Quantcast
Υπουργικό Συμβούλιο: Σήμερα η παρουσίαση του νομοσχεδίου για το μίνι ασφαλιστικού νομοσχεδίου - enikonomia.gr
share

Υπουργικό Συμβούλιο: Σήμερα η παρουσίαση του νομοσχεδίου για το μίνι ασφαλιστικού νομοσχεδίου

δημοσιεύτηκε:

Σήμερα στις 11 π.μ θα παρουσιάσει το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης στο υπουργικό συμβούλιο το νέο μίνι ασφαλιστικό νομοσχέδιο το οποίο αναμένεται να περιλαμβάνει διατάξεις για τους συνταξιούχους, επίδομα προσωπθκής αλλαγές στον τρόπο καταβολής των επιδομάτων από τον ΟΠΕΚΑ και τη ΔΥΠΑ  κλπ. 

Παράλληλα  επισημαίνεται πως το εν λόγω νομοσχέδιο  θα προωθηθεί τον Νοέμβριο στη Βουλή και αναμένεται να προβλέπει τα εξής:

1.Διάταξη για εργαζόμενους συνταξιούχους

Από την 1η Ιανουαρίου του 2024 θα καταργηθεί το πέναλτι  του 30% στη σύνταξή των εργαζόμενων συνταξιούχων αλλά αυτό θα αντικατασταθεί με μια μηνιαία εισφορά 10% στο εισόδημα από την εργασία τους. Για παράδειγμα εάν κάποιος ασφαλισμένος παίρνει  σύνταξη 1.000 ευρώ και μισθό 1.000 ευρώ με το νέο νομοσχέδιο θα ισχύσουν τα εξής:

  • θα λαμβάνει ολόκληρη τη  σύνταξη αλλά θα έχει μηνιαία κράτηση της τάξεως των  100 ευρώ  από τις αποδοχές τους .
  • θα χάνει  1.200 ευρώ τον χρόνο αλλά θα έχει όφελος 2.400 ευρώ σε ετήσια βάση.

2.Διάταξη για συνταξιούχους που λαμβάνουν αναπηρική σύνταξη 

Με το νέο νομοσχέδιο θα μπορούν να εργάζονται και οι συνταξιούχοι με αναπηρία χωρίς να διακόπτεται η σύνταξη τους . Για να γίνει όμως αυτό θα πρέπει να αποδεικνύεται η ασφαλιστική τους αναπηρία. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως το εισόδημά  τους από την εργασία τους δε μπορεί να είναι υψηλότερο του αρτιμελούς εργαζόμενου.

3.Διάταξη για εγκλωβισμένους οφειλέτες

Με τη νέα διάταξη οι εγκλωβισμένους οφειλέτες του ΕΦΚΑ θα έχουν τη δυνατότητα να λάβουν σύνταξη. Δηλαδή το όριο της οφειλής για τους ελεύθερους επαγγελματίες θα αυξηθεί στις 30 χιλιάδες ευρώ από 20 χιλιάδες ευρώ που είναι σήμερα ενώ για τους αγρότες θα πάει το όριο αυτό στις 10 χιλιάδες ευρώ από 6 χιλιάδες ευρώ που είναι σήμερα. Υπενθυμίζεται πως εάν έχει κάποιος χρέος 20 χιλιάδες ευρώ δεν μπορεί να βγει σε σύνταξη και για να γίνει αυτό θα πρέπει αυτομάτως να  εξοφλήσει εφάπαξ όλο το υπερβάλλον ποσό.

4.Διάταξη για απονομή επικουρικών συντάξεων με τη διαδικασία fast track

Με τα νέα δεδομένα οι επικουρικές συντάξεις θα απονέμονται με διαδικασίες  track ακόμη και στους πολίτες που έχουν χρέη στον ΕΦΚΑ. Βασική προϋπόθεση για  να γίνει αυτό,  θα είναι η συμπλήρωση 15ετίας ακόμα και για διαδοχική ασφάλιση.

