Quantcast
WSJ: Η Ελλάδα και οι δανειστές της τσακώνονται για την άπιαστη συμφωνία - enikonomia.gr
share

WSJ: Η Ελλάδα και οι δανειστές της τσακώνονται για την άπιαστη συμφωνία

δημοσιεύτηκε:

Η επίτευξη μίας συμφωνίας για την Ελλάδα, που θα απέτρεπε τη διάσπαση και αποσταθεροποίηση της Ευρωζώνης, αποτελεί ένα από τα δυσκολότερα διλήμματα που έχει αντιμετωπίσει η Μέρκελ, αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας Wall Street Journal.

Η Μέρκελ θα πρέπει είτε να επιβάλει μία αυστηρή συμφωνία που δεν μπορεί να δεχθεί ο ΣΥΡΙΖΑ είτε να προσφέρει χρηματοδότηση με λιγότερους όρους, κάτι που θα τη φέρει σε σύγκρουση με το ΔΝΤ και αντιμέτωπη με μία εξέγερση βουλευτών της. 

Το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών υπό τον Σόιμπλε κρατά σκληρή στάση, επιμένοντας να εφαμρόσει η Ελλάδα σκληρές μεταρρυθμίσεις πλήρως, εάν θέλει να μείνει στην Ευρωζώνη. Ορισμένα στελέχη του υπουργείου φοβούνται ότι η περισσότερο ρεαλίστρια Μέρκελ μπορεί να τους τραβήξει το χαλί, δίνοντας στην Ελλάδα πιο γενναιόδωρους όρους που θα καθυστερούν τα μέτρα για το συνταξιοδοτικό και την αγορά εργασίας, σημειώνει το δημοσίευμα. 

“Αλλά τα χέρια της Μέρκελ είναι δεμένα από τον μηχανισμό διάσωσης που δημιούργησε η ίδια”, σημειώνει η WSJ, προσθέτοντας: “Από το 2010 που άρχισε η κρίση, το γερμανικό κοινοβούλιο συναινεί στη χρηματοδότηση προβληματικών ευρωπαικών χωρών μόνο έναντι αυστηρών οικονομικών μεταρρυθμίσεων που έχουν την έγκριση του ΔΝΤ. Η χρηματοδότηση, χωρίς τη έγκριση και συμμετοχή του ΔΝΤ θα καθιστούσε δύσκολο για την Μέρκελ να την πουλήσει στο γερμανικό κοινοβούλιο και το ευρύτερο κοινό”.  

Αξιωματούχοι του ΔΝΤ, με επικεφαλής τον Διευθυντή του Ταμείου για την Ευρώπη, Πόουλ Τόμσεν, έχουν πει στις κυβερνήσεις της Ευρωζώνης ότι η υποχώρηση όσον αφορά τις μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα θα έπληττε τις μακροπρόθεσμες προοπτικές της χώρας και θα απαιτούσε τη διαγραφή χρέους της από την Ευρώπη, κάτι που απορρίπτει κατηγορηματικά η Γερμανία”. 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.