Quantcast
ΥΠΕΝ: Τι προβλέπει η ΚΥΑ για την έκτακτη εισφορά των προμηθευτών ηλεκτρικής ενέργειας - enikonomia.gr
share

ΥΠΕΝ: Τι προβλέπει η ΚΥΑ για την έκτακτη εισφορά των προμηθευτών ηλεκτρικής ενέργειας

δημοσιεύτηκε:

Την ΚΥΑ για τον Προσωρινό Μηχανισμό Επιστροφής Μέρους Εσόδων από τους Προμηθευτές Ηλεκτρικής Ενέργειας  υπέγραψαν οι υπουργοί Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης και Κωστής Χατζηδάκης, κατόπιν πρότασης της Ρυθμιστικής Αρχής Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ). Η Απόφαση συνυπογράφεται από τους Υφυπουργούς Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Οικονομικών, Αλεξάνδρα Σδούκου και Θάνο Πετραλιά.

Σημειώνεται πως ο Προσωρινός Μηχανισμός Επιστροφής Μέρους Εσόδων Λιανικής Αγοράς εφαρμόζεται από την 1η Αυγούστου 2022 έως την 31η Δεκεμβρίου 2023, δηλαδή κατά το διάστημα εφαρμογής των έκτακτων μέτρων στα τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας, και αφορά στην επιβολή στους Προμηθευτές Ηλεκτρικής Ενέργειας έκτακτης εισφοράς, βάσει των υπερβαλλόντων εσόδων τους από τη δραστηριοποίηση εκάστου στην εγχώρια λιανική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας. Με τη συγκεκριμένη απόφαση καθορίζονται η μεθοδολογία εφαρμογής του Μηχανισμού, διάφορες παράμετροι, και κάθε ειδικότερη λεπτομέρεια για τον υπολογισμό των ποσών της εν λόγω εισφοράς. Για τον υπολογισμό του ποσού της εισφοράς η ΡΑΑΕΥ διενεργεί τρία είδη εκκαθαρίσεων (περιοδική, ενδιάμεση και τελική εκκαθάριση). Το ακριβές ποσό της εισφοράς θα υπολογιστεί, εντός σύντομου διαστήματος από τη ΡΑΑΕΥ, ανά προμηθευτή, και κατόπιν θα επιβληθεί από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Η πρώτη περίοδος υπολογισμού του ποσού έκτακτης εισφοράς αφορά στο χρονικό διάστημα από την 1η Αυγούστου 2022 έως την 31η Δεκεμβρίου 2022. Στη συνέχεια, το ποσό της έκτακτης εισφοράς υπολογίζεται, σε τριμηνιαία βάση, μέχρι το πέρας εφαρμογής του Μηχανισμού, την 31η Δεκεμβρίου 2023.

Τα έσοδα από την εισφορά αποδίδονται στη Δ.Α.Π.Ε.Ε.Π. Α.Ε. ως διαχειριστή του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης (Τ.Ε.Μ.) για την επιδότηση λογαριασμών ηλεκτρικής ενέργειας σε καταναλωτές, η οποία θα συνεχιστεί και το 2024 μέσω ενός πλέγματος στοχευμένων μέτρων για τους συμπολίτες μας που το έχουν περισσότερο ανάγκη.

Τα “ψιλά γράμματα” της ΚΥΑ

Ουσιαστικά από την εν λόγω  KΥΑ προκύπτει πως  το ΥΠΕΝ θα επιδοτεί από το 2024 ορισμένους καταναλωτές μέσω των εσόδων που θα έχει το  Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης από τα υπερκέρδη των προμηθευτών ενέργειας έως και το Δεκέμβριο του 2023.

Δηλαδή θα φορολογούνται οι εταιρείες στην λιανική αγορά και θα έχει ως στόχο την επιβολή έκτακτης εισφοράς στον κλάδο με ένα χρόνο καθυστέρηση. Υπενθυμίζεται ότι η ΡΑΑΕΥ είχε εισηγηθεί ένα εύλογο περιθώριο δραστηριότητας που καθόριζε στα 25 ευρώ ανά Μεγαβατώρα για όλες τις εταιρείες και πως σε αυτό θα  ενσωματώνονται τα λειτουργικά κόστη, οι επισφάλειες λόγω των ληξιπρόθεσμων λογαριασμών και το εύλογο περιθώριο κέρδους των εταιρειών.

 

 

 

.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.