Quantcast
ΤτΕ: Σχεδόν αμετάβλητο το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο των νέων καταθέσεων τον Μάρτιο - enikonomia.gr
share

ΤτΕ: Σχεδόν αμετάβλητο το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο των νέων καταθέσεων τον Μάρτιο

δημοσιεύτηκε:

Σχεδόν αμετάβλητο παρέμεινε το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο του συνόλου των νέων καταθέσεων τον Μάρτιο του 2021 ενώ το αντίστοιχο επιτόκιο των νέων δανείων αυξήθηκε, όπως προκύπτει από σχετικά στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας.
Παράλληλα, επισημαίνεται ότι, το περιθώριο επιτοκίου επίσης αυξήθηκε στις 3,91 εκατοστιαίες μονάδες από 3,71 εκατοστιαίες μονάδες που ήταν τον προηγούμενο μήνα.
Αναλυτικά, το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο του συνόλου των νέων καταθέσεων παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητο στο 0,06%.
Το μέσο επιτόκιο των καταθέσεων με συμφωνημένη διάρκεια έως 1 έτος από νοικοκυριά παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητο στο 0,16%, σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.
Στο σκέλος των δανείων το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο του συνόλου των νέων δανείων προς νοικοκυριά και επιχειρήσεις αυξήθηκε κατά 13 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 3,97%.
Ειδικότερα, το μέσο επιτόκιο των καταναλωτικών δανείων χωρίς καθορισμένη διάρκεια (κατηγορία που περιλαμβάνει τα δάνεια μέσω πιστωτικών καρτών, τα ανοικτά δάνεια και τις υπεραναλήψεις από τρεχούμενους λογαριασμούς) παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητο στο 14,64%. Το μέσο επιτόκιο των καταναλωτικών δανείων με συγκεκριμένη διάρκεια και κυμαινόμενο επιτόκιο μειώθηκε κατά 35 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 10,49%. Το μέσο επιτόκιο των στεγαστικών δανείων με κυμαινόμενο επιτόκιο αυξήθηκε κατά 5 μονάδες βάσης στο 2,43%. Tο μέσο επιτόκιο των επιχειρηματικών δανείων χωρίς καθορισμένη διάρκεια παρέμεινε αμετάβλητο στο 4,34%. Το αντίστοιχο επιτόκιο των επαγγελματικών δανείων μειώθηκε κατά 5 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 6,58%.
Το μέσο επιτόκιο των νέων επιχειρηματικών δανείων με συγκεκριμένη διάρκεια και κυμαινόμενο επιτόκιο αυξήθηκε, το Μάρτιο του 2021, κατά 49 μονάδες βάσης στο 3,22%, ενώ το αντίστοιχο ποσό των δανείων μειώθηκε σε 544 εκατ. ευρώ έναντι 907 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.
Ειδικότερα, τo μέσο επιτόκιο των δανείων τακτής λήξης με κυμαινόμενο επιτόκιο προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜΜΕ) μειώθηκε στο 3,22% από 3,37% τον προηγούμενο μήνα, ενώ το αντίστοιχο ποσό των δανείων αυξήθηκε σε 391 εκατ. ευρώ από 321 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.