Quantcast
Υπ.Οικονομίας: Απάντηση στον ΣΑΤΕ για τα έργα του ΕΣΠΑ - enikonomia.gr
share

Υπ.Οικονομίας: Απάντηση στον ΣΑΤΕ για τα έργα του ΕΣΠΑ

δημοσιεύτηκε:

Το υπουργείο Οικονομίας απάντησε στις καταγγελίες που έκανε χθες ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Τεχνικών Εταιρειών (ΣΑΤΕ) για τον κίνδυνο να χαθούν κοινοτικά κονδύλια του ΕΣΠΑ 2007-2013 και να μη χρηματοδοτηθούν νέα έργα με το ΕΣΠΑ 2014-2020, χαρακτηρίζοντας «υποτιθέμενο» τον κίνδυνο.

Παράλληλα, κατηγορεί τον ΣΑΤΕ για «στείρο αντιπολιτευτικό ρόλο», καθώς υποστηρίζει ότι τα προβλήματα με την ολοκλήρωση των έργων του ΕΣΠΑ 2007-2013 οφείλονται στην προηγούμενη κυβέρνηση.

Ουσιαστικά, όμως, το υπουργείο αναγνωρίζει ότι τα έργα που θα υλοποιηθούν με το επόμενο ΕΣΠΑ θα αφορούν κατά βάση τα έργα που ξεκίνησαν από το τρέχον ΕΣΠΑ, χωρίς να έχουν τελειώσει.

Η ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομίας

 

«Με έκπληξη διαβάσαμε ανακοίνωση του ΣΑΤΕ σχετικά με τον υποτιθέμενο «κίνδυνο να χαθούν κονδύλια του ΕΣΠΑ 2007-13 και να συρρικνωθούν τα κονδύλια του ΕΣΠΑ 2014-20». Είναι τουλάχιστον άστοχο ο φορέας των εργοληπτών να προσποιείται πως δεν γνωρίζει ότι στα προγράμματα της περιόδου 2007-13 υπήρξε υπερδέσμευση πόρων 6 δισ. ευρώ, με έργα να εντάσσονται ακόμα και την τελευταία εβδομάδα πριν από τις εκλογές του Ιανουαρίου.

Ο ΣΑΤΕ γνωρίζει επίσης πολύ καλά ότι ο κακός προγραμματισμός της προηγούμενης περιόδου ΕΣΠΑ άφησε εκκρεμότητες που ανέβασαν τον κίνδυνο απώλειας πόρων ή ακόμα χειρότερα επιστροφής κοινοτικών κονδυλίων. Ωστόσο, ήδη από την αρχή του έτους, αναλάβαμε να δώσουμε λύση στην ολοκλήρωση ημιτελών έργων, για τα οποία η κυβέρνηση δεν φέρει καμιά ευθύνη.

Στο πλαίσιο αυτό έργα που ικανοποιούν τις θεματικές προτεραιότητες της νέας προγραμματική περιόδου μεταφέρθηκαν σε αυτή, είτε εν μέρει (phasing projects – 3,2 δισ. ευρώ) είτε στο σύνολο (1,5 δισ. ευρώ). Παράλληλα, απεντάχθηκαν έργα χωρίς συμβατικές υποχρεώσεις ή μεγάλη οικονομική και κοινωνική σκοπιμότητα ολοκλήρωσης. Τέλος κάποια έργα προβλέπεται να ολοκληρωθούν με εθνικούς πόρους.

Είναι θλιβερό ο ΣΑΤΕ να προσποιείται ότι δεν καταλαβαίνει την πραγματικότητα, υιοθετώντας έναν στείρο αντιπολιτευτικό ρόλο».

Η χθεσινή ανακοίνωση του ΣΑΤΕ

 

«Τις αρνητικές συνέπειες που θα έχει η μεταφορά και ολοκλήρωση εκατοντάδων έργων στο επόμενο ΕΣΠΑ 2014-2020, γεγονός που συνεπάγεται την απώλεια κονδυλίων του τρέχοντος ΕΣΠΑ 2007-2013 και αντίστοιχα της συρρίκνωσης, έως και εξαφάνισης των κονδυλίων του επόμενου προγράμματος, επισημαίνει ο ΣΑΤΕ στον υφυπουργό Οικονομίας αρμόδιο για θέματα ΕΣΠΑ Αλέξανδρο Χαρίτση.

Ο κ. Χαρίτσης, σε δηλώσεις του στον Τύπο, πριν λίγες ημέρες, μεταξύ άλλων, ανέφερε συγκεκριμένα ότι:
• 275 έργα με προϋπολογισμό 877 εκατ. €, θα μεταφερθούν στο νέο ΕΣΠΑ 2014-2020,
• για σειρά, έργων, η πρώτη φάση των οποίων έχει ολοκληρωθεί με το ΕΣΠΑ 2007-2013, η δεύτερη φάση θα ολοκληρωθεί με το ΕΣΠΑ 2014-2020, (το λεγόμενο phasing), δεσμεύοντας γι’ αυτό το σκοπό πόρους άνω των 3,5 δισ. ευρώ.

Από τις δηλώσεις αυτές προκύπτει σαφώς ότι ποσό άνω των 4,3 δισ. € του νέου ΕΣΠΑ, ουσιαστικά έχει ήδη δεσμευθεί για δράσεις που είχαν προϋπολογιστεί και εν μέρει υλοποιηθεί κατά το ΕΣΠΑ 2007-2013!

Δεδομένου ότι το τμήμα του ΕΣΠΑ 2014-2020, το οποίο προορίζεται για την κατασκευή έργων, ανέρχεται μόλις στα 4,5 δισ. €, σύμφωνα με τις, επίσης, πρόσφατες, δηλώσεις του αρμόδιου Υπουργού Υποδομών, καθίσταται φανερό ότι δεν αφήνεται κανένα περιθώριο για νέα δημόσια έργα τα επόμενα χρόνια, ενώ θα απολεσθούν κονδύλια του τρέχοντος προγράμματος.

Ο ΣΑΤΕ υπογραμμίζει ότι για να αποφευχθεί αυτό το εξαιρετικά αρνητικό ενδεχόμενο, είχε καταθέσει στις αρχές Οκτωβρίου, μετά από συνάντηση με τον κ. Χαρίση, συγκεκριμένες ρεαλιστικές προτάσεις, οι οποίες απέβλεπαν στην αποτροπή απώλειας των κοινοτικών κονδυλίων, δεδομένου ότι, επισήμως, έχει δηλωθεί πως δεν θα υπάρξει παράταση στην υλοποίηση του ΕΣΠΑ 2007-2013, οι οποίες δεν ελήφθησαν υπόψη».

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.