Quantcast
Βέττας: Η προσαρμογή της οικονομίας έγινε με πολύ βαθιά ύφεση - enikonomia.gr
share

Βέττας: Η προσαρμογή της οικονομίας έγινε με πολύ βαθιά ύφεση

δημοσιεύτηκε:

Στις επιτυχίες και αποτυχίες των πολιτικών που εφαρμόστηκαν μετά το 2010 αναφέρθηκε ο γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ καθηγητής Νίκος Βέττας, μιλώντας στο τραπεζικό συνέδριο της ΕΕΔΕ.

Ο καθηγητής επεσήμανε πως καταγράφηκε σημαντική επιτυχία αναφορικά με τα «δίδυμα ελλείμματα» (το δημοσιονομικό έλλειμμα και το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών), πολύ χαμηλή επίδοση στις επενδύσεις και τις εξαγωγές, τονίζοντας ότι η προσαρμογή της οικονομίας έγινε μέσω πολύ βαθιάς ύφεσης.
Επεσήμανε, επίσης, ότι η αύξηση της ανταγωνιστικότητας σημειώθηκε κυρίως με μείωση του κατά μονάδα κόστους εργασίας, ενώ υπήρξε έλλειψη πολιτικής στήριξης και κοινωνικής συναίνεσης για διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

Ο κ.Βέττας είπε ότι σημειώθηκε συρρίκνωση του δημόσιου τομέα, αλλά το διοικητικό κόστος και η αναποτελεσματικότητά του παραμένουν βασικά προβλήματα.
Ως προς τις προοπτικές, ο κ. Βέττας αναφέρθηκε σε δύο σενάρια: Ένα θετικό, με βαθμιαία αυξανόμενη συναίνεση και σαφήνεια, επενδύσεις, σταδιακή μετάβαση σε ένα νέο αναπτυξιακό πρότυπο και θετική αλληλεπίδραση με το περιβάλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης – και ένα αρνητικό, με έλλειψη προθυμίας ή ικανότητας εφαρμογής μεταρρυθμίσεων, έλλειψη ρευστότητας και επενδύσεων, παρατεταμένη αβεβαιότητα και εξωτερικές επιδράσεις

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.