Quantcast
Ψυχρή υποδοχή των ελληνικών προτάσεων για το χρέος από την Ευρωζώνη - enikonomia.gr
share

Ψυχρή υποδοχή των ελληνικών προτάσεων για το χρέος από την Ευρωζώνη

δημοσιεύτηκε:

Ψυχρής υποδοχής έτυχαν από αξιωματούχους της Ευρωζώνης οι ελληνικές προτάσεις για ανταλλαγή του κρατικού χρέους με ομόλογα με ρήτρα ανάπτυξης, αναφέρει δημοσίευμα του Reuters.

“Χρειαζόμαστε περισσότερες λεπτομέρειες, αλλά οι πρώτες αντιδράσεις είναι μάλλον επιφυλακτικές. Υπάρχει μία ανησυχία ότι πρόκειτια απλώς για ένα νέο τρικ, ώστε να επιτευχθεί ένα κούρεμα”, δήλωσε ένας αξιωματούχος. 

Οι αξιωματούχοι σημείωσαν ότι δεν υπάρχει διάθεση για μία αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους από την Ευρωζώνη, που ανέρχεται σε 195 δισ. ευρώ. 

Η ΕΚΤ και οι άλλες εθνικές κεντρικής τράπεζες του Ευρωσυστήματος κατέχουν άλλα 50 δισ. ευρώ περίπου. 

“Ο Βαρουφάκης είναι ευφυής, αλλά υποεκτιμά τα προβλήματα και τα συνταγματικά περιθώρια της ΕΚΤ και των χωρών της Ευρωζώνης”, δήλωσε ένας δεύτερος αξιωματούχος, προσθέτοντας ότι εκτός από νομικά ζητήματα, η προταθείσα ανταλλαγή χρέους εγείρει αρκετά πρακτικά προβλήματα.

“Με την επιφύλαξη ότι δεν έχουμε τις λεπτομέρειες, θα πρέπει να αξιολογήσουμε την πρόταση. Δεν βλέπω πολλή διάθεση γι’ αυτό και πιθανόν υπάρχουν σημαντικές πρακτικές δυσκολίες”, δήλωσε τρίτος αξιωματούχος. 

“Κατ’ αρχήν, ποιο θα είναι το όριο του ρυθμού ανάπτυξης που θα χρησιμοποιηθεί για τα ομόλογα με ρήτρα ανάπτυξης; Θα βασίζονται αυτά σε προβλέψεις ή σε πραγματικά στοιχεία; Τι θα συμβεί, εάν τα στοιχεία αναθεωρηιούν αργότερα προς τα πάνω ή προς τα κάτω, όπως μπορεί να συμβεί;”, συμπλήρωσε. 

¨Ενα γερμανικό ινστιτούτο τάσσεται με έκθεσή του υπέρ των ομολόγων με ρήτρα ανάπτυξης, επειδή με αυτά θα μειωνόταν η πιθανότητα μίας χρεοκοπίας της Ελλάδας, θα σταθεροποιούνταν το ποσοστό του χρέους (προς το ΑΕΠ), ακόμη και αν η ανάπτυξη είναι ασθενής. 

Οι αξιωματούχοι της Ευρωζώνης, όμως, δήλωσαν ότι η ΕΚΤ είναι απίθανό να συμφωνήσει να λάβει ομόλογα με ρήτρα ανάπτυξης ή ομόλογα στο διηνεκές και ότι οι όροι δανεισμού της Ελλάδας από το ΕΤΧΣ δύσκολα μπορεί να βελτιωθούν. 

 

Πηγή: Reuters

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.