Quantcast
Υποχρεωτικά POS σε 35 επαγγελματικούς κλάδους: Τι σημαίνει η απόφαση για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους πολίτες - enikonomia.gr
share

Υποχρεωτικά POS σε 35 επαγγελματικούς κλάδους: Τι σημαίνει η απόφαση για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους πολίτες

δημοσιεύτηκε:

Για τους 35 επαγγελματικούς κλάδους που υποχρεούνται να εγκαταστήσουν από την 1η Ιανουαρίου 2024 POS μίλησε σήμερα ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Χάρης Θεοχάρης  στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ.  «Τα POS θα ισχύσουν από τον Γενάρη 2024 . Εμείς βάλαμε 35 ΚΑΔ. Τώρα πια όλη η λιανική αγορά έχει POS. Ήταν μέρος του σχεδιασμού μας, το είπαμε και στο τελευταίο φορολογικό μας νομοσχέδιο» σημείωσε και πρόσθεσε πως « για τα POS έχουμε δύο κατευθύνσεις που κινούμαστε συγχρόνως: η πρώτη είναι η υπουργική απόφαση που υπογράψαμε με τον υπουργό κ. Σκρέκα υπό τη καθοδήγηση του Κωστή Χατζηδάκη, του υπουργού μας, του υπουργείου  Οικονομικών για να επεκτείνουμε την υποχρέωση  όχι μόνο στα POS αλλά και στο IRIS. Γιατί θέλουμε να δώσουμε και εναλλακτική στους πολίτες και να λειτουργήσει και λίγο ο ανταγωνισμός στις χρεώσεις».

Δείτε παρακάτω το σχετικό ΒΙΝΤΕΟ 

Η λίστα με τις 35 δραστηριότητες  για την υποχρεωτική εγκατάσταση των POS

Υπενθυμίζεται πως το υπουργείο  Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών δημοσίευσε πρόσφατα τη λίστα με τις 35 δραστηριότητες  για την υποχρεωτική εγκατάσταση των POS από την 1η Ιανουαρίου 2024 .Αναλυτικά: 

47.11 Λιανικό εμπόριο σε μη εξειδικευμένα καταστήματα που πωλούν κυρίως τρόφιμα, ποτά ή καπνό
47.19 Άλλο λιανικό εμπόριο σε μη εξειδικευμένα καταστήματα
47.29 Λιανικό εμπόριο άλλων τροφίμων σε εξειδικευμένα καταστήματα
47.81 Λιανικό εμπόριο τροφίμων, ποτών και καπνού, σε υπαίθριους πάγκους και αγορές
47.82 Λιανικό εμπόριο κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων, ενδυμάτων και υποδημάτων, σε υπαίθριους πάγκους και αγορές
47.89 Λιανικό εμπόριο άλλων ειδών σε υπαίθριους πάγκους και αγορές
47.99 Άλλο λιανικό εμπόριο εκτός καταστημάτων, υπαίθριων πάγκων ή αγορών
49.32 Εκμετάλλευση ταξί
64.91 Χρηματοδοτική μίσθωση (leasing)
65.11 Ασφάλειες ζωής
66.12 Δραστηριότητες σχετικές με συναλλαγές συμβάσεων χρεογράφων και αγαθών
66.19 Άλλες δραστηριότητες συναφείς προς τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, με εξαίρεση τις ασφαλιστικές δραστηριότητες και τα συνταξιοδοτικά ταμεία
66.21 Αξιολόγηση κινδύνων και ζημιών
66.22 Δραστηριότητες ασφαλιστικών πρακτόρων και μεσιτών
66.29 Άλλες δραστηριότητες συναφείς προς τις ασφαλίσεις και τα συνταξιοδοτικά ταμεία
66.30 Δραστηριότητες διαχείρισης κεφαλαίων
68.10 Αγοραπωλησία ιδιόκτητων ακινήτων
70.21 Δραστηριότητες δημοσίων σχέσεων και επικοινωνίας
73.11 Διαφημιστικά γραφεία
73.12 Παρουσίαση στα μέσα ενημέρωσης
73.20 Έρευνα αγοράς και δημοσκοπήσεις
77.35 Ενοικίαση και εκμίσθωση εξοπλισμού αεροπορικών μεταφορών
77.40 Εκμίσθωση πνευματικής ιδιοκτησίας και παρεμφερών προϊόντων, με εξαίρεση τα έργα με δικαιώματα δημιουργού
78.10 Δραστηριότητες γραφείων εύρεσης εργασίας
78.20 Υπηρεσίες γραφείων εύρεσης προσωρινής απασχόλησης
78.30 Άλλες υπηρεσίες διάθεσης ανθρώπινου δυναμικού
82.20 Δραστηριότητες τηλεφωνικών κέντρων
82.30 Οργάνωση συνεδρίων και εμπορικών εκθέσεων
85.42 Τριτοβάθμια εκπαίδευση
85.52 Πολιτιστική εκπαίδευση
85.60 Εκπαιδευτικές υποστηρικτικές δραστηριότητες
90.01 Τέχνες του θεάματος
90.04 Εκμετάλλευση αιθουσών θεαμάτων και συναφείς δραστηριότητες
91.01 Δραστηριότητες βιβλιοθηκών και αρχειοφυλακείων
95.23 Επιδιόρθωση υποδημάτων και δερμάτινων ειδών.

