Quantcast
ΤτΕ: Στα 20,1 δισ. ευρώ το έλλειμμα του Ισοζυγίου Τρεχουσών Συναλλαγών το 2022 - enikonomia.gr
share

ΤτΕ: Στα 20,1 δισ. ευρώ το έλλειμμα του Ισοζυγίου Τρεχουσών Συναλλαγών το 2022

δημοσιεύτηκε:

Το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών της Ελλάδας αυξήθηκε στα 20,1 δισ. ευρώ το 2022,  όπως αυτό προκύπτει από σχετικά  στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ).

Το ποσό αυτό αντιστοιχεί περίπου στο 10% του ΑΕΠ της χώρας μας , σημειώνοντας αύξηση κατά 7.9 δισ. ευρώ σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Η εξέλιξη αυτή αντανακλά κατά κύριο λόγο την αύξηση του ελλείμματος του ισοζυγίου αγαθών. Οι εξαγωγές σημείωσαν αύξηση κατά 36,1% σε τρέχουσες τιμές (4,3% σε σταθερές τιμές) και οι εισαγωγές κατά 40,1% σε τρέχουσες τιμές (16,9% σε σταθερές τιμές). Ειδικότερα, σε τρέχουσες τιμές οι εξαγωγές και οι εισαγωγές αγαθών χωρίς καύσιμα αυξήθηκαν κατά 23,3% και 23,6% αντίστοιχα (7,0% και 15,5% σε σταθερές τιμές).

Αντιθέτως βελτιωμένη εικόνα παρουσίασε το ισοζύγιο υπηρεσιών χάρη στην αύξηση του πλεονάσματος του ισοζυγίου ταξιδιωτικών υπηρεσιών . Οι αφίξεις μη κατοίκων ταξιδιωτών αυξήθηκαν κατά 89,3% και οι σχετικές εισπράξεις κατά 67,9% σε σχέση με το 2021, αντιπροσωπεύοντας το 88,8% και το 97,0% των αντίστοιχων επιπέδων τους το 2019. Οι καθαρές εισπράξεις από μεταφορές παρουσίασαν αύξηση κατά 5,6%.

Το πλεόνασμα του ισοζυγίου κεφαλαίων

Το πλεόνασμα του ισοζυγίου κεφαλαίων μειώθηκε σε σχέση με το 2021 και διαμορφώθηκε σε 3,1 δισ. ευρώ, λόγω της μείωσης των καθαρών εισπράξεων του τομέα της γενικής κυβέρνησης. Το έλλειμμα του συνολικού ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών και κεφαλαίων το οποίο αντιστοιχεί στις ανάγκες 2της χώρας για χρηματοδότηση από το εξωτερικό, αυξήθηκε κατά 8,8 δισ. ευρώ σε σχέση με το 2021 και διαμορφώθηκε σε 17,1 δισ. ευρώ.

Στην κατηγορία των άμεσων επενδύσεων, οι απαιτήσεις των κατοίκων έναντι του εξωτερικού σημείωσαν αύξηση κατά 1,8 δισ. ευρώ και οι υποχρεώσεις των κατοίκων έναντι του εξωτερικού, που αντιστοιχούν σε άμεσες επενδύσεις μη κατοίκων στην Ελλάδα, κατέγραψαν αύξηση κατά 6,2 διΣ. ευρώ.

Στις επενδύσεις χαρτοφυλακίου, η αύξηση των απαιτήσεων των κατοίκων έναντι του εξωτερικού οφείλεται κυρίως στην άνοδο κατά 9,0 δισ. ευρώ των τοποθετήσεων κατοίκων σε ομόλογα και έντοκα γραμμάτια του εξωτερικού. Η αύξηση των υποχρεώσεών τους οφείλεται σχεδόν εξ ολοκλήρου στην άνοδο κατά 1,3 δισ. ευρώ των τοποθετήσεων μη κατοίκων σε ελληνικά ομόλογα και έντοκα γραμμάτια.

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.