Quantcast
WSJ: Οι ελληνικές τράπεζες έχουν ενέχυρα για 120 δισ. από τον ELA αν αυξηθεί το πλαφόν - enikonomia.gr
share

WSJ: Οι ελληνικές τράπεζες έχουν ενέχυρα για 120 δισ. από τον ELA αν αυξηθεί το πλαφόν

δημοσιεύτηκε:

Αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) θεωρούν ότι οι ελληνικές τράπεζες έχουν επαρκή ενέχυρα για να λάβουν χρηματοδότηση 120 δισ. ευρώ μέσω του έκτακτου μηχανισμού (ELA), όπως συνέβη το 2012, αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας Wall Street Journal. 

Μετά τη χθεσινή απόφαση της ΕΚΤ, το πλαφόν χρηματοδότησης των τράπεζών από τον ELA αυξήθηκε κατά 400 εκατ. ευρώ στα 69,8 δισ. ευρώ. Οι τράπεζες έχουν περιθώριο άντλησης επιπλέον 3 δισ. ευρώ, καθώς έχουν απορροφήσει περίπου 67 δισ. ευρώ. 

Οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ εκτιμούν ότι τα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα θα έχουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουν ενέχυρα για να λάβουν ρευστότητα επιπλέον 60 δισ. ευρώ, εφόσον αυξηθεί το πλαφόν. 

“Τα μαξιλάρι, όμως για τις ελληνικές τράπεζες είναι περιορισμένο (με το σημερινό πλαφόν). Οι έλεγχοι στην κίνηση κεφαλαίων μπορεί να είναι ο καλύτερος τρόπος κατά της καταστροφικής φυγής κεφαλαίων, αλλά η μονομερής επιβολή τους θα μπορούσε να οδηγήσει στην έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ. Ο χρόνος δεν είναι με την πλευρά κανενός”, αναφέρει το δημοσίευμα. 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.