Quantcast
Χ. Ντίξον: Η Ελλάδα είχε ελάφρυνση χρέους πάνω από 55 δις ευρώ - enikonomia.gr
share

Χ. Ντίξον: Η Ελλάδα είχε ελάφρυνση χρέους πάνω από 55 δις ευρώ

δημοσιεύτηκε:

Η Ευρωζώνη έδωσε στην Ελλάδα ελάφρυνση χρέους πάνω από 55 δισ. ευρώ, αναφέρει ο αρθρογράφος του πρακτορείου Reuters Χιούγκο Ντίξον στην ιστοσελίδα του και μάλιστα εξηγεί πως συνέβη αυτό.

«Πίστευα πως η Ευρωζώνη δεν ήταν καν έτοιμη να συζητήσει με την Αθήνα για ελάφρυνση χρέους, μέχρι την πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος διάσωσης, πράγμα που δεν θα γίνει τον Οκτώβριο το νωρίτερο», αναφέρει ο Ντίξον, όμως, όπως σημειώνει δεν είναι ακριβώς έτσι.

Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο του Reuters, οι υπουργοί της Ευρωζώνης έδωσαν εξουσιοδότηση για ένα νέο δάνειο άνω των 86 δισ. ευρώ. Όπως σημειώνει, αυτό το δάνειο θα έχει μεγάλο μέσο όρο ωρίμανσης (στα 32,5 χρόνια) και χαμηλό επιτόκιο (περίπου 1%). Ο Ντίξον, αναφέρει πως, όπως υπολόγισε η παρούσα αξία του δανείου είναι 31 δισ. ευρώ, πολύ κάτω από το δάνειο ύψους 86 δισ.

Αφαιρώντας το ένα από το άλλο η ελάφρυνση χρέους είναι 55 δισ., σημειώνει ο Ντίξον.

O Ντίξον υπολόγισε και την παρούσα αξία των 31 δισ., δηλαδή την αξία που έχει σήμερα ένα συγκεκριμένο ποσό που θα δοθεί σε μία ορισμένη ημερομηνία στο μέλλον. Η βασική υπόθεση εργασίας του δημοσιογράφου είναι πως το προεξοφλητικό επιτόκιο για το δάνειο θα ήταν περίπου στο 5%, δηλαδή, αυτό θα ήταν το επιτόκιο το οποίο θα έπρεπε να πληρώνει η Ελλάδα, αν η οικονομία της ήταν σε μία σταθερή κατάσταση. Σήμερα, η απόδοση του 10ετους ελληνικού ομολόγου είναι περίπου στο 10%, πολύ πιο πάνω από το 1% που είναι το επιτόκιο του νέου δανείου. Έτσι, όπως αναφέρει ο Ντίξον το 5% είναι κάπου στην μέση.

Η άλλη «απλουστευτική παραδοχή» που έχει κάνει ο Ντίξον είναι ότι το νέο δάνειο θα εξοφληθεί σε 32,5 χρόνια και oι τόκοι του θα καταβάλλονται μία φορά το χρόνο μέχρι τότε.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.