Quantcast
Χ. Θεοχάρης: Μόνο τα capital controls μας σώζουν από την φυγή κεφαλαίων τη Δευτέρα - enikonomia.gr
share

Χ. Θεοχάρης: Μόνο τα capital controls μας σώζουν από την φυγή κεφαλαίων τη Δευτέρα

δημοσιεύτηκε:

Επίθεση κατά της κυβέρνησης εξαπέλυσε ο βουλευτής του Ποταμιού Χάρης Θεοχάρης, στην ομιλία του στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων, κάνοντας λόγο για απαράδεκτη διαδικασία, με την οποία γίνεται η συζήτηση για το σχέδιο νόμου για το ΤΧΣ και την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Μάλιστα, κατηγόρησε την κυβέρνηση για καθυστέρηση και υποστήριξε ότι «μόνο τα capital controls μας σώζουν από την φυγή κεφαλαίων την Δευτέρα αλλά δεν υπάρχουν ενδο-τραπεζικοί περιορισμοί στη κίνηση κεφαλαίου».

Ειδικότερα, ο κ. Θεοχάρης, στην πρωτολογία του στα πλαίσια της συζήτησης για το νομοσχέδιο «για το πλαίσιο ανακεφαλαιοποίησης πιστωτικών ιδρυμάτων και άλλες διατάξεις», είπε χαρακτηριστικά «έχω πραγματικά αδειάσει από λέξεις για να περιγράψω το μέγεθος της ανυποληψίας, της ανικανότητάς σας, του κυνισμού και της κωλοτούμπας που έχετε κάνει στο επίπεδο της ουσίας αλλά και της διαδικασίας.

Δυστυχώς για εσάς, γλείφετε εκεί που φτύνατε και κάνετε όσα καταγγέλλατε. Πραγματικά αναρωτιέμαι πως μπορείτε χωρίς να ντρέπεστε να υποστηρίζετε τα ανάποδα από όσα λέγατε λίγους μήνες και λίγες εβδομάδες πριν.

Είδαμε σε προηγούμενα Σ/Ν να αλλάζετε τις διατάξεις που μόλις ψηφίσατε ευτελίζοντας τον ρόλο του βουλευτή, είδαμε στο προηγούμενο Σ/Ν να αλλάζετε διάταξη γιατί είναι άλλη από αυτή που είχατε στείλει στο Ελεγκτικό Συνέδριο, τα έχουμε δει, γενικώς, όλα».

Ο κ. Θεοχάρης έθεσε σειρά ερωτημάτων, όπως για την αξιολόγηση, ενώ σε ό,τι αφορά το νομοσχέδιο για το ΤΧΣ σημείωσε πέντε ζητήματα, αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι η επιτροπή Επιλογής ουσιαστικά αποκτά υπερεξουσίες, καθώς πέραν της επιλογής της ηγεσίας του ΤΧΣ και τον καθορισμό των αμοιβών τους, αξιολογεί και απομακρύνει τα εν λόγω στελέχη.

Για την  θεσμοθέτηση της Διαδικασίας αξιολόγησης Διοικητικού Συμβουλίου και εταιρικής διακυβέρνησης, υπογράμμισε ότι το  ΤΧΣ παίρνει ανεξάρτητο σύμβουλο, με την βοήθειά του και την συνεργασία της κάθε τράπεζας θα προβεί σε συγκεκριμένες προτάσεις για βελτιώσεις και τυχόν αλλαγές στην εταιρική διακυβέρνηση των πιστωτικών ιδρυμάτων, που όπως είπε «σημαίνει και αλλαγές προσώπων».

