Quantcast
WSJ: Πώς η διολίσθηση του γουάν έγινε μπούμερανγκ για την Κίνα - enikonomia.gr
share

WSJ: Πώς η διολίσθηση του γουάν έγινε μπούμερανγκ για την Κίνα

δημοσιεύτηκε:

Μετά την ένταξη στα τέλη Νοεμβρίου του γουάν στο νομισματικό καλάθι του ΔΝΤ, η Κίνα επαναπαύθηκε και θεώρησε ότι θα μπορούσε να αλλάξει την πολιτική ανατίμησης του νομίσματος που ακολουθούσε, ώστε να μπει στο κλαμπ των ισχυρών νομισμάτων.

Το Πεκίνο θεώρησε, όπως σημειώνει η Wall Street Journal σε δημοσίευμά της με βάση συνεντεύξεις με Κινέζους αξιωματούχους , ότι θα μπορούσε τώρα να υποτιμήσει το γουάν για να στηρίξει την επιβραδυνόμενη οικονομία της χώρας.

Ο μεγάλος κίνδυνος που υπήρχε σε αυτή τη στρατηγικής έγινε φανερός με επώδυνο τρόπο αυτή την εβδομάδα, αναφέρει το δημοσίευμα, με την κατρακύλα των κινεζικών χρηματιστηρίων που προκάλεσε κλυδωνισμούς σε όλες τις διεθνείς αγορές.

Ο λόγος για αυτή την αποτυχία της κινεζικής πολιτικής ήταν ότι η πολιτική διολίσθησης του γουάν προσέκρουσε στους επενδυτές, που άρχισαν να πωλούν μετοχές. Τελικά, η κεντρική τράπεζα της Κίνας αναγκάσθηκε να αρχίσει να αγοράζει και πάλι το γουάν, για να σταματήσει μία μεγάλη πτώση του από τους διεθνείς χρηματιστές. Τελικά, η πολιτική του Πεκίνου έγινε αρνητική και για την Κίνα και όλο τον κόσμο.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.