κυβερνητικό επιτελείο να έχει στα «σκαριά» προγράμματα που θα δίνουν έμφαση –μεταξύ άλλων- στον ψηφιακό μετασχηματισμό και την πράσινη μετάβαση. Ήδη κάποια από αυτά «τρέχουν» και ακολουθούν και άλλα μέσα στο φθινόπωρο, για επαγγελματίες του τουρισμού, εμπόρους και εταιρείες παροχής υπηρεσιών.

Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης

Αυτή την στιγμή δέχονται κανονικά αιτήσεις το πρόγραμμα «Ψηφιακά Εργαλεία ΜΜΕ» και εκείνο που αφορά στην «Καινοτομία αγροτικών προϊόντων» και ακολουθεί ένα ακόμη για τον τουρισμό, το εμπόριο και τις υπηρεσίες.

Το νέο πρόγραμμα υπολογίζεται να βγει στον «αέρα» τον ερχόμενο Οκτώβριο: Ποσό που αγγίζει τα 200 εκατ. ευρώ, θα χορηγηθεί με την μορφή των επιδοτήσεων σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις της τουριστικής βιομηχανίας, σε εμπορικά καταστήματα, αλλά και εταιρείες παροχής υπηρεσιών, σύμφωνα με τους πρώτους σχεδιασμούς.

Πόσο θα είναι το ύψος της επιδότησης

Το ύψος της επιδότησης θα διαμορφωθεί το λιγότερο στο 50% της επένδυσης και τα σχέδια που θα εγκρίνονται θα αφορούν στην εξοικονόμηση ενέργειας ή με άλλα λόγια στην πράσινη μετάβαση των επιχειρήσεων.

Ουσιαστικά, θα πριμοδοτείται για παράδειγμα η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών, η αντικατάσταση καυστήρων ή και ενεργοβόρων επαγγελματικών συσκευών.

Αυτό το πρόγραμμα ακολουθεί εκείνο των Ψηφιακών Εργαλείων που ήδη «τρέχει» και χρηματοδοτείται επίσης από κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης: Δεν θα είναι τα μόνα όμως, καθώς θα ακολουθήσουν και άλλα από το φθινόπωρο και μετά. Με τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις να αποκτούν την ευκαιρία να διεκδικήσουν επιδοτήσεις ή με άλλα λόγια «δωρεάν κρατικό χρήμα» προκειμένου να υλοποιήσουν επενδύσεις που θα σχετίζονται με τους εξής άξονες:

  • ψηφιακό μετασχηματισμό
  • πράσινη μετάβαση
  • εξωστρέφεια των επιχειρήσεων
  • ανάπτυξη οικονομιών κλίμακας μέσω συνεργασιών, εξαγορών και συγχωνεύσεων
  • καινοτομία, έρευνα & ανάπτυξη.

Ποια προγράμματα «τρέχουν» για αγρότες

Άλλα προγράμματα που ήδη «τρέχουν» ή αναμένεται να «τρέξουν» τους επόμενους μήνες είναι:

  • Η ενίσχυση του αγροτοδιατροφικού τομέα: Ήδη υποβάλλονται αιτήσεις μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου για τη δράση «Καινοτομία και Πράσινη Μετάβαση στη Μεταποίηση Αγροτικών Προϊόντων». Με προϋπολογισμό 520 εκατ. ευρώ επιδοτούνται αγρότες να στραφούν στην πράσινη γεωργία και τη γεωργία ακριβείας, τη δημιουργία συνεργασιών ανάμεσα σε ομοειδείς ή συμπληρωματικούς κλάδους που μπορούν να συνδυάζουν επιχειρήσεις και συνεργατικά σχήματα του πρωτογενούς, δευτερογενούς και τριτογενούς τομέα με στόχο την καινοτομία και την εξωστρέφεια. Στις επιδοτήσεις περιλαμβάνεται και η συμβολαιακή γεωργία. Με άλλα λόγια, οι αγρότες ή οι αγροτικοί συνεταιρισμοί θα μπορούν θα ενισχυθούν για να προσαρμόσουν τις καλλιέργειές τους, οι οποίες θα αγοράζονται από συγκεκριμένες βιομηχανίες βάσει συμβολαίου εξασφαλίζοντας σταθερούς πελάτες και καλύτερες τιμές για τους παραγωγούς.
  • Η διαφοροποίηση του τουριστικού προϊόντος θα τρέξει με προϋπολογισμό 260 εκατ. ευρώ. Με την ίδια λογική θα παρέχεται επιδότηση για την ανάπτυξη και στη διαφοροποίηση του τουριστικού προϊόντος, με παρεμβάσεις για τον Ορεινό Τουρισμό, τον Τουρισμό Υγείας και Ευεξίας (αξιοποίηση ιαματικών πηγών), τον Αγροτουρισμό και τη Γαστρονομία, την αναβάθμιση των τουριστικών λιμανιών, τον Καταδυτικό Τουρισμό και την προσβασιμότητα στις παραλίες.

Επιχορηγήσεις ως και 90% για νέες τεχνολογίες

Επιχορηγήσεις που φτάνουν στο 90% των επενδύσεών τους σε τεχνολογικά προϊόντα και υπηρεσίες μπορούν να εξασφαλίσουν όσες μικρομεσαίες επιχειρήσεις, επιδιώκουν να αναβαθμιστούν ψηφιακά.

Τα ποσά κυμαίνονται από 900 ευρώ και φτάνουν μέχρι και 18.000 ευρώ, χορηγούνται μέσω του προγράμματος «ΨΗΦΙΑΚΑ ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΜΜΕ» και το οποίο ήδη ξεκίνησε να «τρέχει».

Στόχος ο ψηφιακός μετασχηματισμός των μικρομεσαίων επιχειρήσεων ώστε να βελτιώσουν τη λειτουργία τους και την ανταγωνιστικότητά τους, ενσωματώνοντας νέες τεχνολογίες ηλεκτρονικών πληρωμών, εργασίας από απόσταση, ψηφιακού γραφείου (διαχείριση εγγράφων, έργων κ.λπ.), digital marketplace, κυβερνοασφάλειας κ.λπ., με κριτήρια διασποράς της ενίσχυσης και έμφαση στην κάλυψη και των μικρότερων επιχειρήσεων.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.