Quantcast
WSJ: Παραχωρήσεις προς την Ελλάδα θα τροφοδοτήσουν τη λιτότητα στην ΕΕ - enikonomia.gr
share

WSJ: Παραχωρήσεις προς την Ελλάδα θα τροφοδοτήσουν τη λιτότητα στην ΕΕ

δημοσιεύτηκε:

Σε δύσκολη θέση βρίσκονται οι Ευρωπαίοι, σημειώνει σημερινή ανάλυση της Wall Street Journal, η οποία επισημαίνει ότι οποιαδήποτε παραχώρηση στην Ελλάδα θα μπορούσε να ενισχύσει κινήσεις κατά της λιτότητας σε άλλες χώρες της Ευρωζώνης.

Η πολιτική ελίτ της Ευρώπης προσπάθησαν να δείξουν σεβασμό στη βούληση του ελληνικού λαού, παρά το γεγονός ότι πριν τις εκλογές οι τόνοι των προειδοποιήσεων είχαν ανέβει.

Ωστόσο, στο χθεσινό Eurogroup δεν έλειψαν και οι προειδοποιήσεις, με τον Γερμανό Υπουργό Οικονομικών, Wolfgang Schäuble, να επισημαίνει ότι

“Υπάρχουν κανόνες, υπάρχουν συμφωνίες”.

Η αποφασιστική στάση της Ευρώπης οδηγείται εν μέρει από την ανησυχία ότι ένα τέτοιο βήμα θα προκαλέσει άλλες χώρες διάσωσης, όπως η Πορτογαλία και η Ιρλανδία να ζητήσουν ανάλογες παραχωρήσεις και πλήξουν περαιτέρω την αξιοπιστία της ευρωζώνης.

Αυτοί που αντιτίθενται στην χαλάρωση των όρων της Ελλάδας, ανησυχούν επίσης ότι η εκλογική επιτυχία του αριστερού κόμματος ΣΥΡΙΖΑ, η οποία ξεπέρασε πολλές προσδοκίες, θα μπορούσε να ενεργοποιήσει τα λαϊκιστικά κινήματα αλλού στην Ευρώπη.

Το χάσμα μεταξύ του νέου ελληνικού κυβερνητικού συνασπισμού και των Ευρωπαίων πιστωτών είναι τόσο ευρύ, ώστε ορισμένοι φορείς χάραξης πολιτικής να δείτε μια ελληνική έξοδο από το ευρώ ως δυνατότητα στους επόμενους μήνες.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.