Quantcast
Βραχυχρόνια μίσθωση-Airbnb: Mέχρι σήμερα η οριστικοποίηση των εσόδων του 2023 στην ΑΑΔΕ-Ποιους αφορά - enikonomia.gr
share

Βραχυχρόνια μίσθωση-Airbnb: Mέχρι σήμερα η οριστικοποίηση των εσόδων του 2023 στην ΑΑΔΕ-Ποιους αφορά

δημοσιεύτηκε:

Μέχρι σήμερα, Τετάρτη, 28 Φεβρουαρίου θα πρέπει να οριστικοποιήσουν στο μητρώο της ΑΑΔΕ τα στοιχεία του 2023 των ακινήτων οι ιδιοκτήτες που  εκμεταλλεύονται στη βραχυχρόνια μίσθωση. Δηλαδή οι ιδιοκτήτες  που έχουν ακίνητα σε διαδικασία μίσθωσης τύπου Airbnb θα πρέπει μέχρι σήμερα, Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου να ελέγξουν τα κατατεθειμένα στοιχεία εσόδων από βραχυχρόνιες μισθώσεις, που αποκτήθηκαν το 2023, διότι από τον Μάρτιο η ΑΑΔΕ θα ελέγχει αδήλωτα εισοδήματα με την αξιοποίηση των δεδομένων που θα στείλουν οι πλατφόρμες Airbnb, Booking.com και VBRO στην Αρχή.

Πάντως οι φορολογούμενοι θα πρέπει να δώσουν εξηγήσουν στην Εφορία εάν διαπιστωθεί ότι τα ακίνητα τους δεν έχουν δηλωθεί στο Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής  ή αναρτήθηκαν σε ψηφιακές πλατφόρμες χωρίς εμφανή αναγραφή του Αριθμού Μητρώου Ακινήτου (ΑΜΑ) Βραχυχρόνιας Διαμονής ή του Ειδικού Σήματος Λειτουργίας (ΕΣΛ) ή του Μοναδικού Αριθμού Γνωστοποίησης (ΜΑΓ).

Και εάν οι εξηγήσεις αυτές δεν είναι πειστικές , τότε θα αποσταλούν  στις Εφορίες τα στοιχεία των ακινήτων και των διαχειριστών για την επιβολή έξτρα φόρων και προστίμων. Παράλληλα οι δηλώσεις των ιδιοκτητών ακινήτων θα διασταυρωθούν και με στοιχεία που θα εξαχθούν από τους ελέγχους των πιστωτικών καρτών και των τραπεζικών λογαριασμών των ιδιοκτητών.

Τα πρόστιμα

Ιδιαίτερα υψηλά είναι τα  πρόστιμα για τους παραβάτες. Αναλυτικά:

Το πρόστιμο διαμορφώνεται στο 50% των ακαθαρίστων εσόδων του τελευταίου φορολογικού έτους και στα 5.000 ευρώ κατ’ ελάχιστο. Αυτό ισχύει για κάθε φορολογικό έτος. Επίσης επισημαίνεται πως επιβάλλεται πρόστιμο μέχρι και 20.000 ευρώ στην περίπτωση μη εγγραφής στο Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Μίσθωσης και επιβάλλεται στον διαχειριστή, είτε είναι κύριος ή επικαρπωτής ή τρίτος ενώ προβλέπεται και αποβολή από τις πλατφόρμες. Υπενθυμίζεται πως τίθεται όριο 60 ημερών στη διάρκεια της μίσθωσης προκειμένου να λογίζεται ως βραχυχρόνια και διευκρινίζεται πως αυτό δεν αφορά τη διάρκεια των μισθώσεων μέσα στον χρόνο αλλά τη διάρκεια κάθε μίσθωσης ξεχωριστά.

 

 

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.