Δηλαδή οι επαγγελματίες σε όλους τους κλάδους λιανικής και παροχής υπηρεσιών σε καταναλωτές, από 1.1.2024 και εφεξής θα υποχρεούνται να αποδέχονται τόσο πληρωμές με κάρτες (χρεωστικές και πιστωτικές), όσο και υπηρεσίες άμεσης πληρωμής με μεταφορά χρηματικών ποσών μεταξύ τραπεζικών λογαριασμών, όπως η υπηρεσία I.R.I.S. online payments. Ουσιαστικά με την απόφαση αυτή του υπουργείου μπαίνει τέλος  στα μετρητά ακόμα και για μικροσυναλλαγές. Δηλαδή όσοι αγοράζουν από το 2024  ακόμα και τσίχλες από το περίπτερο θα μπορούν να το κάνουν και μέσω καρτών.

Τι ισχύει για τα πρόστιμα

Αντιμέτωποι με πρόστιμο ύψους 1.500 ευρώ θα βρίσκονται οι επαγγελματίες που δεν θα εγκαταστήσουν POS ή δεν ενεργοποιήσει την αποδοχή άμεσων πληρωμών.

Αναλυτικά, το πρόστιμο μπορεί να μειωθεί στο μισό αν:

  • Ο υπόχρεος εντός 30 ημερών από την ημερομηνία κοινοποίησης σε αυτόν της σχετικής πράξης και σε κάθε περίπτωση πριν την άσκηση της ενδικοφανούς προσφυγής, προβεί σε καταβολή του προστίμου. Η καταβολή αυτή συνεπάγεται την αυτοδίκαιη παραίτηση του υπόχρεου από κάθε δικαίωμα προσβολής ή αμφισβήτησης της πράξης επιβολής προστίμου.
    Ο υπόχρεος εντός 30 ημερών από την ημερομηνία υποβολής καταγγελίας ή διενέργειας ελέγχου, καταθέσει στην αρμόδια ελεγκτική υπηρεσία αποδεικτικό έγγραφο από το οποίο προκύπτει η χρήση τερματικού αποδοχής καρτών πληρωμών, μέσων πληρωμής με κάρτα και μέσων πληρωμής με υπηρεσίες άμεσης πληρωμής από λογαριασμό σε λογαριασμό.
  • Όποιος υπόχρεος αγνοήσει την υποχρέωση δήλωσης επαγγελματικού λογαριασμού, θα έρθει αντιμέτωπος με πρόστιμο 1.000 ευρώ ενώ το ίδιο πρόστιμο προβλέπεται και για όσους οδηγηθούν σε απενεργοποίηση του επαγγελματικού λογαριασμού τους λόγω μη επιβεβαίωσής του. Παραβίαση των προθεσμιών δήλωσης επαγγελματικού λογαριασμού επιφέρει διοικητικό πρόστιμο 100 ευρώ.

