Quantcast
"Βόμβα" για τον προϋπολογισμό η πιθανή επαναφορά των δώρων στο Δημόσιο - enikonomia.gr
share

“Βόμβα” για τον προϋπολογισμό η πιθανή επαναφορά των δώρων στο Δημόσιο

δημοσιεύτηκε:

Δημοσιονομική «βόμβα» στα θεμέλια του νέου προϋπολογισμού ενδεχομένως να είναι η απόφαση του ΣτΕ για την αντισυνταγματικότητα της περικοπής του 13ου και 14ου μισθού στο Δημόσιο.

Μπορεί ο Προϋπολογισμός του 2019 να μπαίνει στην τελική ευθεία για την ψήφισή του, ωστόσο οι προβολείς της δημοσιότητας δεν πέφτουν ούτε στην πρόβλεψη για αύξηση των φόρων κατά 1 δισ. σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις, ούτε στη μη περικοπή των συντάξεων, ούτε στο «πακέτο» των 910 εκατ. ευρώ, αλλά στην πρώτη «βόμβα» που δικαιώνει τις ανησυχίες των Ευρωπαίων.

Στην Έκθεση της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου δημοσιονομικού εκτροχιασμού εν όψει αποφάσεων του ΣτΕ για μια σειρά μνημονιακών διατάξεων. Και η πρώτη «έσκασε». Αν η Ολομέλεια του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου επικυρώσει την απόφαση του Στ’ τμήματος για την αντισυνταγματικότητα της κατάργησης των Δώρων στο Δημόσιο, στο υπουργείο Οικονομικών θα πρέπει να απαντήσουν πώς ακριβώς θα καλύψουν το κόστος εντός του 2019. Και δεν είναι μικρό.

Μόνο για αναδρομικά Δεκεμβρίου 2016- Δεκεμβρίου 2018, κάθε δημόσιος υπάλληλος δικαιούται 2.500 ευρώ, με αποτέλεσμα να δημιουργείται ξαφνικά ένα πρόσθετο δημοσιονομικό βάρος περίπου 1,8 δις ευρώ. Ο πονοκέφαλος γίνεται διπλός, καθώς πέρα από τα αναδρομικά, ο Προϋπολογισμός θα πρέπει να καλύπτει εφεξής το ετήσιο κόστος της αποκατάστασης 13ου- 14ου μισθού, που υπολογίζεται σε περίπου 700 εκατ. ευρώ! Αν συνυπολογίσει, δε, κανείς ότι με την επαναφορά των Δώρων στους εν ενεργεία δημοσίους υπαλλήλους ανοίγει διάπλατα ο δρόμος και για τους συνταξιούχους, τότε η δημοσιονομική βόμβα αποκτά διαστάσεις μεγατόνων.

Αυτό που σημειώνουν οι Ευρωπαίοι είναι ότι οι Ελληνικές Αρχές έχουν δεσμευθεί να καλύψουν το κόστος από την εφαρμογή των όποιων αποφάσεων του ΣτΕ, άρα θα πρέπει να μελετηθούν και να (συν)αποφασιστούν μέτρα, που θα διασφαλίζουν την επίτευξη πλεονάσματος 3,5%.

Ποιες είναι ωρολογιακές δικαστικές «βόμβες», όπως τις έχει εντοπίσει η Κομισιόν;

1.Η περιβόητη απόφαση που πήρε το ΣτΕ το καλοκαίρι του 2015 για την αντισυνταγματικότητα των περικοπών στις συντάξεις, με τις μνημονιακές διατάξεις του 2012. Όπως αναφέρει η Κομισιόν, το κόστος αυτών των αναδρομικών δεν έχει υπολογιστεί ακόμα και σίγουρα δεν έχει περάσει απαρατήρητο το τσουνάμι των αιτήσεων διακοπής παραγραφής από εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχους.

2. Η κατάληξη των προσφυγών κατά του νόμου Κατρούγκαλου, αναφορικά με τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης και κυρίως τον επανυπολογισμό των συντάξεων. Η απόφαση αναμένεται στις αρχές του 2019 κι ενδεχόμενη δικαίωση όσων έχουν προσφύγει, θα προκαλέσει δημοσιονομικό τσουνάμι άνω των 9 δις ευρώ.

3. Η περιβόητη απόφαση του Διοικητικού Πρωτοδικείου της Θεσσαλονίκης, για την αποκατάσταση 13ης- 14ηςσύνταξης, η οποία έφτασε ως τις Βρυξέλλες, οι οποίες περιμένουν ότι η έφεση που άσκησε το Δημόσιο, θα αναστρέψει την πρωτόδικη απόφαση.

4. Η αποκατάσταση των Δώρων για τους λειτουργούς και τους υπαλλήλους του Δημοσίου, η οποία μετά από το μπαράζ πρωτόδικων αποφάσεων και την άμεση εκτέλεση τους από ΟΤΑ, παίρνει άλλες διαστάσεις μετά από την απόφαση του Στ’ τμήματος του ΣτΕ. Σε πρόσφατη συνάντηση του με την ΑΔΕΔΥ, ο Ε. Τσακαλώτος είχε υποστηρίξει ότι το ετήσιο κόστος για εν ενεργεία και συνταξιούχους, αγγίζει τα 2 δις ευρώ.

5. Η δικαίωση δικαστών και εισαγγελέων από το Μισθοδικείο. Οι ελληνικές Αρχές ενημέρωσαν την Κομισιόν ότι αφορά μόνο στους συνταξιούχους, αλλά το κόστος αυτών των αναδρομικών μένει να αποσαφηνιστεί.

Πηγή: ant1news.gr


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.