Quantcast
ΥΠΟΙΚ.: Αυτόματη διαδικασία εντοπισμού αδήλωτων εισοδημάτων - enikonomia.gr
share

ΥΠΟΙΚ.: Αυτόματη διαδικασία εντοπισμού αδήλωτων εισοδημάτων

δημοσιεύτηκε:

Αυτοματοποιημένη διαδικασία  διασταυρώσεων στοιχείων για τον ταχύτατο εντοπισμό αδήλωτων εισοδημάτων όλων των φορολογουμένων σχεδιάζει  το υπουργείο Οικονομικών, με στόχο να ενισχύσει τις προσπάθειες αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής.

Με απόφαση του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Βαρουφάκη, συστάθηκε 14μελής Ομάδα Εργασίας, η οποία αποτελείται από στελέχη και υπαλλήλους του υπουργείου Οικονομικών, καθώς επίσης και από εκπροσώπους της Τράπεζας της Ελλάδος και της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών με σκοπό να προχωρήσει στην αυτοματοποίηση της ελεγκτικής διαδικασίας για τον προσδιορισμό της προσαύξησης περιουσίας των φορολογουμένων, μέσω της δημιουργίας μιας μηχανογραφικής εφαρμογής η οποία θα διασταυρώνει άμεσα το σύνολο των δεδομένων που θα λαμβάνει από τις τράπεζες και το υπουργείο Οικονομικών και με βάση συγκεκριμένους αλγορίθμους θα προσδιορίζει το ύψος των εισοδημάτων που έχουν αποκρύψει οι φορολογούμενοι.

Η Ομάδα Εργασίας θα πρέπει, σύμφωνα με την απόφαση, να προχωρήσει στα ακόλουθα βήματα:

1. Στην οριστικοποίηση των τεχνικών προδιαγραφών των δεδομένων για τις κινήσεις τραπεζικών λογαριασμών και τα περιεχόμενα των τραπεζικών θυρίδων τα οποία έχουν ζητηθεί από τα Πιστωτικά Ιδρύματα, καθώς και στον προσδιορισμό του τρόπου διαβίβασης αυτών στη Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της Γ.Γ.Δ.Ε. και στη Γενικής Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών.

2. Στη δημιουργία βάσης δεδομένων στη Γ.Γ.Π.Σ. και στο υπουργείο Οικονομικών για την υποδοχή των στοιχείων, που θα διαβιβάσουν μαζικά με ασφαλή τρόπο τα πιστωτικά ιδρύματα, δια της αξιοποίησης της διασύνδεσης Πιστωτικών Ιδρυμάτων με τη Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της Γ.Γ.Δ.Ε. και τη Γ.Γ.Π.Σ.

3. Στην αξιοποίηση των βάσεων δεδομένων του υπουργείου Οικονομικών, προκειμένου να είναι δυνατό να εξαχθούν ανά φορολογούμενο (ανά Α.Φ.Μ.), ή ανά ομάδες φορολογουμένων (Α.Φ.Μ.) ή και μαζικά ανά χρήση, τα εισοδήματα (δηλωθέντα, αδιάθετα), τα ακίνητα, τα μεταφορικά μέσα και λοιπές πληροφορίες.

4. Στη δημιουργία εφαρμογής, η οποία θα προσδιορίζει τη συνολική καθαρή ατομική ή οικογενειακή τραπεζική περιουσία για κάθε Α.Φ.Μ. ή ομάδες Α.Φ.Μ. κατ’ έτος και ταυτόχρονα θα τη συγκρίνει με τα δηλωθέντα ατομικά ή οικογενειακά εισοδήματα κατ’ έτος, προσδιορίζοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο την αποκρυβείσα φορολογητέα ύλη κατ’ έτος, δηλαδή το αδήλωτο ετήσιο εισόδημα για κάθε Α.Φ.Μ. ή ομάδες Α.Φ.Μ..

5. Στη βελτίωση του “Συστήματος Μητρώων Τραπεζικών Λογαριασμών και Λογαριασμών Πληρωμών”, σύμφωνα με συγκεκριμένες προδιαγραφές, προκειμένου να επιταχυνθεί η διαδικασία φυσικού ελέγχου κάθε ερευνώμενου προσώπου.

Τα υπηρετούντα σε υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομικών μέλη της Ομάδας Εργασίας, επιφορτίζονται, επιπλέον, με την ευθύνη να υποβάλουν πρόταση νομοθετικής ρύθμισης, στο πλαίσιο της οποίας θα θεσμοθετείται η ελεγκτική διαδικασία, καθώς και η αξιοποίησή της από την πολιτική ηγεσία, με σκοπό την άμεση είσπραξη των φόρων που αναλογούν σε αποκρυβείσα φορολογητέα ύλη.

Με τη διαδικασία αυτή, οι φοροελεγκτικές υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων και του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ) θα μπορούν, για κάθε φορολογούμενο που ελέγχουν, να έχουν στη διάθεσή τους άμεσα, σε ηλεκτρονική μορφή, όλα τα στοιχεία για τις κινήσεις των τραπεζικών του λογαριασμών, τις αγορές και τις πωλήσεις άυλων τίτλων (μετοχών, ομολόγων, παραγωγών χρηματοοικονομικών προϊόντων κ.λπ.), κινητών και ακινήτων περιουσιακών στοιχείων.

Θα έχουν δε τη δυνατότητα να συγκρίνουν τα στοιχεία αυτά σε χρόνο-ρεκόρ με τα αναγραφόμενα στις φορολογικές του δηλώσεις ποσά εισοδημάτων.

Πραγματοποιώντας αυτές τις διασταυρώσεις-εξπρές θα μπορούν να προσδιορίζουν με ακρίβεια και να φορολογούν άμεσα τα αποκρυβέντα και μη δηλωθέντα ποσά εισοδημάτων.

 

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.