Quantcast
Τζίρο άνω των 4 δισ. ευρώ προσδοκούν οι έμποροι τον Δεκέμβριο - enikonomia.gr
share

Τζίρο άνω των 4 δισ. ευρώ προσδοκούν οι έμποροι τον Δεκέμβριο

δημοσιεύτηκε:

Η εορταστική αγοραστική κίνηση για το 2023 κορυφώνεται αύριο, τελευταία Κυριακή του χρόνου. Σημειώνεται δε πως το προαιρετικό ωράριο λειτουργίας για τα μικρά καταστήματα είναι από τις 11 π.μ μέχρι τις 6μμ ενώ για πολυκαταστήματα και αλυσίδες καταστημάτων είναι μέχρι τις 8μμ. Οι λιανέμποροι προσδοκούν ότι ο τζίρος του Δεκεμβρίου θα ξεπεράσει το ποσό των 3,83 δισ. ευρώ που ήταν το 2022 και πως  θα κινηθεί πάνω από τα 4 δισ. ευρώ. Ενώ σε ,τι αφορά στις προτιμήσεις των καταναλωτών φαίνεται ότι διαχρονικά το ενδιαφέρον συγκεντρώνει η ένδυση – υπόδηση, τα παιχνίδια και τα καλλυντικά, τα ηλεκτρονικά είδη και οι μικρές ηλεκτρικές συσκευές.

Το 2023

Το 2023 εκτιμάται πως θα ολοκληρωθεί για το ελληνικό λιανεμπόριο με µμονοψήφια αύξηση, που μάλιστα σε µμεγάλο βαθμό είναι πληθωριστική και δεν συνεπάγεται αντίστοιχη αύξηση της πραγματικής κατανάλωσης. Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ δείχνουν ότι κερδισμένες είναι οι µμεγαλύτερες επιχειρήσεις του κλάδου έναντι των μικρότερων, µε την πληθωριστική κρίση να προκαλεί στην πραγματικότητα διεύρυνση του χάσµατος µμεταξύ τους, δεδομένου ότι οι «μεγάλοι» μπορούν να ασκήσουν πιο εκτεταμένη πολιτική προσφορών.

Συγκεκριμένα, ο τζίρος των πολύ μικρών εμπορικών επιχειρήσεων ανά τρίμηνο αυξάνεται στα επίπεδα του 2%, ενώ των μεσαίων άνω του 4%. Παραταύτα, οι πωλήσεις της Πρωτοχρονιάς, αφενός ολοκληρώνουν την αγοραστική κίνηση της εορταστικής αγοράς, και αφετέρου τον ετήσιο τζίρο, που σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία κλείνει συγκριτικά και συνολικά με θετικό πρόσημο για το λιανικό εμπόριο.

Στο μεταξύ, αμέσως μετά τις γιορτές, δηλαδή από τις 8 Ιανουαρίου, ξεκινούν οι χειμερινές εκπτώσεις για το 2024 που θα διαρκέσουν μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου.

Υπενθυμίζεται ότι βάσει του νομοσχεδίου του υπουργείου Ανάπτυξης, οι χειμερινές εκπτώσεις αρχίζουν τη δεύτερη Δευτέρα κάθε Ιανουαρίου και ολοκληρώνονται στα τέλη του Φεβρουαρίου ενώ τα καταστήματα προβλέπεται να ανοίξουν ξανά την πρώτη Κυριακή των χειμερινών εκπτώσεων, δηλαδή στις 14 Ιανουαρίου 2024.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.