Αναλυτικά, η ΚΥΑ αναφέρει τα  εξής για τους παραβάτες:

“Άρθρο 5 Ύψος και διαδικασία επιβολής κυρώσεων για παραβάσεις σχετικά με την αποδοχή πληρωμών με κάρτα ή άλλα μέσα πληρωμής” 

1. Σε όποιον παραβιάζει το άρθρο 1 και την παρ. 2 του άρθρου 8 επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο ύψους  1.500 ευρώ.

2. Τα πρόστιμα επιβάλλονται με απόφαση του αρμοδίου οργάνου της Υπηρεσίας στην οποία υπάγονται τα ελεγκτικά όργανα που διαπίστωσαν την παράβαση. Σε περίπτωση που η υπηρεσία
στην οποία υπάγονται τα ελεγκτικά όργανα δεν είναι αρμόδια για την επιβολή κύρωσης, τα πρόστιμα επιβάλλονται με απόφαση αρμοδίου οργάνου της Υπηρεσίας που είναι αρμόδια για την  επιβολή κύρωσης, στην οποία διαβιβάζεται η σχετική έκθεση ελέγχου. Τα ελεγκτικά όργανα υποχρεούνται να υποβάλουν εντός 5 εργάσιμων ημερών από την ημερομηνία διαπίστωσης τέλεσης της παράβασης τις σχετικές εκθέσεις στην Υπηρεσία τους. Η απόφαση επιβολής προστίμου εκδίδεται αφού ζητηθεί ακρόαση του διοικούμενου κατά το άρθρο 6 του ν. 2690/1999 (Α’ 45), και κοινοποιείται αμελλητί στον παραβάτη.

3. Τα διοικητικά πρόστιμα της παρούσας εισπράττονται, σύμφωνα με το ν. 4978/2022 (Α΄ 190), περί Κώδικα είσπραξης δημοσίων εσόδων, και αποδίδονται, με την επιφύλαξη της παρ. 1 του άρθρου 16 του ν. 2946/2001, (Α’ 224), στον κρατικό προϋπολογισμό.

4. Η απόφαση επιβολής διοικητικού προστίμου της παρούσης υπόκειται σε ενδικοφανή προσφυγή εντός 30 ημερών από την κοινοποίησή της, η οποία ασκείται ενώπιον του Γενικού Γραμματέα Εμπορίου, εφόσον οι διοικητικές κυρώσεις έχουν εκδοθεί από την Διυπηρεσιακή Μονάδα Ελέγχου της Αγοράς (ΔΙ.Μ.Ε.Α.) του Υπουργείου Ανάπτυξης και ενώπιον του Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης, στην περιφέρεια του οποίου διαπιστώθηκε η παράβαση, σε όλες τις άλλες περιπτώσεις. Η απόφαση επί της προσφυγής εκδίδεται μέσα σε προθεσμία  30 ημερών από την κατάθεση της προσφυγής.

5. Η απόφαση επί της ενδικοφανούς προσφυγής υπόκειται σε προσφυγή ενώπιον του Διοικητικού Πρωτοδικείου του τόπου όπου εδρεύει το όργανο που εξέδωσε την απόφαση επιβολής προστίμου, μέσα στην προθεσμία της παρ. 1 του άρθρου 66 του ν. 2717/1999 (Α’ 97), περί Κώδικα Διοικητικής Δικονομίας.

6. Το ύψος του επιβληθέντος διοικητικού προστίμου της παρ. 1 του παρόντος άρθρου μειώνεται στο ήμισυ αν:

α) Ο υπόχρεος εντός 30  ημερών από την ημερομηνία κοινοποίησης σε αυτόν της σχετικής πράξης και σε κάθε περίπτωση πριν την άσκηση της ενδικοφανούς προσφυγής της παρ.

