Quantcast
Χόιερ(ΕΤΕπ): Δεν πρέπει να υποτιμάται η πρόοδος στην Ελλάδα - enikonomia.gr
share

Χόιερ(ΕΤΕπ): Δεν πρέπει να υποτιμάται η πρόοδος στην Ελλάδα

δημοσιεύτηκε:

Τα προγράμματα που χρηματοδοτεί η Ευρωπαική Τράπεζα Επενδύσεων στην Ελλάδα, σε συνεργασία τόσο με ιδιώτες όσο και με το Δημόσιο, είναι πολύ αξιοσημείωτα, δήλωσε ο Πρόεδρος της Ευρωπαικής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ), Βέρνερ Χόιερ, τονίζοντας ότι δεν πρέπει να υποτιμάται η πρόοδος που έχει σημειωθεί στην Ελλάδα και ότι υπάρχει μία μεσαία τάξη που λειτουργεί. 

Τα πράγματα σε αυτό τον τομέα «έχουν εν μέρει πάει πολύ καλά», δήλωσε σε συνέντευξη τύπου στο Βερολίνο και εξέφρασε την ετοιμότητα της ΕΤΕπ να αυξήσει τις επενδύσεις, «εάν υπάρχουν πραγματικά καλά και βιώσιμα προγράμματα».

Ο κ. Χόιερ χαιρέτισε κατ’ αρχήν την πρόθεση της ελληνικής κυβέρνηση να ιδρύσει επενδυτική τράπεζα, αλλά δήλωσε  «κάπως έκπληκτος», καθώς, όπως είπε, γνωρίζει την ελληνική πρόταση μόνο από τον Τύπο, αλλά και «μπερδεμένος», διότι δεν έχει ενημέρωση σχετικά με το εάν θα προχωρήσει ή όχι το Εθνικό Επενδυτικό Ταμείο (Institution for Growth) που είχε ξεκινήσει από την προηγούμενη κυβέρνηση.

«Η ιδέα είναι αναμφισβήτητα καλή», δήλωσε ο κ. Χόιερ  και σημείωσε ότι εθνικές επενδυτικές τράπεζες υπάρχουν στην Πορτογαλία, στην Ιρλανδία και αλλού και το σχέδιο δεν αποτελεί «ελληνική ιδιαιτερότητα».

Ο κ. Χόιερ προειδοποίησε ακόμη να μην υποβαθμίζονται οι συνέπειες από μια ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη.

«Υποτιμώνται κάπως οι συνέπειες που θα είχε ένα Grexit», τόνισε και πρόσθεσε ότι σε σχέση με την κατάσταση πριν από επτά ή οκτώ χρόνια, εξήγησε, οι συνέπειες από τη μετάδοση στην ΕΕ θα ήταν σίγουρα «σημαντικά πιο περιορισμένες», αλλά αυτό δεν αλλάζει το γεγονός ότι οι οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες στην Ελλάδα «θα ήταν καταστροφικές και ότι θα μπορούσαν να υπάρξουν συνέπειες μετάδοσης – οικονομικές ή πολιτικές – σε άλλες χώρες».

Σε ό,τι αφορά την προστασία των επενδύσεων της ΕΤΕπ σε περίπτωση ενός Grexit, η Τράπεζα είναι «αρκετά αισιόδοξη», δήλωσε ο κ. Χόιερ, αλλά διευκρίνισε ότι τότε θα γινόταν για την ΕΤΕπ πιο δύσκολο να συνεχίσει την συνεργασία με την Ελλάδα.

 

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.