Στα 34,5 δισ. ευρώ διαμορφώθηκαν τα ρευστά διαθέσιμα του ελληνικού δημοσίου στο τέλος του 2020 .Αυτό προκύπτει από τον Ισολογισμό που δημοσίευσε η Τράπεζα της Ελλάδος. Πριν από το ξέσπασμα του νέου κύματος της πανδημίας τα ρευστά διαθέσιμα του Δημοσίου, όπως είχε ανακοινώσει ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας είχαν φθάσει τα 38 δισ. ευρώ.
Συγκεκριμένα οι καταθέσεις της Γενικής Κυβέρνησης στην Τράπεζα της Ελλάδος διαμορφώθηκαν στα 24,1 δισ. ευρώ τον Δεκέμβριο, από 29,1 δισ. ευρώ τον Οκτώβριο, 28,2 δισ. ευρώ τον Σεπτέμβριο, 26,6 δισ. ευρώ τον Αύγουστο και 25,3 δισ. ευρώ τον Ιούλιο, και τροφοδοτήθηκαν κατά κύριο λόγο από τα ομόλογα που εξέδωσε το Ελληνικό Δημόσιο. Έτσι αντισταθμίστηκε σε μεγάλο βαθμό το δημοσιονομικό κόστος των μέτρων που εφάρμοσε η κυβέρνηση για την ανακούφιση επιχειρήσεων και νοικοκυριών, που έχουν πληγεί από την πανδημία. Επιπροσθέτως το Δημόσιο εμφανίζεται να διαθέτει καταθέσεις 10,4 δισ. ευρώ σε εμπορικές τράπεζες.
Όσον αφορά στη ρευστότητα που άντλησαν οι ελληνικές τράπεζες από το ευρωσύστημα (Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα) σύμφωνα πάντα με τον Ισολογισμό της ΤτΕ έφθασε στο τέλος της προηγούμενης χρονιάς τα 41,2 δισ. ευρώ. Το ποσό αυτό όπως εξήγησε και στη Βουλή ο διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας αποτελεί στην ουσία επιδότηση της ΕΚΤ προς τα πιστωτικά ιδρύματα, καθώς παρέχεται με αρνητικά επιτόκια, που φθάνουν το -1%. Μάλιστα σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε ο ίδιος το μεγαλύτερο ποσό από τη ρευστότητα αυτή οι τράπεζες την κατέθεσαν εκ νέου στην ΤτΕ, αλλά περίπου 12 δισ. ευρώ τα χρησιμοποίησαν για να αγοράσουν ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου, ενώ για την χορήγηση νέων δανείων διέθεσαν μόλις 5,5 δισ. ευρώ.
Η χορήγηση ρευστότητας από την ΕΚΤ προς τα πιστωτικά ιδρύματα της χώρας ξεκίνησε να γίνεται με «εντατικό ρυθμό» από τον περασμένο Μάρτιο, όταν η ΕΚΤ αποφάσισε για μία ακόμη φορά να δέχεται κατ΄εξαίρεση τα ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου ως εγγύηση στις πράξεις αναχρηματοδότησης των τραπεζών. Μάλιστα πρόσφατα η ΕΚΤ απεφάσισε να παρατείνει τα ευνοϊκά αυτά δάνεια που παρέχει σε όλες τις τράπεζες της Ευρωζώνης μέσω του προγράμματος LTRO έως τον Ιούνιο του 2022. Επιπροσθέτως ανέβασε στο 55% (από το 50%) το ποσοστό χρηματοδότησης ανάλογα με το μέγεθος των εγγυήσεων που προσφέρει η κάθε τράπεζα.
ΤτΕ: Στα 34,5 δισ. ευρώ τα ρευστά διαθέσιμα του Δημοσίου στο τέλος του 2020 – Αναλυτικά στοιχεία
δημοσιεύτηκε:
17:35
, 2 Μαρτίου 2021
Οικονομία

Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα
45 λεπτά πριν
Αυτή την Κυριακή με τη Realnews: Τα κανάλια της μνήμης της Susanna Beard – Μαζί Beaute και ειδική έκδοση Drive Away
2 ώρες πριν
Ανασφάλιστα αυτοκίνητα: Ξεκινούν οι έλεγχοι από την ΑΑΔΕ- Ποιοι και από πότε κινδυνεύουν με...
2 ημέρες πριν
Διασύνδεση Κρήτης – Αττικής: Ποιο είναι το όφελος για τους καταναλωτές – Όλα όσα λέει ο...
2 εβδομάδες πριν
ΑΔΜΗΕ: Σε λειτουργία η ηλεκτρική διασύνδεση Αττικής-Κρήτης- Όλα όσα είπαν Παπασταύρου και...
2 εβδομάδες πριν