Quantcast
Υπουργικό Συμβούλιο: Έρχονται νομοσχέδια για πολυεθνικές εταιρείες και παραλίες - Τι θα προβλέπουν - enikonomia.gr
share

Υπουργικό Συμβούλιο: Έρχονται νομοσχέδια για πολυεθνικές εταιρείες και παραλίες – Τι θα προβλέπουν

δημοσιεύτηκε:

Ένα νομοσχέδιο για την επιβολή ελάχιστου φόρου 15% σε μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες και σε ελληνικούς ομίλους μεγάλης κλίμακας, με ετήσια έσοδα άνω των 750 εκατ. ευρώ και ένα άλλο νομοσχέδιο για τους όρους παραχώρησης της απλής χρήσης του αιγιαλού, αναμένεται να παρουσιάσει σήμερα στο υπουργικό συμβούλιο ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης.

Όσον αφορά στο πρώτο νομοσχέδιο επισημαίνεται πως το μέτρο αυτό εντάσσεται στον «Πυλώνα 2» της Κοινοτικής Ευρωπαϊκής Οδηγίας και σύμφωνα με αυτήν όλες οι πολυεθνικές εταιρείες υποχρεούνται να καταβάλλουν κατ’ ελάχιστον φόρο 15% επί των κερδών τα οποία αποκτούν σε ένα κράτος-μέλος της Ένωσης. Υπενθυμίζεται δε πως σήμερα στη χώρα μας  τα εταιρικά κέρδη φορολογούνται με συντελεστή 22%.

Αλλαγές στους όρους παραχώρησης της χρήσης αιγιαλού

Το άλλο νομοσχέδιο αναμένεται να αφορά τις αλλαγές στους όρους παραχώρησης της απλής χρήσης του αιγιαλού και στον τρόπο που θα γίνονται οι σχετικοί έλεγχοι . Αυτό θα γίνεται μέσω του νέου συστήματος ηλεκτρονικών δημοπρασιών και ο στόχος του νομοσχεδίου είναι:

  • να αξιοποιηθούν οι νέες τεχνολογίες προκειμένου να χαράσσεται σωστά η ζώνη και να επανακαθορίζεται ο  αιγιαλός.
  • να αποκτήσει το  δικαίωμα χρήσης του αιγιαλού μόνο όποιος το διεκδικήσει μέσω ηλεκτρονικής δημοπρασίας.
  • να επιβάλλονται «τιμές εφορίας» που θα είναι αντιπροσωπευτικές της προσφοράς και της ζήτησης σε κάθε παραλία. Σε αυτήν την περίπτωση θα εφαρμοστεί το μοντέλο των αντικειμενικών αξιών.
  • να υπάρχει ελάχιστο τίμημα «εκκίνησης» του πλειστηριασμού. Αυτό θα προκύπτει με αλγόριθμο από τις νέου τύπου “αντικειμενικές” τιμές ζώνης  αλλά και άλλου είδους  παραμέτρους εμπορικότητος που θα προστεθούν.

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.