Σύμφωνα με τον κ. Θεοχάρη, τα κριτήρια είναι πολύ αυστηρά, ενώ ξένοι έχουν προβάδισμα για τις διοικήσεις των τραπεζών. «Έτσι χάνουμε τις διοικήσεις των τραπεζών κυρίες & κύριοι συνάδελφοι.  Και προκειμένου να μην υπάρχει ο ανίερος ομφάλιος λώρος μεταξύ πολιτικού συστήματος και τραπεζών μακάρι να τις χάσετε. Όμως μην το παίζετε και επαναστάτες κατά τις διαφθοράς. Όχι να ακούμε τον Πρωθυπουργό να λέει ότι αν δοθούν χρήματα, θα αλλάξετε τις διοικήσεις των τραπεζών! Θα σας τις αλλάξουν τις διοικήσεις των τραπεζών. Και μακάρι για εμένα να σας τις πάρουν από τα χέρια. Γιατί αλλιώς θα φτιάξετε τα δικά σας επιχειρηματικά τζάκια για να σας στηρίζουν. Αυτό που γινόταν ενδεχομένως και στο παρελθόν», ανέφερε ο κ. Θεοχάρης.

Σε άλλο σημείο ανέφερε πως «η αβεβαιότητα που προκαλεί ο μη προσδιορισμός μέσω του σχεδίου νόμου του μηχανισμού της ανακεφαλαιοποίησης,  πυροδότησε ισχυρές πιέσεις σήμερα στους τραπεζικούς τίτλους, δίνοντας μια γεύση για το τι θα γίνει αν οι αποφάσεις και τα ποσοστά δεν βγουν την Κυριακή.

Ας το καταλάβετε: Το Σάββατο θα ανακοινωθούν κεφαλαιακές ανάγκες. Αυτό θα αποσταθεροποιήσει την πίστη στις τράπεζες και μάλιστα ασύμμετρα. Κάποιες θα είναι καλύτερα από κάποιες άλλες. Αυτό είναι φυσιολογικό. Έπρεπε τα δεδομένα να είναι ήδη εδώ και δέκα μέρες τουλάχιστον γνωστά. Έτσι οι τράπεζες θα έκαναν συγκεκριμένες προτάσεις μετατροπής των ομολόγων, θα είχαν ξεκινήσει τις διαδικασίες της ανακεφαλαιοποίησης με το κάλεσμα προς τις Γενικές Συνελεύσεις και την Κυριακή θα μπορούσαν να ανακοινώσουν συγκεκριμένα σχέδια και ίσως και πρόθεση συμμετοχής από μεγάλους μετόχους. Έτσι θα έχουμε εξασφαλίσει σταθερότητα. Γι’ αυτό είναι λάθος η καθυστέρηση.

Μόνο τα capital controls μας σώζουν από την φυγή κεφαλαίων την Δευτέρα αλλά δεν υπάρχουν ενδο-τραπεζικοί περιορισμοί στη κίνηση κεφαλαίου».

Κάνοντας αναφορά στην αλλαγή της πρόβλεψης για τη διαδικασία εκκαθάρισης του ΤΧΣ, ανέφερε πως η συγκυβέρνηση μας έφερε «συνεταίρο στα κέρδη αλλά όχι στις ζημιές».

Αφού διερωτήθηκε εάν το είναι αρκετό αυτό το ν/σ για να εξυγιάνει τις τράπεζες, υπογράμμισε ότι «τώρα δεν δανείζουν κανένα, είναι ζόμπι», περνάνε και αυτές τα ίδια με κάθε μέσο Έλληνα, εξηγώντας ότι «ζούνε μόνο για να πληρώνουνε όχι για δανείζουνε- καμία ευχαρίστηση. Γιατί η διασκέδαση των Τραπεζών είναι οι καταθέσεις και τα δάνεια».

Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν έχει καμία λύση για τα  κόκκινα δάνεια, ενώ για την προσέλκυση επενδύσεων ανέφερε ότι το μόνο εργοστάσιο που άνοιξε είναι η ΕΒΖ, με ζημιές και χωρίς αντικείμενο.

«Το σχέδιο της κυβέρνησης να είναι σε πλήρη αποδιοργάνωση», υπογράμμισε ο κ. Θεοχάρη και κατέληξε λέγοντας πως «την αβεβαιότητα τροφοδοτούν οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ».

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.