4, προβεί σε καταβολή του προστίμου. Η καταβολή αυτή συνεπάγεται την αυτοδίκαιη παραίτηση του υπόχρεου από κάθε δικαίωμα προσβολής ή αμφισβήτησης της πράξης επιβολής προστίμου.

β) Ο υπόχρεος εντός 30 ημερών από την ημερομηνία υποβολής καταγγελίας ή διενέργειας ελέγχου, καταθέσει στην αρμόδια ελεγκτική υπηρεσία αποδεικτικό έγγραφο από το
οποίο προκύπτει η χρήση τερματικού αποδοχής καρτών πληρωμών, μέσων πληρωμής με κάρτα και μέσων πληρωμής με υπηρεσίες άμεσης πληρωμής από λογαριασμό σε λογαριασμό.

“Άρθρο 6 Ύψος και διαδικασία επιβολής κυρώσεων για παραβάσεις σχετικά με τη δήλωση επαγγελματικού λογαριασμού” 

1. Για τη μη δήλωση επαγγελματικού λογαριασμού στο διαδικτυακό τόπο της Α.Α.Δ.Ε., επιβάλλεται στους υπόχρεους του άρθρου 1 διοικητικό πρόστιμο ύψους χιλίων (1.000) ευρώ. Η μη υποβολή δήλωσης διόρθωσης, προς συμμόρφωση, από τους υπόχρεους, στις περιπτώσεις απενεργοποίησης Επαγγελματικού Λογαριασμού κατ’ εφαρμογή των παρ. 4 και 5 του άρθρου 4, νοείται ως μη δήλωση επαγγελματικού λογαριασμού και επιφέρει το πρόστιμο του προηγούμενου εδαφίου.

2. Για την υποβολή δήλωσης επαγγελματικού λογαριασμού στον διαδικτυακό τόπο της Α.Α.Δ.Ε. πέραν των προθεσμιών που ορίζονται στις παρ. 1 και 7 του άρθρου 4 επιβάλλεται στους υπόχρεους διοικητικό πρόστιμο ύψους εκατό (100) ευρώ.

3. Τα πρόστιμα της παρούσας παραγράφου επιβάλλονται από τον Προϊστάμενο Δ.Ο.Υ. που είναι αρμόδιος για την παραλαβή της ετήσιας δήλωσης φορολογίας εισοδήματος του υπόχρεου, κοινοποιούνται στον υπόχρεο κατά τις διατάξεις του άρθρου 5 του ν. 4987/2022 (Α΄ 206) και εισπράττονται σύμφωνα με το ν. 4978/2022 (Α΄ 190), περί Κώδικα είσπραξης δημοσίων εσόδων.

Διαβάστε ολόκληρη την ΚΥΑ για τα POS εδώ

Οι εξαιρέσεις 

Σημειώνεται, τέλος ότι από τους δικαιούχους πληρωμής με ηλεκτρονικά μέσα βάσει της ΚΥΑ εξαιρούνται:

α) τα άτομα με αναπηρία όρασης με πιστοποιημένο ποσοστό αναπηρίας από 80% και άνω, και

β) τα μηχανήματα αυτόματης πώλησης προϊόντων έως και την 31.12.2024

Οι προθεσμίες
Επίσης, σε ό,τι αφορά τις κυρώσεις σε περιπτώσεις μη συμμόρφωσης, η απόφαση ορίζει ότι για το χρονικό διάστημα από 01.02.2024 έως και 01.03.2024 αναστέλλεται κατ’ εξαίρεσιν η επιβολή προστίμου στους νέους υπόχρεους, εφόσον αποδεδειγμένα έχουν προμηθευτεί τερματικά αποδοχής καρτών έως και 31.01.2024 και τελούν εν αναμονή για την εγκατάστασή του στην επιχείρησή τους.

 

 

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.