Quantcast
Χριστοδουλάκης: Πιο πρόσφορο τώρα το έδαφος για παράταση του ΕΣΠΑ 2007-2013 - enikonomia.gr
share

Χριστοδουλάκης: Πιο πρόσφορο τώρα το έδαφος για παράταση του ΕΣΠΑ 2007-2013

δημοσιεύτηκε:

Το ζήτημα του αιτήματος για παράταση των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ 2007-2013 έθεσε ο υπουργός Οικονομίας Νίκος Χριστοδουλάκης σε σύσκεψη που είχε σήμερα το μεσημέρι με τη συμμετοχή εκπροσώπων των Περιφερειών, των παραγωγικών φορέων και μη κυβερνητικών οργανώσεων.

Ο υπουργός επεσήμανε ότι παρόλο που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει επιδείξει στο παρελθόν επιφυλακτικότητα σχετικά με το ζήτημα, κυρίως λόγω των πολλών ανάλογων αιτημάτων που δέχεται και από άλλες χώρες, η παρούσα συγκυρία είναι διαφορετική και το έδαφος «πιο πρόσφορο» για την Ελλάδα για τους εξής λόγους: 1) η ύφεση έχει καταστήσει τη χώρα ιδιαίτερα ευάλωτη σήμερα, 2) πολλές περιφέρειες έχουν δεχτεί πρόσφατα επιπλέον πιέσεις λόγω της μεγάλης εισροής προσφύγων κατά τους καλοκαιρινούς μήνες και 3) τα capital controls έχουν προκαλέσει σημαντικές καθυστερήσεις στην πορεία των έργων.

Σε άλλη σύσκεψη που είχε χθες ο υπουργός Οικονομικών, αποφασίσθηκε να καταρτισθεί λίστα με τις επενδύσεις που θα προτείνει η Ελλάδα να υπαχθούν στο πακέτο Γιούνκερ και η δημιουργία νέου επενδυτικού ταμείου υποδομών με ύψος 400 εκατ. ευρώ.

Οι συναντήσεις έγιναν στο πλαίσιο προετοιμασίας της επίσκεψης του υπουργού στις Βρυξέλλες την επόμενη εβδομάδα, με θέμα την καλύτερη δυνατή αξιοποίηση των πόρων του ΕΣΠΑ και άλλων επενδυτικών προγραμμάτων.

Σήμερα το πρωί ο Υπουργός και ο Πρόεδρος του Επενδυτικού Συμβουλίου του JESSICA, Νίκος Μαντζούφας, συναντήθηκαν με Περιφερειάρχες, τράπεζες και επενδυτές που υλοποιούν επιχειρηματικές δράσεις στο πλαίσιο του χρηματοδοτικού εργαλείου JESSICA. Το JESSICA ενεργοποιεί 115 εκατ. ευρώ, για υλοποίηση 25 έργων, συνολικού προϋπολογισμού 300 εκατ. ευρώ, σε τομείς όπως βιοενέργεια, αναβάθμιση της ιστορικής και πολιτισμικής κληρονομιάς, σχολικές υποδομές, διαχείριση απορριμμάτων, τηλεματική αστικών συγκοινωνιών, επιχειρηματικά πάρκα και λοιπά έργα.

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.