Ξέπλυμα μαύρου χρήματος και φοροδιαφυγή: Ποιες υποθέσεις βρίσκονται στο στόχαστρο του φοροελεγκτικού μηχανισμού - enikonomia.gr

Ξέπλυμα μαύρου χρήματος και φοροδιαφυγή: Ποιες υποθέσεις βρίσκονται στο στόχαστρο του φοροελεγκτικού μηχανισμού

υποθέσεις

Στο στόχαστρο του φοροελεγκτικού μηχανισμού φαίνεται πως βρίσκονται περισσότερες από 930 υποθέσεις φυσικών προσώπων για ξέπλυμα μαύρου χρήματος, μεγάλης φοροδιαφυγής και με χρέη άνω των 50.000 ευρώ προς το δημόσιο.

Μάλιστα οι φορολογικές αρχές διενήργησαν κατά το πρώτο πεντάμηνο του 2025 (Ιανουαρίου-Μαΐου) έρευνες σε φορολογικές δηλώσεις, καταθέσεις και περιουσιακά στοιχεία των ύποπτων σε Ελλάδα και εξωτερικό και αυτά εστάλησαν στην Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες για ξέπλυμα. Από τα στοιχεία αυτά προέκυψαν:

Οι μηνυτήριες αναφορές

Επίσης επισημαίνεται πως μηνυτήριες αναφορές σε 469 φορολογούμενους υπέβαλαν ΔΟΥ, Ελεγκτικά Κέντρα, το Κέντρο Ελέγχου Μεγάλων Φορολογουμένων και οι Υπηρεσίες ελέγχου και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων.

Την ίδια περίοδο η Αρχή για το ξέπλυμα απέστειλε προς την ΑΑΔΕ αιτήματα παροχής πληροφοριών για  πρόσωπα που εμπλέκονται σε υποθέσεις ξεπλύματος βρώμικου χρήματος και ζήτησε από τις φορολογικές αρχές στοιχεία για τα εισοδήματα και την περιουσία που δηλώνουν στην εφορία προκειμένου να συνεχιστεί η έρευνα. Μετά παρέπεμψε στην ΑΑΔΕ στο να διεξαχθούν φορολογικοί έλεγχοι με βάση τα στοιχεία που έχει εντοπίσει 90 φυσικά πρόσωπα για 15 υποθέσεις. Παράλληλα εκδόθηκαν 63 εντολές ελέγχου ενώ από την οριστικοποίηση ελέγχων σε 27 υποθέσεις καταλογίστηκαν φόροι και πρόστιμα ύψους 12,1 εκατ. ευρώ.

Μάλιστα η αποφυγή πληρωμής των φόρων εισοδήματος, του ΕΝΦΙΑ και του ΦΠΑ πλοίων εντάσσονται στα βασικά αδικήματα που ενεργοποιούν πλέον τη διαδικασία δίωξης για ξέπλυμα.

Ωστόσο από αυτό δεν αφορά τους εμπλεκόμενους σε πλαστά και σε εικονικά τιμολόγια. Κάποια από αυτά είναι και η διασυνοριακή απάτη στον ΦΠΑ.

Επίσης έχει τροποποιηθεί και η διαδικασία της δέσμευσης και απαγόρευσης εκποίησης περιουσιακών στοιχείων,  ωστόσο δεν εφαρμόζονται οι  διατάξεις περί τραπεζικού, φορολογικού, τηλεπικοινωνιακού, χρηματιστηριακού και κάθε άλλου απορρήτου για τους κατηγορούμενους.

Οι έλεγχοι

Παράλληλα το Κέντρο Μεγάλων Φορολογούμενων (ΚΕ.ΜΕ.Φ.) εντατικοποιεί τους ελέγχους  για τον εντοπισμό περιπτώσεων φοροδιαφυγής  με επίκεντρο πρόσωπα και επιχειρήσεις με υψηλά εισοδήματα, μεγάλη κινητή και ακίνητη περιουσία και κινητικότητα τραπεζικών λογαριασμών. Σημειώνεται δε πως σύμφωνα με τα στοιχεία, μέχρι τα τέλη Μαΐου ελέγχθηκαν 326 υποθέσεις, καταλογίστηκαν φόροι και πρόστιμα 26,42 εκατ. ευρώ από τα οποία τα 20,3 εκατ. αφορούν αδήλωτα εισοδήματα ενώ από τα βεβαιωθέντα ποσά εισπράχθηκαν 2,75 εκατ. ευρώ.

Το έγκλημα φοροδιαφυγής

Σύμφωνα με την υφιστάμενη νομοθεσία , έγκλημα φοροδιαφυγής διαπράττει όποιος με πρόθεση:

 

 

Exit mobile version