Quantcast
Βουλή: Ψηφίστηκε η Σύμβαση Ελλάδας - Γαλλίας για την εξάλειψη της διπλής φορολογίας - enikonomia.gr
share

Βουλή: Ψηφίστηκε η Σύμβαση Ελλάδας – Γαλλίας για την εξάλειψη της διπλής φορολογίας

δημοσιεύτηκε:

Ψηφίστηκε από την Ολομέλεια της Βουλής η Σύμβαση Ελλάδας-Γαλλίας για την εξάλειψη της διπλής φορολογίας και την πρόληψη της φοροδιαφυγής και της φοροαποφυγής. Πρόκειται για το σχέδιο νόμου του υπουργείου Οικονομικών το οποίο φέρει τον τίτλο  «Κύρωση της Σύμβασης μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Γαλλικής Δημοκρατίας για την εξάλειψη της διπλής φορολογίας αναφορικά με φόρους εισοδήματος και την πρόληψη της φοροδιαφυγής και της φοροαποφυγής» και υπέρ αυτού τάχθηκαν  η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛΛ, ωστόσο το καταψήφισαν το ΚΚΕ και το ΜέΡΑ25 και το «Παρών», δήλωσε η Ελληνική Λύση.

Βεσυρόπουλος: Γιατί είναι αναγκαία η νέα διμερής σύμβαση ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Γαλλία

Για τη σύμβαση αυτή μίλησε και ο υφυπουργός Οικονομικών Απόστολος Βεσυρόπουλος. Η νέα διμερής σύμβαση ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Γαλλία, κρίθηκε αναγκαία για την αποτύπωση των σύγχρονων φορολογικών τάσεων και εδράζεται στην πρότυπη σύμβαση ΟΟΣΑ, για το εισόδημα και το κεφάλαιο, η οποία είχε αναθεωρηθεί το 2017, σημείωσε.  Η Σύμβαση που κυρώθηκε σήμερα από τη Βουλή, αντικαθιστά την ισχύουσα σύμβαση αποφυγής διπλής φορολογίας, η οποία συνάφθηκε το έτος 1963 και άρχισε να εφαρμόζεται το έτος 1965.

Όπως επισήμανε ο υφυπουργός Οικονομικών, η νέα Σύμβαση επεκτείνεται, πέρα από την αποφυγή διπλής φορολογίας, και σε διατάξεις για την περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας των δύο χωρών σε φορολογικά θέματα, προκειμένου να υποστηριχθούν οι αμοιβαίες επενδύσεις και να ισχυροποιηθεί η οικονομική θέση των δύο χωρών, που «ιστορικά συνδέονται με ισχυρούς οικονομικούς δεσμούς».

Στους στόχους της νέας διμερούς Σύμβασης, ο Απόστολος Βεσυρόπουλος, περιέλαβε:

  • την ενίσχυση της αναπτυξιακής διαδικασίας, μέσω της αποφυγής διπλής φορολόγησης και πρόληψης της φοροδιαφυγής και της φοροαποφυγής, με τα κατάλληλα εργαλεία, όπως είναι η ανταλλαγή πληροφοριών.
  • την ενίσχυση των διακρατικών οικονομικών και επενδυτικών σχέσεων, μέσω της δημιουργίας ασφαλούς και σταθερού οικονομικού περιβάλλοντος.
  • την ελεύθερη κίνηση κεφαλαίων και προσώπων, μέσω της άρσης φορολογικών εμποδίων που λειτουργούν ανασχετικά.

Η Ελλάδα, είπε ο υφυπουργός Οικονομικών, διευρύνει και επικαιροποιεί διαρκώς το δίκτυο των διεθνών συμβάσεων, αυτού του αντικειμένου. Στην κατεύθυνση αυτή, όπως υπογράμμισε, η διμερής σύμβαση που κυρώνεται σήμερα από την Ολομέλεια, «αποτελεί ένα μεγάλο και σημαντικό βήμα, για την εμβάθυνση των οικονομικών σχέσεων Ελλάδας-Γαλλίας, καθώς και για την πρόληψη της διεθνούς φοροδιαφυγής και φοροαποφυγής που συντελούνται, μέσω της αναζήτησης ευνοϊκότερης σύμβασης». Ταυτόχρονα, όπως είπε, μέσω της σύμβασης διαμορφώνεται ένα ευνοϊκότερο και φιλικότερο περιβάλλον και στις δύο χώρες, διότι θεσπίζεται σταθερό φορολογικό καθεστώς μεταξύ των συμβαλλόμενων χωρών, το οποίο διαμορφώνει ευνοϊκό και ελκυστικό πλαίσιο, για την επενδυτική δραστηριότητα, την επέκταση και εμβάθυνση των εμπορικών και οικονομικών σχέσεων και συνακόλουθα την οικονομική ανάπτυξη.

Τι σημαίνει η σύμβαση για την Ελλάδα – Η δήλωση Σταϊκούρα

« Στις 11 Μαΐου 2022, υπεγράφη στην Αθήνα, μετά από διαπραγμάτευση και εποικοδομητική συνεργασία μεταξύ των Υπουργών Οικονομικών Ελλάδας και Γαλλίας, η νέα αναθεωρημένη Σύμβαση Αποφυγής Διπλής Φορολογίας των δύο χωρών και το Πρωτόκολλο που τη συνοδεύει.

