Quantcast
Χαρδούβελης: Ελληνικά ομόλογα 15,9 δισ. ευρώ πιθανόν να αγοράσει η ΕΚΤ - enikonomia.gr
share

Χαρδούβελης: Ελληνικά ομόλογα 15,9 δισ. ευρώ πιθανόν να αγοράσει η ΕΚΤ

δημοσιεύτηκε:

Στα 15,9 δισ. ευρώ ανέρχεται το ποσό των ελληνικών ομολόγων που θα αγόραζε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), εφόσον το συνολικό ύψος του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσής της ανέλθει σε 550 δισ. ευρώ, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης στη συζήτηση με τον Εκτελεστικό Διευθυντή του Ecocnomist Daniel Franklin, και τον υποψήφιο βουλευτή του ΣΥΡΙΖA Γιάννη Δραγασάκη.

Ο υπουργός προειδοποίησε ότι αν υπάρξει μια παρατεταμένη περίοδος διαβούλευσης και διαπραγμάτευσης μετά τις εκλογές “χωρίς ορατό αποτέλεσμα και χρόνο ολοκλήρωση”  υπάρχει κίνδυνος όχι μόνον για χρηματοδοτικό πρόβλημα στη χώρα, αλλά και για εκτροχιασμό της οικονομίας.

Ο κ. Χαρδούβελης, σημείωσε ότι δεν είναι γνωστή ποια θα είναι η τελική απόφαση που θα πάρει η ΕΚΤ την Πέμπτη σχετικά με την ποσοτική χαλάρωση, αλλά τόνισε ότι η Ελλάδα είναι ο ιδανικός αποδέκτης του προγράμματος αυτού – λόγω του υψηλότερου αποπληθωρισμού, χρέους και επιτοκίων – και “επομένως δεν θα πρέπει το παραπάνω ποσό να περιοριστεί, δηλαδή να τεθούν επιπλέον όροι όπως π.χ. η πιστοληπτική αξιολόγηση της χώρας κτλ”. 

Υπάρχει, βέβαια, η προειδοποίηση της ΕΚΤ για μη χρήση του προγράμματος της ποσοτικής χαλάρωσης αν η χώρα πάψει να βρίσκεται υπό πρόγραμμα, σημείωσε ο υπουργός, αλλά πρόσθεσε ότι “σήμερα βρίσκεται σε πρόγραμμα”.
“Το Πρόγραμμα Ποσοτικής Χαλάρωσης δεν είναι αρκετό από μόνο του για να λύσει τα προβλήματα ρευστότητας της ελληνικής οικονομίας. Είναι όμως, ένα ακόμη εργαλείο άσκησης νομισματικής πολιτικής, που ενισχύει τη ρευστότητα και, βραχυπρόθεσμα, τη ζήτηση αγαθών και υπηρεσιών στην ελληνική οικονομία”, δήλωσε ο κ. Χαρδούβελης. 

 

                                            Η επόμενη ημέρα των εκλογών

Μετά τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου, για την κυβέρνηση που θα προκύψει, δεν υπάρχει η άνεση και η πολυτέλεια χρόνου. Σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα θα πρέπει να ληφθούν αποφάσεις λόγω των ασφυκτικών χρονικών προθεσμιών.

“Αποφάσεις που δεν θα οδηγούν σε μονομερείς ενέργειες αλλά που θα είναι στην κατεύθυνση της ολοκλήρωσης της διαπραγμάτευσης με τους εταίρους μας. Πρέπει να κλείσει και η τελευταία αξιολόγηση του 2ου Προγράμματος Οικονομικής Προσαρμογής, έως τις 28/2/2014. Με επανεκλογή της παρούσας κυβέρνησης, αυτό είναι εφικτό να γίνει. Εάν κλείσει η αξιολόγηση, τότε η Ελλάδα θα εισπράξει €7,2 δις και θα έχει πρόσβαση στην χρηματοδότηση της ΕΚΤ. Η Ελλάδα θα μπει σε μια νέα σχέση με τους Ευρωπαίους εταίρους μας για περίπου ένα χρόνο”, τόνισε ο κ. Χαρδούβελης.

                                               Η συζήτηση για το χρέος

 

Όσον αφορά τη συζήτηση για το χρέος, ο κ. Χαρδούβελης τόνισε  ότι κούρεμα δεν συζητείται από τους εταίρους. “Επειδή απαιτείται ομοφωνία, δεν βλέπω εφικτή την αποδοχή ενός τέτοιου αιτήματος προς την πλευρά των επίσημων δανειστών¨, είπε , προσθέτοντας: “Η νέα κυβέρνηση πιθανόν να καταλήξει σε συμφωνία που θα περιλαμβάνει την επιμήκυνση της διάρκειας λήξης των δανείων του επίσημου τομέα. Και πιθανόν στην μετατροπή επιτοκίων από κυμαινόμενα σε σταθερά”. 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.