Quantcast
Xατζηδάκης για delivery: Γιατί δεν μπορεί να νομοθετηθεί υποχρεωτικά η μισθωτή εργασία - enikonomia.gr
share

Xατζηδάκης για delivery: Γιατί δεν μπορεί να νομοθετηθεί υποχρεωτικά η μισθωτή εργασία

δημοσιεύτηκε:

Κόντρα ξέσπασε ανάμεσα στον Κωστή Χατζηδάκη και τη Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου με φόντο το εργασιακό καθεστώς των ανθρώπων που εργάζονται στα ντελίβερι.

Ο Κωστής Χατζηδάκης υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, εξήγησε τους λόγους για τους οποίους δεν μπορεί νομοθετηθεί υποχρεωτικά η μισθωτή εργασία στον χώρο των ντελιβεράδων , με την τομεάρχη Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, να σχολιάζει ότι οι συνεχείς δηλώσεις του υπουργού,στην προσπάθειά του να αποσείσει τις ευθύνες του από τις συνέπειες της πολιτικής του, στερούνται κάθε σοβαρότητας.

Όπως είπε ο Κωστής Χατζηδάκης στο “Πρώτο Πρόγραμμα”, δεν μπορεί να καθιερωθεί η αποκλειστικά η μισθωτή εργασία στον χώρο αυτό επειδή “δεν έχει καθιερωθεί πουθενά στην Ευρώπη παρά μόνο στην Ισπανία.

Σε όλες τις άλλες τις χώρες μπορείς να είσαι είτε μισθωτός σε αυτές τις δουλειές ορισμένου ή αορίστου χρόνου είτε ελεύθερος συνεργάτης, με δικαίωμα δηλαδή να δουλεύεις σε περισσότερες εταιρείες, λιγότερες ώρες, να κανονίζεις τις υποχρεώσεις σου σαν να είσαι ελεύθερος επαγγελματίας, όπως κάνουν οι δικηγόροι, οι γιατροί, οι έμποροι, γενικότερα οι ελεύθεροι επαγγελματίες”.

Επίσης, πρόσθεσε ότι πάρα πολλοί από αυτούς τους εργαζομένους δεν θέλουν να είναι μισθωτοί, διότι έτσι είναι ο προγραμματισμός τους, έτσι θεωρούν ότι είναι καλύτερο για το συμφέρον τους.

“Μου το έχουν πει εμένα του ιδίου” τόνισε ο υπουργός Εργασίας και πρόσθεσε ότι “άλλοι βεβαίως θέλουν να είναι μισθωτοί” και “είναι υποχρέωση των εταιρειών να σέβονται τη νομοθεσία και στις δύο περιπτώσεις”.

Τι είπε ο Κωστής Χατζηδάκης για την υπόθεση efood

Όσον αφορά στο γιατί δεν επιβλήθηκαν κυρώσεις στην efood για το μήνυμα που έστειλε στους εργαζομένους σχετικά με το θέμα των εργασιακών σχέσεων παρόλο που στη συνέχεια το πήρε πίσω είπε: “Σημειώσαμε από την πρώτη στιγμή ότι ήταν μια αθέμιτη πρακτική που δεν είχε σχέση με τον νόμο.

Και έχω προκαλέσει προσωπικά όλους που κάνουν κριτική να φέρουν μία διάταξη, μία παράγραφο, μία λέξη από τον νόμο που να οδηγεί προς τα πίσω σε σχέση με την προστασία των εργαζομένων συγκριτικά με την νομοθεσία που ίσχυε μέχρι τότε.

Δεν έχει έρθει κάποιος που να το πει. Απλώς γίνονται διάφορες πολιτικές θεατρικές παραστάσεις. Προσπαθούν να συνδέσουν για λόγους ψηφοθηρικούς ορισμένοι μια αθέμιτη πρακτική μιας εταιρείας με τις προβλέψεις του νόμου, ο οποίος δεν έχει καμία σχέση με όλα αυτά τα πράγματα.

Ο νόμος εισήγαγε νέα δικαιώματα για τους εργαζόμενους στον χώρο. Επίσης διέκρινε ποιοι είναι μισθωτοί και ποιοι είναι εργαζόμενοι με παροχή υπηρεσιών”. “Σε σχέση με τις κυρώσεις, ο ΣΕΠΕ έτσι κι αλλιώς ελέγχει την αγορά.

Χθες βγάλαμε ένα δελτίο Τύπου που δείχνουμε τους ελέγχους και τα αποτελέσματα τους τα δύο τελευταία χρόνια και ιδιαίτερα τον τελευταίο χρόνο” και πρόσθεσε ότι ο ΣΕΠΕ” διεξάγει έρευνα και για την συγκεκριμένη υπόθεση και ότι είναι, θα γίνει με βάση αυτά που προβλέπει η νομοθεσία και αυτά που προβλέπουν γενικότερα οι αρχές του εργατικού δικαίου” .

