Quantcast
Υδρογονάνθρακες: Εξελίξεις για τις σεισμικές έρευνες στην Κρήτη - enikonomia.gr
share

Υδρογονάνθρακες: Εξελίξεις για τις σεισμικές έρευνες στην Κρήτη

δημοσιεύτηκε:

Εξελίξεις αναμένονται σχετικά με τις  σεισμικές έρευνες στην Κρήτη, καθώς το ερευνητικό πλοίο Sanco Swift, έχει ολοκληρώσει έναν πρώτο κύκλο ερευνών και κατευθύνεται προς την Δυτική Μεσόγειο.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ”, οι σεισμικές έρευνες για τον εντοπισμό κοιτασμάτων φυσικού αερίου στις θαλάσσιες παραχωρήσεις των  ExxonMobil – Helleniq  Energy στην Κρήτη ολοκληρώθηκαν.

Το ειδικό σκάφος της νορβηγικής εταιρείας γεωφυσικών ερευνών PGS, «Sanco Swift» μάζεψε τα καλώδια μήκους 12 χιλιομέτρων και βρίσκεται ήδη εν πλω ανοιχτά στη Δυτική  Μεσόγειο  κατευθυνόμενο προς το λιμάνι  της Βαλέτας στη Μάλτα. Αναχώρησε από την Κρήτη, προχθές Σάββατο, έχοντας  επί 3,5 μήνες σκανάρει…  τις γεωλογικές  δομές των blocks ” Δυτικά της Κρήτης ” και ” Νοτιοδυτικά της Κρήτης” .

Το Sanco Swift ξεκίνησε τις εργασίες του από τις 9  Νοεμβρίου του 2022, όταν εκδόθηκε και η πρώτη NAVTEX  που ενημέρωνε για τα όρια στα οποία θα κινούνταν και θα πραγματοποιούσε τις   δισδιάστατες σεισμικές έρευνες. Πρόκειται για τις μεγαλύτερες στη χώρα -στις συγκεκριμένες  θαλάσσιες παραχωρήσεις- εργασίες  σεισμικών ερευνών, σε βάθος έως 4,5 χιλιομέτρων  κάτω από την επιφάνεια του νερού.

Σύμφωνα με την εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ”, το ειδικό σεισμογραφικό σκάφος προχώρησε στην πρόσκτηση δισδιάστατων σεισμικών δεδομένων σχεδόν 13.000 χλ.  από τις γεωλογικές δομές των 2 προαναφερόμενων blocks.  Οι πετρελαϊκές εταιρίες έκαναν λήψη διπλάσιων δισδιάστατων σεισμικών δεδομένων, σε σχέση με το τι προέβλεπαν οι συμβάσεις.

Τι λένε πηγές

Η νορβηγική θα προχωρήσει στη επεξεργασία και την ανάλυση του υλικού που συνέλεξε το Sanco Swift. To “πακέτο” θα σταλεί στις 2 εταιρείες παραχωρησιούχους. Οι γεωλόγοι με τη σειρά τους θα αξιολογήσουν τα σεισμικά δεδομένα και θα καταλήξουν στο συμπέρασμά τους ως προς την ύπαρξη ή όχι στόχων για την εξόρυξη ποσοτήτων  φυσικού αερίου.  Η διαδικασία αυτή λένε πηγές  θα διαρκέσει 1 μήνα. Δηλαδή μέχρι τις αρχές του 2024 θα υπάρχει μια σαφής εικόνα ως προς το τι κρύβει  το υπέδαφος των δύο blocks.

Η πρώτη γεώτρηση

Βέβαια ExxonMobil και Helleniq Energy δεν αποκλείεται  στα τέλη του 2023 να προχωρήσουν και στη διενέργεια τρισδιάστατων σεισμικών ερευνών. Έτσι θα έχουν πιο ολοκληρωμένη και τεκμηριωμένη άποψη για το υπέδαφος των περιοχών.  Αν συμβεί αυτό, τότε η πρώτη ερευνητική γεώτρηση θα πραγματοποιηθεί προς το τέλος του 2024 με αρχές του 2025. Πάντως είναι διαθέσιμες και οι πληροφορίες που θέλουν την κοινοπραξία να προσπερνά τη διαδικασία των νέων σεισμικών ερευνών και να προχωρά απευθείας  σε ερευνητικές γεωτρήσεις.

Τότε το γεωτρύπανο είναι πιθανό να κάνει την εμφάνισή του στις αρχές του δεύτερου εξάμηνου του 2024. Όλα αυτά  βέβαια θα εξαρτηθούν αφενός από το τι θα αποκαλύψουν  οι σεισμογραφικές έρευνες, αλλά και από τον χρόνο της προετοιμασίας των γεωτρήσεων.

Η έλευση ενός γεωτρύπανου προϋποθέτει την έκδοση νέων περιβαλλοντικών αδειοδοτήσεων, την έρευνα αγοράς για τη μίσθωση του εξοπλισμού ( πλατφόρμα, γεωτρύπανο) αλλά και την  εξεύρεση εργοταξιακού χώρου σε χερσαία περιοχή της Κρήτης.

Κλείνει ο πρώτος κύκλος

Όπως και να έχει, η ολοκλήρωση των σεισμικών ερευνών της Κρήτης, έρχεται να κλείσει τον πρώτο κύκλο ενός ιδιαίτερα φιλόδοξου σχεδίου που ξεκίνησαν να υλοποιούν από την περασμένη Άνοιξη η κυβέρνηση και η ΕΔΕΥΠ. Τον Απρίλιο του 2022 ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης άναψε το πράσινο φως για τις έρευνες υδρογονανθράκων. Είχαν προηγηθεί τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο οι πρώτες δισδιάστατες σεισμικές έρευνες της Helleniq Energy στις θαλάσσιες παραχωρήσεις «Ιόνιο» και «Κυπαρισσιακός Κόλπος». Ακολούθησαν τον χειμώνα του 2022 οι τρισδιάστατες σεισμικές στα ίδια blocks καθώς και σε εκείνο του βορειοδυτικού Ιονίου Πελάγους, της Energean

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.