Quantcast
WSJ: Πίεση του Eurogroup στην κυβέρνηση να μην επιβάλλει κομματικό κράτος - enikonomia.gr
share

WSJ: Πίεση του Eurogroup στην κυβέρνηση να μην επιβάλλει κομματικό κράτος

δημοσιεύτηκε:

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι λένε ότι αυξάνονται οι ανησυχίες τους για τις κινήσεις της ελληνικής κυβέρνησης να στελεχώσει σημαντικές θέσεις στη διοίκηση με πολιτικούς υποστηρικτές της, ακολουθώντας πρακτικές προηγούμενων κυβέρνησης που ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχε υποσχεθεί να σταματήσει, αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας Wall Street Journal. Το δημοσίευμα σημειώνει, επίσης, ότι το θέμα απασχόλησε και το συμβούλιο Eurogroup της περασμένης εβδομάδας.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε υποσχεθεί… ότι θα ήταν υπέρ μίας νέας Ελλάδας της αξιοκρατίας και της ποιότητας. Το τελευταίο έτος δεν υπήρξε ρήξη με τις κακές παλιές πρακτικές και σε ορισμένες περιπτώσεις υπήρξε επιδείνωση», δήλωσε αξιωματούχος της ΕΕ.

Υψηλόβαθμοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι αναφέρουν ότι η Αθήνα δεν εκπλήρωσε την υπόσχεσή της. Αν και δεν υπάρχει, σημειώνει η Wall Street Journal, άμεση απειλή ότι το θέμα αυτό θα μπλοκάρει τις επικείμενες εκταμιεύσεις δόσεων του προγράμματος βοήθειας ή θα εμποδίσει μία αναμενόμενη συμφωνία με τους επίσημους πιστωτές της Ελλάδας, μπορεί να περιπλέξει τις ήδη δύσκολες συζητήσεις, προειδοποιεί ο αξιωματούχος.

Δεν θα ήταν περίεργο, εάν το πρόβλημα αυτό κάνει τους πιστωτές να σκεφθούν βαθύτερα και περισσότερο για ορισμένα θέματα, που συνδέονται ιδιαίτερα με ζητήματα διακυβέρνησης», δήλωσε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος.

Το θέμα, σημειώνει η εφημερίδα, τέθηκε πρόσφατα στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στις Βρυξέλλες στις 14 Ιανουαρίου, μετά από δημοσιεύματα ότι ο Διευθύνων Σύμβουλος μίας από τις τέσσερις μεγαλύτερες τράπεζες της χώρας αναγκάσθηκε να παραιτηθεί κατόπιν πιέσεων της κυβέρνησης, η οποία υποτίθεται ότι ήθελε έναν πολιτικά έμπιστό της να αναλάβει την τράπεζα. Η Τράπεζα Πειραιώς ανακοίνωσε την επόμενη ημέρα την παραίτηση του Διευθύνοντος Συμβούλου της, Άνθιμου Θωμόπουλου. Η κυβέρνηση αρνήθηκε ότι ήταν πίσω από την παραίτηση.

Στο Eurogroup, τέθηκε το ζήτημα «του προβλήματος πολιτικοποίησης του δημόσιου τομέα, της διοίκησης και ίσως και της διακυβέρνησης των τραπεζών», δήλωσε ο Πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ. “Υπογραμμίσθηκε ξανά ότι συμφωνήσαμε το καλοκαίρι πως πρέπει να σταματήσει η διαδικασία (πολιτικοποίησης της δημόσιας διοίκησης)», δήλωσε .

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.