share

Ξεμπλοκάρουν περισσότερες από 60.000 συντάξεις έως τον Δεκέμβριο

δημοσιεύτηκε:

Ξεμπλοκάρουν μέχρι τον Δεκέμβριο περισσότερες από 60.000 συντάξεις πολιτών. Πρόκειται για συντάξεις που ήταν σε αναμονή έως και 4 χρόνια επειδή δεν είχε εγκατασταθεί για να λειτουργήσει το κατάλληλο λογισμικό πρόγραμμα στον ΕΦΚΑ προκειμένου να προχωρήσει και ο υπολογισμός τους.

Σύμφωνα με την εφημερίδα ” Ελεύθερος Τύπος” , ο κύριος όγκος αυτών των συντάξεων είναι με παράλληλη ασφάλιση ή με διαδοχική και παράλληλη ασφάλιση και αφορούν ασφαλισμένους σε ΙΚΑ και ΟΑΕΕ ή στο Δημόσιο και στα Ταμεία του ΕΤΑΑ (Νομικών, Γιατρών, Μηχανικών), καθώς και σε επικουρικές συντάξεις λόγω αναπηρίας ή θανάτου.

Το λογισμικό του ΕΦΚΑ για τις δύσκολες αιτήσεις με παράλληλη-διαδοχική ασφάλιση θα είναι έτοιμο στις αρχές Δεκεμβρίου και θα μπει άμεσα σε εφαρμογή με στόχο να αρχίσει να μειώνεται σημαντικά κάθε μήνα το στοκ των εκκρεμών συντάξεων.

Το χρονοδιάγραμμα του ΕΦΚΑ για να βγαίνουν οι εκκρεμείς συντάξεις

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα της Διοίκησης του ΕΦΚΑ, οι ημερομηνίες που θα αρχίσουν να βγαίνουν χωρίς άλλες καθυστερήσεις οι αποφάσεις για τις δύσκολες περιπτώσεις εκκρεμών συντάξεων είναι ανά κατηγορία οι εξής:

1.Απονομή επικουρικής σύνταξης λόγω αναπηρίας, από 3/12/2021.

2.Απονομή επικουρικής σύνταξης λόγω θανάτου ασφαλισμένου, από 3/12/2021.

3.Μεταβίβαση επικουρικής σύνταξης λόγω θανάτου συνταξιούχου, από 3/11/2021.

4.’Εκδοση σύνταξης με διαδοχική και παράλληλη ασφάλιση για νέες αιτήσεις, από 10/12/2021.

5. Έκδοση σύνταξης με διαδοχική και παράλληλη ασφάλιση για τροποποιητικές αποφάσεις, από 22/10/2021.

6. Έκδοση συντάξεων για αιτήσεις με προαιρετική ασφάλιση, από 16/2/2022.

7.Επικουρικές λόγω θανάτου από ενταχθέντα Ταμεία του ΕΤΕΑΜ με ενσωμάτωση στο νέο λογισμικό των θεμελιωτικών διατάξεων ανά φορέα, από 27/10/2021.

8.Σύνταξη σε παιδιά ορφανά και από τους δύο γονείς από 5/11/2021.

9.Αναδρομικά λόγω μεταβολών επανυπολογισμένων συντάξεων από 28/12/2021.

10. Πλατφόρμα για ένταξη της προκαταβολής σύνταξης των 384 ευρώ στην ηλεκτρονική αίτηση συνταξιοδότησης, ώστε να μπορεί να τη «βλέπει» και να την επιλέγει ο ασφαλισμένος, από 20/12/2021.

Η προκαταβολή δόθηκε μεν σε περίπου 30.000 παλαιούς συνταξιούχους που δεν έπαιρναν ούτε την προσωρινή σύνταξη για διάστημα ακόμη και 3 ετών μετά την αίτησή τους, πλην, όμως, δεν παραδόθηκε το απαραίτητο λογισμικό στον ΕΦΚΑ, ώστε η προκαταβολή των 384 ευρώ να είναι ενσωματωμένη σε ειδικό πεδίο μέσα στη φόρμα της ηλεκτρονικής αίτησης συνταξιοδότησης.