5. Επίδομα προσωπικής διαφοράς 

Μέχρι τα Χριστούγεννα αναμένεται να δοθεί εφάπαξ το επίδομα προσωπικής διαφοράς σε σχεδόν 750.000 συνταξιούχους. Το μέτρο αυτό θα αφορά όσους έχουν προσωπική διαφορά πάνω από 10 ευρώ και η σύνταξη τους πρέπει να είναι μέχρι τα  1.600 ευρώ. Αναλυτικά τα ποσά του επιδόματος προσωπικής διαφοράς θα διαμορφωθούν ως εξής:

  • Στα 100 ευρώ θα είναι το επίδομα  στον συνταξιούχο του e-ΕΦΚΑ στον οποίο καταβλήθηκαν κύριες συντάξεις γήρατος, αναπηρίας ή θανάτου μηνός Οκτωβρίου 2023 αθροιστικώς συνολικού καθαρού προ φόρου ποσού από 1.100,01 ευρώ έως και 1.600 ευρώ.
  • Στα 150 ευρώ θα είναι το επίδομα στον συνταξιούχο του e-ΕΦΚΑ στον οποίο καταβλήθηκαν κύριες συντάξεις γήρατος, αναπηρίας ή θανάτου μηνός Οκτωβρίου 2023 αθροιστικώς συνολικού καθαρού προ φόρου ποσού από 700,01 ευρώ έως και 1.100 ευρώ.
  • Στα 200 ευρώ θα είναι το επίδομα στον συνταξιούχο του e-ΕΦΚΑ   στον οποίο καταβλήθηκαν κύριες συντάξεις γήρατος, αναπηρίας ή θανάτου μηνός Οκτωβρίου 2023 αθροιστικώς συνολικού καθαρού προ φόρου ποσού έως και 700 ευρώ.

6.Αλλαγές στον τρόπο καταβολής επιδομάτων από τον ΟΠΕΚΑ και τη ΔΥΠΑ

Έρχονται αλλαγές στον τρόπο πληρωμής επιδομάτων από τον ΟΠΕΚΑ και τη ΔΥΠΑ καθώς τα περισσότερα θα καταβάλλονται μέσω άυλης  προπληρωμένης κάρτας και όχι στους τραπεζικούς λογαριασμούς. Δηλαδή θα δίνεται η δυνατότητα ανάληψης του 50% του ποσού του επιδόματος  και το υπόλοιπο 50% θα γίνεται  μόνο ηλεκτρονικές συναλλαγές. Το μέτρο αυτό όμως δεν θα ισχύσει για τα αναπηρικά επιδόματα. 

7. Επαγγελματικά Ταμεία

Σημαντικές αλλαγές αναμένεται να φέρει το νέο νομοσχέδιο και στον δεύτερο πυλώνα ασφάλισης αυτόν της επαγγελματικής ασφάλισης. Αναλυτικά:

  • Θα απλοποιηθούν οι διαδικασίες  σύστασης των ΤΕΑ
  • Θα διευκολυνθεί η  ίδρυση πολυεργοδοτικών ΤΕΑ
  • Θα θεσπιστούν κανόνες χρηστής διακυβέρνησης
  • Θα μεταφερθεί η  εποπτεία των ΤΕΑ στην Τράπεζα της Ελλάδος
  • Θα αλλάξει ο τρόπος φορολόγησης  των προϊόντων των ΤΕΑ
  • Θα δίνεται η  δυνατότητα μεταφοράς ασφαλιστικής αποταμίευσης μεταξύ ΤΕΑ, αλλά και μεταξύ ΤΕΑ και ομαδικών ασφαλιστικών συμβολαίων
  • Θα μετατραπούν σταδιακά τα υφιστάμενα  αλληλοβοηθητικά ταμεία σε ΤΕΑ

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.