Quantcast
WSJ: Πολλοί Έλληνες εφοπλιστές θα φύγουν αν αυξηθεί η φορολογία τους - enikonomia.gr
share

WSJ: Πολλοί Έλληνες εφοπλιστές θα φύγουν αν αυξηθεί η φορολογία τους

δημοσιεύτηκε:

Πολλοί Έλληνες εφοπλιστές διερευνούν τις επιλογές που έχουν να εγκαταλείψουν τη χώρα, δείχνοντας προτίμηση να μετακινηθούν σε άλλα λιμάνια, ιδιαίτερα στην Κύπρο, εάν η κυβέρνηση προχωρήσει στην αύξηση της φορολογίας τους, σύμφωνα με τις προβλέψεις του νέου μνημονίου, αναφέρει δημοσίευμα της Wall Street Journal.

Κυβερνητικοί αξιωματούχοι δήλωσαν στην εφημερίδα ότι το υπουργείο Οικονομικών προσπαθεί να βρει ισοδύναμα μέτρα για να αποφύγει την επιβολή νέων φόρων στους εφοπλιστές, αλλά ένας από αυτούς σημείωσε ότι «η άσκηση αυτή φαίνεται πολύ δύσκολη».

Οι τελικές αποφάσεις για το θέμα της φορολογίας των αγροτών αναμένονται έως το τέλος Οκτωβρίου.

Ενώ οι εφοπλιστές συμφώνησαν να διπλασιάσουν εθελοντικά έως το 2017 τον φόρο που πληρώσουν με βάση το τονάζ τους – ένα καθορισμένο ετήσιο ποσό με βάση το μέγεθος των πλοίων –, είναι κάθετοι στη διατήρηση του αφορολόγητου καθεστώτος που έχουν όσον αφορά τα κέρδη τους και τα έσοδα από τις πωλήσεις πλοίων.

Ωστόσο, οι πιστωτές της Ελλάδας θέλουν η φορολογία να εφαρμοσθεί σταδιακά σε όλες τις συναλλαγές των εφοπλιστών και πιέζουν για μία μόνιμη αύξηση του φόρου με βάση το τονάζ.

Οι φόροι που επιβάλλονται στα κέρδη – όπως συμβαίνει στις ΗΠΑ, την Κίνα και την Ιαπωνία – αποφέρουν περισσότερα έσοδα από τη φορολογία με βάση το τονάζ, την οποία επιβάλλουν οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες.

Ένας κάτοχος μεσαίου μεγέθους πλοίου στην Ελλάδα θα πληρώνει φόρο στο τονάζ ύψους 50.000 ευρώ ετησίως με τον σημερινό διπλάσιο συντελεστή. Ένας αντίστοιχος πλοιοκτήτης στις ΗΠΑ, θα πλήρωνε, ανάλογα με το ύψος των ημερήσιων ναύλων, περίπου 3,7 εκατ. δολάρια ετησίως σε φόρους, ενώ στην Ιαπωνία θα μπορούσε να πληρώνει 7 εκατ. δολάρια.

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.