Ο επανυπολογισμός

Σύμφωνα με την εφημερίδα ” Ελεύθερος Τύπος”, με το λογισμικό θα μπορεί να προχωρήσει και ο επανυπολογισμός περίπου 220.000 συντάξεων που είχαν βγει πριν από τον νόμο Κατρούγκαλου. Οι εν λόγω συντάξεις είναι σε εκκρεμότητα τόσο ως προς τον προσδιορισμό της ανταποδοτικής και εθνικής σύνταξης που ισχύει από 1/1/2019 (με τα ποσοστά αναπλήρωσης του νόμου Κατρούγκαλου) όσο και ως προς τον νέο επανυπολογισμό με τα αυξημένα ποσοστά του νόμου Βρούτση. Ολες οι περιπτώσεις είναι παλαιών συνταξιούχων με παράλληλο χρόνο ασφάλισης σε δύο ή τρία Ταμεία.

Για την επίσπευση της απονομής των εκκρεμών συντάξεων ο ΕΦΚΑ σχεδιάζει να λειτουργήσει από την 1/1/2022 τμήματα απονομών σύνταξης σε 100 από τα 120 καταστήματά του ανά την Ελλάδα, ενώ σήμερα συντάξεις βγάζουν μόνον 50 περιφερειακές διευθύνσεις.

Το νέο εργαλείο για τον σκοπό αυτόν που το υπουργείο Εργασίας και η Διοίκηση του ΕΦΚΑ το αποκαλούν ως «πύργο ελέγχου» για τις συντάξεις θα μπορεί να βλέπει την απόδοση κάθε διεύθυνσης και κάθε αρμόδιου υπαλλήλου.

Η στόχευση είναι να βγαίνουν κατά μέσο όρο 3 αποφάσεις συνταξιοδότησης τη μέρα από τους 500 εισηγητές που διαθέτει αυτήν τη στιγμή ο ΕΦΚΑ. Στην πράξη, ο στόχος είναι να βγαίνουν 1.500 αποφάσεις τη μέρα και πάνω από 30.000 συντάξεις κάθε μήνα.

Με το σχέδιο αυτό που παρουσιάστηκε την περασμένη Πέμπτη στο πράσινο κτίριο – στρατηγείο του ΕΦΚΑ, ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης, και ο διοικητής του ΕΦΚΑ, Παναγιώτης Δουφεξής, έχουν πάρει επάνω τους την ευθύνη να μην υπάρχουν εκκρεμείς συντάξεις πέραν του τριμήνου, στο τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2022.

Εντοπίστηκαν εκκρεμείς συντάξεις με διπλές αιτήσεις!

Το σύστημα παρακολούθησης της ροής εισερχόμενων και εξερχόμενων αιτήσεων, που λειτουργεί εδώ και λίγες μέρες στον ΕΦΚΑ, έφερε στην επιφάνεια διπλές εγγραφές για αιτήσεις συνταξιοδότησης οι οποίες, παρότι αφορούν σε μία σύνταξη, εμφανίζονταν στο αρχείο των εκκρεμοτήτων ως διπλές αιτήσεις για δύο συντάξεις!

Το φαινόμενο εξηγείται από το γεγονός ότι στα περιφερειακά κυρίως -αλλά όχι μόνον- καταστήματα του ΕΦΚΑ όταν ένας ασφαλισμένος έχει ασφάλιση σε δύο Ταμεία ή παράλληλο χρόνο ασφάλισης, η αίτησή του μπορεί να αφορά μεν σε ένα δικαίωμα σύνταξης, αλλά οι υπάλληλοι που αναλαμβάνουν την ανακεφαλαίωση των χρόνων ασφάλισης συμβαίνει να περνούν τον χρόνο που έχει ο ασφαλισμένος σε δεύτερο Ταμείο, ως νέα αίτηση συνταξιοδότησης! Είναι χιλιάδες αυτές οι περιπτώσεις στις οποίες για τον ίδιο ΑΜΚΑ αντιστοιχούσαν δύο αιτήσεις.

Σύμφωνα, μάλιστα, με κορυφαίο στέλεχος του ΕΦΚΑ, αυτές οι διπλοεγγραφές δεν είναι μόνον ότι φορτώνονται εις διπλούν στις εκκρεμείς συντάξεις, αλλά συμβαίνει να βγαίνει η σύνταξη που πρέπει να πάρει ο ασφαλισμένος και να μένει όμως στο αρχείο ως εκκρεμότητα η δεύτερη αίτηση χωρίς να υφίσταται από τη στιγμή που η σύνταξη έχει απονεμηθεί!


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.