Quantcast
Βραχυχρόνιες μισθώσεις τύπου «Airbnb»: Ποιοι κινδυνεύουν με πρόστιμα έως και 20.000 ευρώ - Τι πρέπει να κάνουν - enikonomia.gr
share

Βραχυχρόνιες μισθώσεις τύπου «Airbnb»: Ποιοι κινδυνεύουν με πρόστιμα έως και 20.000 ευρώ – Τι πρέπει να κάνουν

δημοσιεύτηκε:

Έως τις 28 Φεβρουαρίου θα πρέπει να οριστικοποιήσουν για το 2023 στο μητρώο της ΑΑΔΕ τα στοιχεία τους αναφορικά με τα εισοδήματα που έχουν αποκτήσει από βραχυχρόνιες μισθώσεις τύπου «Airbnb» οι ιδιοκτήτες ακινήτων και οι διαχειριστές οικημάτων προκειμένου να μην πληρώσουν “τσουχτερά” πρόστιμα από 5.000 έως και 20.000 ευρώ αλλά και να μην αποβληθούν από τις σχετικές πλατφόρμες.

Σημειώνεται δε πως από την 1η Ιανουαρίου 2024 όσοι υπόχρεοι δεν εγγράφονται στο Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Μίσθωσης θα πληρώνουν αυτοτελές πρόστιμο ανά έτος, ίσο με το 50% των ακαθάριστων εσόδων του φορολογικού έτους που διαπράττεται παράβαση, το οποίο δεν θα να είναι μικρότερο των 5.000 ευρώ.  Εάν όμως δεν τηρηθούν εκ νέου οι προϋποθέσεις εντός 1 έτους από την έκδοση της πράξης επιβολής του προστίμου, τότε το πρόστιμο αυξάνεται στο διπλάσιο του αρχικώς επιβληθέντος. Για τη μη υποβολή ή υποβολή ανακριβούς Δήλωσης Βραχυχρόνιας Διαμονής το πρόστιμο είναι ίσο με το διπλάσιο του μισθώματος όπως αυτό εμφανίζεται στην ψηφιακή πλατφόρμα και σε περίπτωση εκπρόθεσμης Δήλωσης Βραχυχρόνιας Διαμονής επιβάλλεται αυτοτελές διοικητικό πρόστιμο ύψους 100 ευρώ.

Επίσης έως την παραπάνω ημερομηνία οι υπόχρεοι έχουν τη δυνατότητα να διορθώσουν τυχόν λάθη στις προσωρινές δηλώσεις που έχουν υποβάλει για τους λοιπούς δικαιούχους, τα ποσοστά εισοδήματος και άλλα απαραίτητα στοιχεία.

Τι ισχύει μετά τις 28 Φεβρουαρίου

Μετά τις 28  Φεβρουαρίου ο φοροελεγκτικός μηχανισμός θα διασταυρώσει τα στοιχεία που θα δηλωθούν με τα δεδομένα που θα πάρει (έως 26 Φεβρουαρίου) η ΑΑΔΕ από τις πλατφόρμες Airbnb, Booking.com και VRBO, στο πλαίσιο του πρωτοκόλλου  συνεργασίας που έχουν υπογράψει. Πάντως σε πρώτο στάδιο οι έλεγχοι θα επικεντρωθούν σε ιδιοκτήτες και διαχειριστές ακινήτων τύπου Airbnb που δεν έχουν δηλώσει τον Αριθμό Μητρώου Ακινήτου (ΑΜΑ) στις ηλεκτρονικές πλατφόρμες βραχυχρόνιων μισθώσεων ή έχουν δηλώσει λανθασμένα στοιχεία για τα ακίνητά τους. Επίσης επισημαίνεται πως  θα αποσταλούν στις Εφορίες τα στοιχεία των ακινήτων και των διαχειριστών για την επιβολή έξτρα φόρων και προστίμων, εάν διαπιστωθεί ότι τα  οικήματα δεν έχουν δηλωθεί στο Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής,  ή  έχουν αναρτηθεί σε ψηφιακές πλατφόρμες χωρίς εμφανή αναγραφή του Αριθμού Μητρώου Ακινήτου (ΑΜΑ) Βραχυχρόνιας Διαμονής ή του Ειδικού Σήματος Λειτουργίας (ΕΣΛ) ή του Μοναδικού Αριθμού Γνωστοποίησης (ΜΑΓ).

Τα στοιχεία

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν τα στοιχεία του  10 μήνου του 2023 (Ιανουαρίου – Οκτωβρίου) της ΑΑΔΕ  αναφορικά με τα μισθώματα που δηλώθηκαν στο Μητρώο Βραχυχρόνιας Μίσθωσης Ακινήτων.

Όπως έδειξαν τα στοιχεία της Αρχής του δεκαμήνου του 2023,  τα μισθώματα που δηλώθηκαν στο Μητρώο Βραχυχρόνιας Μίσθωσης Ακινήτων αυξήθηκαν κατά 167,4 εκατ. ευρώ δηλαδή διαμορφώθηκαν στα  677 εκατ. ευρώ από 510 εκατ. ευρώ  που ήταν το αντίστοιχο διάστημα του 2022. Επίσης το ίδιο διάστημα υποβλήθηκαν  1.695.957 αρχικές δηλώσεις  στο Μητρώο από τους ιδιοκτήτες και διαχειριστές ακινήτων βραχυχρόνιας μίσθωσης  από 1.247.904 που είχαν υποβληθεί στο αντίστοιχο  διάστημα του 2022.

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.