Με τη νέα αυτή Σύμβαση για την εξάλειψη της διπλής φορολογίας αναφορικά με φόρους εισοδήματος και την πρόληψη της φοροδιαφυγής και της φοροαποφυγής μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας, αναθεωρείται η αρχική Σύμβαση που είναι σε ισχύ από το 1965, και αποτελεί μια από τις παλαιότερες Συμβάσεις Αποφυγής Διπλής Φορολογίας που διατηρούν και οι δυο χώρες, αποδεικνύοντας τους σημαντικούς οικονομικούς δεσμούς της χώρας μας με τη Γαλλία προς όφελος των φυσικών προσώπων, των νομικών προσώπων και των νομικών οντοτήτων και των δύο χωρών.

Με δεδομένο ότι οι Συμβάσεις Αποφυγής Διπλής Φορολογίας αποτελούν τον πυρήνα της διμερούς οικονομικής συνεργασίας, αναμένεται η αναθεωρημένη αυτή Σύμβαση να λειτουργήσει ως σημαντικό κίνητρο για την περαιτέρω ανάπτυξη των οικονομικών – εμπορικών σχέσεων μεταξύ Ελλάδας – Γαλλίας.

Στη νέα αυτή Σύμβαση αποτυπώνονται οι σύγχρονες τάσεις για την κατανομή της φορολογικής εξουσίας των κρατών σε διεθνές επίπεδο,  με βάση  την αναθεωρημένη από το 2017 έκδοση της Πρότυπης Σύμβασης του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης » τόνισε ο κ.  Σταϊκούρας και πρόσθεσε πως αυτό

« Αυτό αποκτά βαρύνουσα σημασία, καθώς η αντισυμβαλλόμενη χώρα αυτής της Σύμβασης είναι η Γαλλία, με την οποία έχουμε πολυεπίπεδες και σημαντικές οικονομικές συναλλαγές.
Η άρση των εμποδίων της διπλής φορολόγησης στην ανταλλαγή αγαθών και υπηρεσιών και στην κίνηση των κεφαλαίων που αφορά στα φυσικά και νομικά πρόσωπα που αποκτούν εισόδημα Ελλάδας ή Γαλλίας αντίστοιχα αποτελεί εκ των ων ουκ άνευ όρο για το σταθερό φορολογικό καθεστώς στις οικονομικές σχέσεις Ελλάδας – Γαλλίας.
Ένα τέτοιο φορολογικό περιβάλλον μπορεί να είναι ελκυστικό για επενδύσεις σε όλους τους κρίσιμους τομείς της οικονομικής δραστηριότητας, και μάλιστα σε τομείς τεχνολογικής αιχμής.
Η διαφάνεια και η ασφάλεια στις οικονομικές συναλλαγές πολιτών και επιχειρήσεων Ελλάδας και Γαλλίας και ταυτόχρονα η διαφύλαξη της φορολογητέας βάσης και των δύο χωρών είναι τα ζητούμενα.
Στο πλαίσιο αυτό είναι σημαντική η ενίσχυση της Σύμβασης με προβλέψεις για την πρόληψη της φοροδιαφυγής και της φοροαποφυγής, οι οποίες λαμβάνουν υπόψη τις νεώτερες επεξεργασίες και εξελίξεις σε επίπεδο ΟΟΣΑ και Ευρωπαϊκής Ένωσης »

« Το Υπουργείο Οικονομικών θεωρεί ότι η νέα Διμερής Σύμβαση με τη Γαλλία παρέχει το κατάλληλο πλαίσιο σταθερότητας και ασφάλειας στους οικονομικά δρώντες, πολίτες και επιχειρήσεις.
Μπορεί δε να λειτουργήσει ως μοχλός στην οικονομική ανάπτυξη, όχι μόνο προς όφελος των δύο χωρών, αλλά συνολικά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και μάλιστα σε ένα ασταθές διεθνές περιβάλλον, που χαρακτηρίζεται από διαδοχικές, επάλληλες κρίσεις και μεγάλες προκλήσεις.
Θέλω να τονίσω ότι ανεξάρτητα από διαφορετικές ιδεολογικές και πολιτικές αντιλήψεις ή προσεγγίσεις, από καμία πλευρά δεν αμφισβητείται η αναγκαιότητα της ανάπτυξης  των διεθνών – και διμερών – οικονομικών σχέσεων της χώρας μας, ιδίως σήμερα.
Γι’ αυτό αναζητούνται διαρκώς πρωτότυπες, δημιουργικές λύσεις, με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο λόγω της οικονομικής αλληλεξάρτησης ανάμεσα σε χώρες με διαφορετικά οικονομικά συστήματα ή και διαφορετικούς ρυθμούς ανάπτυξης.
Στο πλαίσιο αυτό, το Υπουργείο Οικονομικών συμμετέχει ενεργά στη διαμόρφωση των εξελίξεων στο πεδίο της φορολογίας σε επίπεδο ΟΟΣΑ και Ευρωπαϊκής Ένωσης, και ήδη διαπραγματεύεται ή προγραμματίζει διαπραγματεύσεις προκειμένου, αφενός, να αναθεωρηθούν οι υφιστάμενες συμβάσεις (π.χ. Σουηδία), και αφετέρου, να επεκταθεί το δίκτυο των Συμβάσεων Αποφυγής Διπλής Φορολογίας με νέες χώρες (π.χ. Αυστραλία, Ιαπωνία), με το βλέμμα στραμμένο στην ειρήνη, τη σταθερότητα και την ασφάλεια, μέσω της οικονομικής ανάπτυξης των σχέσεων των χωρών »  τόνισε ο  υπουργός.

 

 

 

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.