Quantcast
Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα για το οικονομικό επιτελείο - enikonomia.gr
share

Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα για το οικονομικό επιτελείο

δημοσιεύτηκε:

Δύσκολη εβδομάδα ξεκινά από σήμερα για τον υπουργό οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο αλλά και το σύνολο του οικονομικού επιτελείου αφού πλέον ξεκινά η αντίστροφη μέτρηση για την κρίσιμη πρώτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος

Του Τάσου Δασόπουλου

Μέχρι και χθες το βράδυ ο υπουργός οικονομικών μετρούσε «φίλους» .Οι συναντήσεις με τον Ιταλό υπουργό οικονομικών Πιέρ Κάρλο Παντοάν την Παρασκευή και με τον Πορτογάλο ΥΠΟΙΚ κ. Μάριο Σεντένο το Σάββατο πήγαν αντικειμενικά πολύ καλά . Στην χθεσινή συνάντηση ο Γάλλος υπουργός οικονομικών κ. Μισέλ Σαπέν κάλεσε ακόμη και σε συνέντευξη τύπου απόγευμα Κυριακής θέλοντας να κάνει δημόσια θετικές εκτιμήσεις για την Ελλάδα

. Κατά την διάρκεια της συνέντευξής ο Γάλλος ΥΠΟΙΚ απαντώντας σε ερώτημα σχετικά με την αναγκαιότητα ελάφρυνσης του χρέους ήταν σαφής «όσο πιο γρήγορα ξεκινήσουν, μέσα σε καλές συνθήκες οι διαπραγματεύσεις για το χρέος, τόσο καλύτερα θα είναι για όλους μας. Αυτή είναι η θέση της Γαλλίας» είπε . Υπογράμμισε επίσης ότι μια γρήγορη διευθέτηση του χρέους θα είναι ευεργετική για την Ελλάδα γιατί θα μπορέσει να αυτονομηθεί στη διαχείρισή της και να προχωρήσει σε μια πορεία βιώσιμης ανάπτυξης .

¨Ηταν όμως το ίδιο σαφής και στο ενδεχόμενο σταδιακής αποχώρησης του ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα.: «το ΔΝΤ είναι εδώ και δεν μπορούμε να το διώξουμε» αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα πρέπει να υπάρξει συλλογική απόφαση της ΕΕ αλλά και της ΕΕ για την αποχώρηση του

Απαντώντας ο κ. Τσακαλώτος σχετικά με την ενδεχόμενη διάρκεια της αξιολόγησης μετά την εκτίμηση του Ολλανδού ομολόγου και προέδρου του Eurogroup κ. Νταϊσελμπλούμ ότι θα διαρκέσει μήνες άφησε να εννοηθεί ότι για την Ελλάδα παραμένει ο στόχος ολοκλήρωσης μέχρι και τα μέσα Φεβρουαρίου : « Ανάμεσα στις ημέρες και στους μήνες είναι και οι εβδομάδες» είπε για να προσθέσει ότι όσο πιο γρήγορά τελειώσει η αξιολόγηση τόσο πιο γρήγορα θα ξεκινήσει η συζήτηση για το χρέος .

Στην κατεύθυνση αυτή τόνισε ότι αναμένει τη επιστροφή των εκρπο0σώπων των δανειστών την επόμενη εβδομάδα .

Η σειρά του Βορρά

Από σήμερα ξεκινούν οι συναντήσεις του κ Τσακαλώτου με τους «σκληρούς» εταίρους του Βορρά . Σήμερα το πρωί θα έχει συνάντηση με τον Φιλανδό ομόλογό του κ. Αλεξάντερ Στούμπ αύριο με τον πρόεδρο του Eurorgroup και του ECOFIN κ Γκερούν Νταϊσελμπλούμ και την Τετάρτη με τον Γερμανό ομόλογό του κ. Βόλφγκανγκ Σοϊμπλε .

Η ατζέντα του έλληνα υπουργού οικονομικών θα είναι η ίδια . Θα εξηγήσει τις ελληνικές θέσεις για την συνέχιση υλοποίησης του προγράμματος , την ανάγκη μείωσης του χρέους και την επιβράδυνσης των μέτρων λιτότητας .

Πέρα από τις δηλώσεις που θα γίνουν μετά το τέλος των συναντήσεων το αποτέλεσμα θα φανεί την Πέμπτη 14 του μήνα κατά την πρώτη συνεδρίαση του συμβουλίου υπουργών της Ευρωζώνης για το 2016 όπου θα συζητηθεί και το θέμα της Ελλάδας .

Εκεί ο κ. Τσακαλώτος θα κάνει μια πιο αναλυτική παρουσίαση της ελληνικής πρότασης για τις αλλαγές στο ασφαλιστικό σύστημα αλλά και για την προετοιμασία και στις υπόλοιπες μεταρρυθμίσεις του προγράμματος.

Την επόμενη μέρα αναμένεται να φτάσουν στην Αθήνα τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών ώστε να υπάρξει μια προετοιμασία τουλάχιστον τριών ημερών στην οποία θα γίνει μια συνολική αποτίμηση της κατάστασης μετά το τέλος του χρόνου .

Η επόμενη εβδομάδα θα σημαδευτεί από την επιστροφή του «κουαρτέτου» των δανειστών και την επίσημη έναρξη της αξιολόγησης .

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.