share

Ξέσπασε “πόλεμος” κυβέρνησης- ΝΔ για τις ασφαλιστικές εισφορές

δημοσιεύτηκε:

“Πόλεμος” ξέσπασε ανάμεσα στην κυβέρνηση και τη ΝΔ με επίκεντρο τις ασφαλιστικές εισφορές. Η επιβεβαίωση της υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Έφης Αχτσιόγλου πως ο τρόπος υπολογισμού των εισφορών από το 2018 για 1,4 εκατ. ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες πρόκειται να αλλάξει, αποτέλεσε τον “σπινθήρα” για τη νέα σύγκρουση.

Η υπουργός Εργασίας, μιλώντας στον Realfm 97,8 και την εκπομπή του Νίκου Στραβελάκη υποστήριξε πως θα αλλάξει η βάση υπολογισμού το 2018, ωστόσο υποστήριξε ότι θα υπάρξει μια έκπτωση 15%, η οποία θα οδηγεί περίπου στην ίδια επιβάρυνση για τους ασφαλισμένους.

Σύμφωνα με τη ρύθμιση που θα περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο – σκούπα που θα κατατεθεί στη βουλή, η αύξηση της βάσης υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών θα προέλθει από τον νέο τρόπο υπολογισμού. Αντί οι εισφορές να υπολογίζονται επί του φορολογητέου εισοδήματος των ελεύθερων επαγγελματιών ή των επιτηδευματιών, θα υπολογίζονται επί του φορολογητέου εισοδήματος προσαυξημένου κατά το ύψος των ασφαλιστικών εισφορών που καταβλήθηκαν την προηγούμενη χρονιά.Αυτό θα οδηγήσει σε νέα μεγάλη επιβάρυνση τους ελεύθερους επαγγελματίες.

Η ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΝΔ

Η αντίδραση της ΝΔ δια στόματος του τομεάρχη Εργασίας, Γιάννη Βρούτση και του αναπληρωτή τομεάρχη, Νότη Μηταράκη, ήταν άμεση. Οι δύο βουλευτές έκαναν λόγο για νέες εξοντωτικές εισφορές και νέες αυξήσεις ως 61% που φέρνει το τέταρτο μνημόνιο.

Συγκεκριμένα ανέφεραν τα εξής: “Έντρομοι, με συναισθήματα οργής και απόγνωσης, 1.400.000 ελεύθεροι επαγγελματίες και αγρότες άκουσαν σήμερα την Υπουργό Εργασίας κυρία Αχτσιόγλου να ομολογεί κυνικά ότι στο τέταρτο Μνημόνιο συμφώνησε και νέες εξοντωτικές εισφορές.

Όλοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες (γιατροί, δικηγόροι, μηχανικοί, έμποροι κ.λ.π.), καθώς και ο αγροτικός κόσμος της χώρας, μαθαίνουν πλέον επίσημα, ότι η Κυβέρνηση Τσίπρα – Καμμένου, συμφώνησε και νέες αυξήσεις “καπέλο” πάνω στις ήδη εξοντωτικές εισφορές.

Όλο το προηγούμενο διάστημα, η Κυβέρνηση τους εξαπατούσε συστηματικά, λέγοντας ότι κάποιοι θα πληρώνουν λιγότερο, αδιαφορώντας ταυτόχρονα για όσους εξόντωνε.

Η σημερινή παραδοχή της Υπουργού περί νέων αυξήσεων φέρνει τα πάνω κάτω, καθώς όλοι πλέον ανεξαιρέτως θα κληθούν να πληρώσουν περισσότερες εισφορές. Αυτό ισοδυναμεί με όλεθρο, καθώς πρόκειται για αυξήσεις που θα επιβληθούν στις ήδη καταβαλλόμενες εξοντωτικές εισφορές, ύψους 38%.

Πρόκειται για αυξήσεις “καπέλο”, που επιβάλλονται, λόγω αλλαγής της βάσης υπολογισμού των εισφορών, και θα αυξήσουν από 37% μέχρι και 61% τις ήδη υψηλές εισφορές που έφερε ο Νόμος “Κατρούγκαλου”.

Η νέα αυτή τραγική εξέλιξη, ακυρώνει ακόμη μια διάταξη του ασφαλιστικού μορφώματος “Κατρούγκαλου” και ουσιαστικά το μετατρέπει σε “κουρελόχαρτο”.

Υπ. Εργασίας: Φέρνετε “μαγειρεμένα” παραδείγματα

Απάντηση στα όσα δήλωσαν ο Γιάννης Βρούτσης και ο Νότης Μηταράκης έδωσε με ανακοίνωσή του το υπουργείο Εργασίας, κατηγορώντας τους για διαστρέβλωση.

Αναλυτική η ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας αναφέρει τα εξής: “Ο τομεάρχης της Νέας Δημοκρατίας, επιδόθηκε για μία ακόμη φορά στο αγαπημένο του σπορ, τη διαστρέβλωση. Επικαλούμενος συνέντευξη της υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης , κάνει λόγο για «νέες εξοντωτικές εισφορές».

Προφανώς ο τομεάρχης της ΝΔ δεν μπήκε στον κόπο ούτε να ακούσει αλλά ούτε και να διαβάσει τις δηλώσεις της υπουργού Εργασίας. Υιοθετώντας ψεύτικους και παραπλανητικούς τίτλους, προσπαθεί να τρομοκρατήσει τους ασφαλισμένους.

Η υπουργός Εργασίας στη συνέντευξή της δήλωσε ότι «για το 2017 δεν θα υπάρξει καμία αλλαγή. Όποια παραμετρική αλλαγή θα αφορά στο 2018, αλλά συγχρόνως θα εφαρμόζεται συνολική έκπτωση 15% στη βάση του υπολογισμού με αποτέλεσμα οι εισφορές να βρίσκονται στα ίδια επίπεδα». Αυτό στη γλώσσα του κ. Βρούτση λέγεται «κυνική ομολογία περί νέων αυξήσεων».

Όσο για τα «μαγειρεμένα» παραδείγματα, τα οποία δεν περιλαμβάνουν ούτε τις εκπτώσεις που ήδη εφαρμόζονται με τον ν.4387/2016 αλλά ούτε και όσες θα ισχύσουν το 2018, δεν χρήζουν άλλου σχολιασμού. Το ίδιο ισχύει και για το νεολογισμό «μικτό καθαρό εισόδημα».

Κανείς, εξάλλου, δεν αμφισβητεί πλέον -επιβεβαιώνεται από τα επίσημα στοιχεία και έρευνες όπως αυτή της ΕΣΕΕ- ότι περίπου το 80% των αυτοαπασχολούμενων, ελεύθερων επαγγελματιών και αγροτών πληρώνουν λιγότερες εισφορές από ό,τι πλήρωναν με το προηγούμενο καθεστώς, παρά τις αντίστοιχες «κραυγές» της ΝΔ και του τομεάρχη της προ μηνών”.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.