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στα όσα υποστηρίζουν οι συνδικαλιστές των ταχυδρομέων ότι με το άρθρο 69 αποδυναμώνει το υπουργείο του τις κατευθύνσεις εγκυκλίου Βρούτση που ήταν πιο συγκεκριμένες. “Η εγκύκλιος είναι εγκύκλιος και ο νόμος είναι νόμος”.

Ο κ. Χατζηδάκης πρόσθεσε ότι “ο νόμος αντανακλά πλήρως το πνεύμα της εγκυκλίου Βρούτση, τα υπόλοιπα είναι fake news. Συγγνώμη που θα το πω, αυτά είναι ανοησίες, δεν μπορώ να ασχολούμαι συνέχεια με τέτοια πράγματα, είναι ανοησία”.

Για την εγκύκλιο του ΕΦΚΑ

Για την εγκύκλιο του ΕΦΚΑ ως προς το ίδιο θέμα, είπε: “Κι αυτό είναι ανοησία. Συγγνώμη που το λέω και λυπάμαι που επαναλαμβάνονται αυτές τις μέρες από ανθρώπους που είτε έχουν σκοπιμότητα είτε δεν έχουν καμία σχέση με το θέμα.

Υπήρχε μία εταιρεία στην οποία δούλευαν εργαζόμενοι και οι οποίοι προκύπτει ότι είχαν σχέση μισθωτής εργασίας ή εν πάση περιπτώσει από την σύμβασή τους προέκυπτε ότι τελικά είχαν καθεστώς που δήλωνε μισθωτή εργασία.

Ρωτήθηκε λοιπόν ο ΕΦΚΑ και είπε ότι σε αυτήν την περίπτωση της συγκεκριμένης εταιρείας, πέρυσι το καλοκαίρι, τώρα μιλάω για άλλο θέμα… είναι μισθωτή εργασία ή δεν είναι; Ήλεγξαν οι υπηρεσίες και είπαν ότι είναι μισθωτή εργασία. Τι θα μπορούσαν να πουν;”.

Υπογράμμισε δε ότι το καθεστώς της διάκρισης μισθωτοί / ελεύθεροι συνεργάτες προϋπήρχε και επί ΣΥΡΙΖΑ, όπως και σε όλη σχεδόν την Ευρώπη αλλά και ότι ο νέος νόμος θέσπισε για πρώτη φορά νέα δικαιώματα για τους εργαζόμενους με συμβάσεις ελεύθερων επαγγελματιών (δικαίωμα συνδικαλισμού, συλλογικής διαπραγμάτευσης, απεργίας, υποχρεώσεις υγιεινής και ασφάλειας από τις πλατφόρμες).

Και τόνισε πως” ο ΣΥΡΙΖΑ με όλη τη στάση του και τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης βγάζουν λάδι την εταιρεία, την αθωώνουν σε σχέση με τις πρακτικές τους προκειμένου να επιτεθούν στην κυβέρνηση και στο νόμο”.

Τι απάντησε η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου

Η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, τομεάρχης Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, σχολιάζοντας τις σημερινές δηλώσεις του υπουργού Εργασίας, Κωστή Χατζηδάκη, σημείωσε:

“Κατανοούμε τη δυσχερή θέση του κ. Χατζηδάκη εξαιτίας της κοινωνικής κατακραυγής, αλλά οι συνεχείς δηλώσεις του στην προσπάθειά του να αποσείσει τις ευθύνες του από τις συνέπειες της πολιτικής του στερούνται κάθε σοβαρότητας!

Ο νόμος Χατζηδάκη με το άρθρο 69 θεσπίζει τεκμήριο προς όφελος των επιχειρήσεων που λειτουργούν πλατφόρμες ότι οι συμβάσεις των εργαζομένων σε αυτές δεν είναι εξαρτημένης εργασίας”.

Όπως πρόσθεσε: “Δηλαδή θεσπίζει τεκμήριο ότι οι διανομείς είναι ελεύθεροι επαγγελματίες και δεν καλύπτονται από το εργατικό δίκαιο για τα δικαιώματα τους. Μέχρι να ψηφιστεί ο αντεργατικός νόμος 4808/21 ίσχυε το αντίστροφο τεκμήριο υπέρ της μισθωτής εργασίας, όπως εξάλλου δηλώνει και η σχετική απάντηση του ΕΦΚΑ (28/7/20) σε ερώτημα της Online Delivery (efood.gr) και στη συνέχεια η εγκύκλιος Βρούτση (4/11/20).

Η πραγματικότητα είναι αμείλικτη και την χρεώνεται πλήρως o ίδιος και η κυβέρνηση Μητσοτάκη”.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.